Je to samozrejmosť všedného dňa, nad ktorou sa už nik nepozastaví. Natiahnete na hlavu čelovku, kliknete na tlačidlo a celý výhľad pred vami sa rozjasní v kuželi umelého svetla. Na rybách, pri behu v parku, v prírode pri táborení, ale aj na chalupe ak treba zájsť v noci do drevárničky.

Čím to však je, že výrobcovia neustále prichádzajú s inováciami, ktoré pridávajú čelovkám výkon a výdrž naviac? Hoci sa zdá, že nám iba po kúskoch dávkujú svoje dlhoročné know-how, pravdou je, že postupne vylaďujú i tie najdrobnejšie detaily.

Ak sa vám do rúk dostane nová čelovka Fenix HM65R, razom pochopíte o čom je reč. Zoznamujeme sa s ňou už niekoľko týždňov na potulkách jesenným krajom, pri ktorých si užívame prednosti tohto modelu.

Opäť nové odľahčenie

Ako je možné vtesnať do 147 gramovej čelovky dvojicu reflektorov, 1400 lumenov výkonu a akumulátor s kapacitou 3500 mAh? Nech si to akokoľvek prejdete, budete hľadať najmenšie telo a najľahší materiál. Plast však pre spoľahlivý odvod tepla musí ísť bokom. Voľba padla na horčíkovú zliatinu, ktorá vytesnila tradičný, letecký dural.

Firma má s týmto materiálom skúsenosti, doposiaľ ho však používala iba pri modeloch s oddelenou, plastovou škatuľkou na akumulátor. Ak náhodou máte niektorý z modelov Fenix HP25R alebo HP30R, začínate tušiť o čom je reč. Eloxovanie povrchu ustupuje hrubému farebnému náteru, hmotnosť však klesá príjemne nadol.

Najväčšmi sa to prejaví na ergonómii. Už je koniec tuhým káblikom, ktoré sa ťahajú po boku pružnej čelenky. Už je koniec batériám, ktoré pre vyváženie putujú na zátylok. Nová čelovka má kompaktnú, jednodielnu konštrukciu a naznačuje smer, ktorým by sa mohli uberať ďalšie pripravované modely.

Pre športy i remeslo

Vo chvíli, keď čelovku vtesnáte do samostatne predávaného puzdra ABP-20, uvedomíte si, koľko všestrannosti sa v nej ukrýva. Má dvojicu nezávislých reflektorov ktoré formujú tri rôzne geometrie svetelného kužeľa s desiatkou variácií výkonu.

Priradíte ju k športom, pretože je ľahká a s dvojdielnym popruhom pre komfort a stabilitu. Ak venujete minútku-dve nastaveniu, zabeháte si s ňou, vezmete ju cez trhlinu pod zem, vyškriabete sa s ňou po skalnatom zráze a vydáte sa i na nočný pochod krajinou. Svieti dosť ďaleko na to, aby ste sa mohli rútiť vpred celou svojou silou. A to aj v civilizácii, kde reflexný popruh upozorní na vašu prítomnosť každého cyklistu a vodiča.

Podobné je to na stacionári – bez ohľadu či varíte kdesi pod širákom, budujete na niekoľko dní tábor na kempovanie, prepichávate otlaky a vymývate z nich pred prelepením hnis, alebo leziete na chalupe do podkrovia, aby ste zalátali v búrke doposiaľ neodhalenú dieru v streche – vždy máte ten správny typ svetla pred sebou.

Vyhotovenie do nepohody

Ak čosi žiada ochranu pred vodou a prachom, je to skôr perforovaný nosný popruh ako čelovka samotná. A aj to len kvôli hygiene a nie úžitku. Čelovka dosahuje triedu odolnosti IP 68, takže je priam predurčená k tomu, aby ste ju bez obmedzení používali v prírode i vtedy, ak ju ovládnu nespútané živly.

Vďaka celokovovému vyhotoveniu, pružinovému dorazu akumulátora a pevne osadenej doske plošných spojov sa jej nič nestane ak spadne na tvrdú skalu. Gumové tesnenia a tvarová stálosť zasa bránia tomu, aby sa dnu dostala vlhkosť i voda – a to nielen pri výdatnom nočnom opare či jemnom mrholení na horách, ale aj vtedy ak čelovku utopíte pod vodnou hladinou. Tlačidlá sú membránové, spoje sú utesnené, nedostane sa dnu ani voda, ani prach.

Za roky skúseností so svietidlami Fenix sa môžeme postaviť na stranu ich mimoriadnej odolnosti. A ak príde na zimnú prevádzku v snehu a mraze, všetky jednopuzdrové modely využívajú zahrievanie LEDiek na to, aby udržali akumulátory v príjemnej pracovnej teplote.

Dva kužele s odlišným svetlom

Svojim spôsobom už očakávame, že Fenix nešetrí na LEDkách tým, že by vyberal modely s nízkym CRI indexom farebného spektra. A veru inak tomu nie je ani v tomto prípade. Môžete očakávať, že príroda sa vykreslí v jej prirodzenom vzhľade, s jasným odlíšením farieb ale aj jemných odtienkov tónov.V nočnej krajine rozoznáte širokú paletu zelených ale aj zemitých odtieňov bez toho, aby vás oslepil umelý charakter svetla.

LEDka so širokouhlou optikou má jemne teplé svetlo, ktoré príjemným, mäkkým rozptylom nasvecuje scénu v takmer plnej šírke zorného poľa v osi hlavy. Znamená to, že do detailu s rozoznaním štruktúr a reliéfov vidíte na všetko, čo vnímate jemnocitom oka i jeho perifériou.

Za všetkým hľadajte štruktúrovaný difúzor, vďaka ktorému sa svetelné lúče rozbiehajú na cieľ pod rôznymi uhlami. Podanie je plastické, zorientujete sa aj v hĺbke komplikovaných mechanizmov pri ich oprave. Kým približne polovica jasu pripadá na stredovú zónu, zvyšok sa s jemnou gradáciou rozlieva do šírky.

Diaľkový kužeľ má neutrálnu farbu svetla a budete ho vnímať ako chladnejší. Z hlbokého reflektora so štruktúrovaným povrchom uniká do diaľky s viac ako 75-percentným dôrazom na stred. Je ako pátračka, ktorá so sebou nesie periférny, slabnúci kužeľ pre hľadanie kontextu a súvislostí. Opäť sa nám páči, že nasvietenie scény nie je ploché, v silnom nočnom opare sa však povetrie nasýtené drobnými kvapkami vlahy vyslepí v bielej hmle. Vtedy pomôže len zložiť čelovku z hlavy a ustúpiť od nej nabok.

Obe LEDky s reflektorom fungujú úplne nezávisle. Dvojicou tlačidiel máte pod kontrolou 400 lumenov mäkkého, širokého kužeľa s tromi stupňami jasu a 1000 lumenov pátracieho kužeľa, so štvoricou výkonových predvolieb. Do sýtosti sme presvietili husté lesné porasty s prízemnou vegetáciou, na vzdialenosť viac ako 150 metrov rozoznávame terénne črty, opustené budovy a smerovanie cestičiek, kombináciou dvojice kužeľov vždy dosahujeme nasvietenie, ktoré ladí s našou činnosťou.

I keď máte štyridsiatku na krku a cítite, že jemnocit farieb oka so západom slnka výrazne klesá, môžete si byť istí, že s touto lampičkou nebude svietenie čiernobiele. Práve naopak – bohatá záplava farieb nás príjemne prekvapila pri každom kliknutí na tlačidlo, ktoré prešlo pri svietení z diskrétneho, tlmeného svietenia do vyššej úrovne výkonu.

Naprogramovaná pre šetrenie

I keď má akumulátor v tejto chvíli najväčšiu dostupnú kapacitu, predsa len je výzvou aby ponúkol dostatok energie pre dvojicu výkonných svietidiel. Riadiaci čip je naprogramovaný tak, aby využil prispôsobovanie zraku a zotrvačnosť vnímania na to, aby nastavený výkon v malých krokoch postupne znižoval.

Vždy po voľbe začínate na tabuľkovom maxime, aby ste postupne svietili slabšie a slabšie, pre čo najdlhšie svietenie. Sú noci keď to pod mesačným svitom nepostrehnete, sú situácie kedy vás to dokáže v úplnej  tme trocha nahnevať. Stačí však kliknúť na tlačidlo a celé to začína od znova.

Páčilo by sa nám, ak by používateľ sám mohol zmeniť nastavenie tak, aby si sám volil či bude výkon stabilný, alebo bude čip šetriť energiu postupným tlmením svetla. Možno  sa toho dočkáme v niektorom z ďalších modelov.

Musíme povedať, že výdrž je skvelá. Na jedno nabitie sa bez obmedzovania udržíte v nočnej krajine po celý týždeň a stále máte čosi v zásobe. S úplným šetrením sa výdrž počíta na 300 hodín svietenia, s maximálnym, nárazovým výkonom pátračky na 2 celé hodiny. V priemere však môžete počítať s 50 hodinami svetla  za každých podmienok.

S prehľadom o energii

Nikdy sa nám nestalo, aby sme nepredvídateľne nezostali v úplnej tme. Keďže elektronika pri míňajúcej sa zásobe energie prepína výkonové stupne na nižšie, najnižší výkonový stupeň je dostupný takmer nepretržite.

Čelovka je však vybavená aj prehľadnou, štvorstupňovou indikáciou, ktorá sprevádza nabíjací cyklus i vybíjanie. Po vzore ubúdajúcich bodov powerbanky postupne oznamuje, že sa zásoba energie kráti.

Nabíjanie je príjemne rýchle, tentokrát cez vynovenú koncovku typu USB 3.0. Na diagnostickom paneli sme odčítali 830 miliampérový nabíjací prúd, pri koncovke nemusíte sledovať ktorá strana patrí nahor alebo nadol. Ide o osvedčený štandard, ktorý je iba prirodzenou inováciou, aby ste mohli používať rovnaký nabíjací káblik ako máte na novšom mobile alebo tablete.

Predĺžená záruka a servis

K modelu Fenix HM65R patrí predĺžená, päťročná záruka a servis, ktorý si na našom trhu drží svoju kvalitu. Náhradné tesnenia prikladá výrobca v balení, unavený popruh, prasknutý plastový nosič možno kedykoľvek dokúpiť podľa potreby. V ponuke nechýba ani ochranné puzdro či nosič na prilbu.

Fenix HM65R (94,90€) je profesionálna, všestranná čelovka, ktorá v kompaktnom jednopuzdrovom vyhotovení prináša dvojicu reflektorov, ktoré formujú svetelný kužeľ na želanie. S celkovým výkonom 1400 lumenov a akumulátorom s kapacitou 3500 mAh môžete očakávať nielen štedrý výkon a výdrž, ale aj spoľahlivosť v každej situácii. S týmto modelom sa naladíte na každú situáciu, pokiaľ sa zaobídete bez červeného prísvitu alebo farebných filtrov. Tie sú mimo hru.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár