Sú chvíle, keď ticho prírody naplnilo svoje poslanie a žiada sa troška kultúry. Tichučký spev, ktorý rozveselí posedenie pri ohníku, hovorené slovo ktoré pretrhne šušťanie noci, ale aj rytmus, vďaka ktorému opadne únava na člne a ruky zmocnejú pri zábere do pádla.

Stačí len kliknúť na tlačidlo a tiché povetrie sa naplní zvukom. Hoci to znie ako idyla z pohodového posedenia na chate alebo terase, aj v prírode si môžete vychutnať rovnaký pôžitok. Stačí len, aby bol prenosný reproduktor tak húževnatý ako vy. Aký je Lamax MusiCan1? Zoznamujeme sa s ním od začiatku leta na potulkách krajom.

Šúľok do batoha

Zaberie približne pol litra objemu a pritom nepotrebuje žiadny ochranný obal ani šetrné zaobchádzanie. Plastové telo s kovovými mriežkami je príjemne tuhé, veď výrobca počíta s tým, že ide o ozvučenie do prírody. Nejaký ten škrabanec dobrú náladu nepokazí a ani ihličie neprepadáva cez drobné otvory do útrob.

Lamax MusiCan1 váži slabých 387 gramov, čo nie je v porovnaní s úžitkom priveľkým bremenom. Pri balení mu vyhradíte bočné vrecko batoha, alebo upevníte skobu na veľké plastové oko a zavesíte reproduktor na vonkajšiu stranu ak je dnu pritesno.

Vyhotovenie dosahuje bezpečnostný štandard IPX4, takže ranný opar, hustá hmla, ba ani mrholenie, pri ktorom stekajú kvapky vody po reproduktore nadol mu nijako neublížia.

Mikrospínačové tlačidlá sú prekryté gumovou membránou, gumová krytka chráni konektory. Odklápanie je nemotorné, radi by sme videli poriadny záchytný bod namiesto drobného výstupku. Ten sa veľmi rýchlo odtrhne a potom vás čaká cvičenie šikovnosti vašich prstov.

Hovorené slovo i spev

Zvukový prejav má pevný, nemenný charakter, ovládať môžete iba hlasitosť. Neutrálne zvukové podanie s dôrazom na stredy svedčí hovorenému slovu, rozhlasovému vysielaniu, ale aj hudbe pokiaľ od nej nežiadate neprimerané basy, ktoré uvádzajú do pohybu všetko v okolí.

Práve diskrétnosť prejavu nás oslovila. Hudbu dokážete počúvať jemne, takže už na päť metrov sa stane v lesnom poraste nepočuteľnou. Ak to však rozbalíte na brehu rieky, viete na pravé poludnie pri veselom grilovaní usporiadať zábavu, ktorá sa nestráca v žblnkote vlnobitia.

Dosiahnete pokrytie približne 20-metrového okruhu bez toho, aby reproduktory stŕpali vo vibráciách a rušili okolitý priestor neprimeranými hĺbkami. S primeranou razanciou, s priestorovým pokrytím. K prednej dvojici reproduktorov patrí aj zadný rezonátor, ktorý otvára cestu zvuku navôkol.

Vždy máme úctu k  prírode a ľuďom, ktorí do nej unikajú pred každodenným ruchom. Preto sa nám páči, že zvukový prejav je pod kontrolou, bez toho aby obťažoval ostatných. A to si v tomto prípade naozaj ceníme.

Slepé ovládanie, hluché rádio

Päť tlačidiel a zvuková indikácia – to je až príliš sparťanské ovládanie, ktoré na vás útočí modernou zvukových signálov. Klikáte takpovediac naslepo, zvolený vstup sa nikde nezobrazí a ak by ste chceli čosi vedieť o ladení megahertzov, tam už ste úplne naslepo. Drobný displej, ktorý by všetko sprehľadnil by veru nebol na škodu.

Kým bluetooth párovanie, prehrávanie hudby cez linkový vstup, z pamäťovej karty a USB portu fungovali bezchybne, zabudovaný FM tuner nemôžeme priveľmi pochváliť. I napriek tomu, že sme si pre anténu zvolili dlhší kábel, ladenie bolo neisté, rovnako ako citlivosť a selektivita  prijímača.

Skôr či neskôr sme skončili pri tom, že rozhlasové vysielanie sme prijímali na mobile, z ktorého sme výstup presmerovali na reproduktor. Je to trochu smutné konštatovanie.

Možno vás však osloví možnosť bezdrôtového handsfree telefonovania. Ležíte v hamake a diskutujete bez toho, aby vás ťažili technológie moderného sveta. Tentokrát sú na vašej strane.

Výdrž podľa očakávaní

Nabitie zabudovaného Li-Ion akumulátor s kapacitou 1200 mAh zaberie necelé tri hodiny času bez ohľadu na to, či použijete doma pred balením sieťový adaptér (ten si musíte zabezpečiť sami), alebo v teréne solárny panel s dostatočným výkonom vonku v prírode. Cez štandardnú USB koncovku sa nestane, že by vám na cestách chýbal špeciálny káblik.

Následne vás čaká výdrž od 4 do 8 hodín, v závislosti na hlasitosti a zvolenom zdroji signálu. Hoci ide o primeranú výdrž pre jeden deň zábavy pomedzi inými aktivitami, predsa len už akumulátory dospeli natoľko, že trojnásobok kapacity by cenu priveľmi nenavýšil.  To by bolo fajn pre niekoľkodňové výlety.

Akumulátor nie je odnímateľný bez rozobratia celého reproduktora, nie je to upgrade ktorý by ste mohli spraviť z rozumu. Ba myslíme si, že ani servis takúto službu štandardne neponúka.

Outdoorový reproduktor Lamax MusiCan1 (31,90€) je príjemným sprievodcom pri potulkách prírodou bez ohľadu na to, či putujete sami alebo s veselou spoločnosťou. Zvuk je príjemný a hlasný bez toho aby rušil priľahlé okolie, svoje nahrávky môžete do neho dopraviť všetkými používanými spôsobmi. Čo nás však zamrzelo je slepé ovládanie bez displeja a nespoľahlivé rádio.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár