Pre niekoho zálesácke potulky krajom končia s babím letom, iní si ich užívajú až do príchodu zimy alebo celoročne. Čo robiť, aby ste sa v nevyspytateľnej a sychravej jeseni cítili v prírode ako doma? Plánujte s rozumom a nepodceňujte dobrú výbavu.

1. Čítajte terén

Chránené miesto so skorým ranným slnkom pre tábor, južné úbočie namiesto hrebeňa pre pochod – ak príde na jesenné potulky krajom, tepelné rozdiely v rôznych častiach terénu môžu presiahnuť i 15 stupňov Celzia. Kým na dobrom mieste chytáte pri rannom vstávaní prvé lúče slnka, inde je ešte pred jedenástou na zemi zmrznuté lístie s inovaťou.

Ak ste to doposiaľ nikdy neriešili, začnite vnímať putovanie slnka po oblohe a naučte sa čítať terén a mapy tak, aby ste boli v čo najlepšom tepelnom zisku. Nejde iba o slnečné lúče, ale aj ochranu pred vanúcim vetrom. Čo za pochodu pôsobí ako drobný rozdiel, pri večernom budovaní tábora na prespanie môže spôsobiť mimoriadnu prednosť či stratu.batoh Savotta Jäkääri M

2. Dôverujte ovčej vlne

Sibírky na nohách, merino spodky a nátelník na zvyšku tela. Niet materiálu, ktorý by vo vrtošivom jesennom počasí ponúkol tak dobrú ochranu pred kolísajúcimi teplotami akými je ovčia vlna. Hreje i keď sa nasýti parou, nie je neznesiteľná v teplejšej časti dňa a ak príde na nocľah, pri spánku vytvorí mikroklímu, na ktorú nedáte dopustiť.

Nezabudnite však na to, že vo chvíli keď oslobodíte nohy z kožených topánok, ani tie najhrubšie ovčie ponožky nebudú v spacáku fungovať,  ak sú prepotené v celej svojej hrúbke. Noste v batohu vždy náhradné, ktoré sú určené iba na spanie. S hrúbkou naviac, dôkladne uzavreté v nepriedušnom drybagu.

3. Buďte pripravení na vrtochy počasia

Ak sú teplé slnečné dni, v noci prichádza mráz. Ak je hustý opar a sychravý nečas, budete čeliť vetru. Jeseň je najkritickejším obdobím roka, pri ktorom musíte pri balení taktizovať, aby ste sa v rozmarnom teréne cítili čo najlepšie. Neprefúkateľná vrstva, nepremokavé zvršky a nejaký ten shemagh či deka proti chladu sú kľúčové.

Vždy je jednoduchšie obliecť si kus oblečenia z batoha naviac, ako improvizovať dynamickým športom, neprimerane veľkou vatrou, alebo zmenou plánu či úniku do najbližšej dediny v doline pod kopcami. Každý batoh je dosť veľký na to, aby ste doň dostali o jednu vrstvu oblečenia naviac.čiapka Zajo Jukka M Beanie

4. Bez termosky ani na krok

Horúci čaj, ktorý možno popíjať hoci aj uprostred noci, ale aj pramenistá voda ktorá do rána nezamrzne v prvých mrazíkoch. Ak príde na termosku, v tomto ročnom období je nenahraditeľnou náhradou za čutoru alebo akúkoľvek inú fľašu. Je ako stroj času, ktorý spomaľuje nielen chladnutie nápojov, ale aj prenikaniu mrazu dovnútra.

Teplá voda z termosky uprostred noci prinavráti k životu vymrznuté nohy i ruky, termoska na jedlo zabráni tomu, aby vám ovsená kaša vychladla skôr, ako sa po jej zaliatí a napučaní dostanete pri vyjedaní na samotné dno. Hoci ide o desiatky či stovky gramov naviac, vyplatí sa držať sa zaručenej istoty.

5. Najchladnejšie je vždy pod zadkom

Hrubá karimatka pre posedávanie pri ohnisku, hrubá karimatka pre nocľah na zemi alebo v hamake. V sychravej jeseni vám nepomôže ani hŕba mokrého lístia či vlhký násyp ihličia pod mohutným smrekom, aby ste nepocítili chlad ktorý prichádza v noci spod vás. A ak príde na hamaku, s prúdiacim vzduchom pod ňou je to ešte náročnejšie.

Neriaďte sa iba tepelným koeficientom karimatky či spodného zateplenia hamaky, ale aj ich dĺžkou a šírkou. Inak pri každom pohnutí a vyosení z ideálneho miesta pocítite chlad, ktorý vás vyruší zo spánku. Ak sa to stane každých pätnásť minút, priveľa síl v takejto noci nenačerpáte.Yate Eva Compact 50

6. Vytvorte si mikroklímu

Čo má spoločné moskytiera s jeseňou v našom kraji? Ak ju natiahnete nad hamaku a vleziete dnu, zistíte, že tepelný komfort je razom oveľa príjemnejší. Výmena vzduchu sa cez hustú sieťovinu výrazne spomalí, takže kým vetrík s chladným vzduchom zostávajú vonku, vyhriaty, nadýchaný vzduch zostáva vo vnútri.

Rovnaké je to s celtou. Bez ohľadu na to či spíte na zemi alebo medzi nebom a zemou, vytvoríte z nej polouzavreté prístrešie, ktoré akosi drží ohriaty vzduch na mieste, aby vám bolo príjemnejšie. Vezmite do ruky zrelú prašivku, zatlačte na ňu a pohyb výtrusov vám ukáže smer vetra. Ten by mal byť otočený vždy priečne na vaše prístrešie.DD Nest Hammock

7. Ešus, slanina a biskupský chlebíček

Ak telo vydáva energiu na udržanie tepla a pohody, žiada aj palivo ktoré ho udrží pri výkone. Nie je v tom žiadna náhoda, že na Sibíri patrí k večeri výdatný kus slaniny, ktorá sa na noc stáva palivom pre udržanie telesnej teploty. Robte to úplne rovnako.

Majte v zásobe slaninku, škvarky a tučnú suchú salámu – tie vás udržia v pohode na niekoľko hodín vopred. A nezabúdajte ani na cukry – biskupský chlebíček, kandizované ovocie alebo hoci aj čokoládová nátierka fungujú okamžite. Ako tenké smrekové triesky do pece.

K jeseni, oveľa viac ako k iným ročným obdobiam patrí varenie jedla. Či to bude na ohnisku alebo variči, na tom nezáleží. I obyčajná, horúca praženica je viac ako studené, tvarohové buchty z batoha.

8. Neuviaznite v tme

Krátke dni, tmavý kraj a zamračená obloha priam žiadajú, aby ste do batoha vložili poriadnu čelovku a k nej pre rozkladanie nocľahu a táborenie lucernu naviac. V nočnom kraji niet náhrady, ktorá by dosiahla svetelný výkon moderných LED svietidiel.

Bez dobrého nasvietenia neošetríte zranenie, neopravíte výstroj a možno budete mať problém aj s ústupom ak sa zmenia vaše plány v neznámom prostredí. A keďže sezóna lovu končí až v polovici januára, je fajn ak o vás každý lovec v revíri vie. Len ľudia majú ten dar, aby si svietili – zvieratá nie.Fenix HM65R

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár