Žiadne starosti s údržbou, žiadne obavy o životnosť. Kedykoľvek do čelovky zasuniete čerstvú ceruzkovú batériu, vydá zo seba rovnaký výkon ako v deň kúpy. Po roku, dvoch či päťročnici, v mraze, v blate, i prietrži mračien. Natiahnete ju na čelo, kliknete na vypínač a kužeľ svetla rozjasní svet pred vami.

Ak máte pocit, že svet čeloviek sa v posledných rokoch stáva až príliš komplikovaný, mali by ste vedieť že to neplatí paušálne. Pred časom dorazila na trh novinka, ktorá sa prezentuje tou najväčšou jednoduchosťou. Čo všetko môžete čakať od modelu Fenix HM23? Zoznamujeme sa s ním na potulkách krajom.

Najdostupnejšie z batérií

Kupujete ich po desiatkach do fotopasce, GPS navigácie, nástenných hodín, diaľkového ovládača ba i rádia, ktoré vám na chate bez elektriny robí spoločnosť. Stačí jediná ceruzková batéria formátu AA a čelovka je pri živote.

Alkalická batéria vydrží v pohotovosti celé desaťročie bez toho aby zostarla. Lítiová zasa znesie i najväčšie mrazy bez toho, aby poklesol jej výkon. A ak predsa len z nejakého dôvodu milujete nabíjateľné batérie, aj čerstvo nabitý NiMH akumulátor pripadá do úvahy, ak si to tak želáte.

Zábudlivosť, nedbalá príprava či núdza nevolajú po nabíjačke, kábliku s magnetickou koncovkou či špeciálnom akumulátore. Vašou záchranou je najpoužívanejšia a najobyčajnejšia batéria na svete – ceruzková. Tá, ktorú zoženiete kdekoľvek.

Telo, ktoré nerozbijete

Čo majú spoločné letecký hliník, eloxovaná povrchová úprava a silikónové tesnenia, ktoré lemujú každý rozoberateľný závit? Tvoria štíhle, takmer nezničiteľné telo čelovky, ktoré vo svojich útrobách uchováva batériu, riadiacu elektroniku, výkonnú LEDku a vypínač pre ovládanie.

Vytrúsite ju z batoha a došliapete na skalách, utopíte ju v bahne rozvodneného potoka, spadne vám zo strechy auta na asfalt a možno ju stratíte v tráve kde ju objavíte až po pol roku. Nech sa deje čokoľvek, stále funguje a vyzerá k svetu. Nezhrdzavie, neprenikne do nej voda, blato ani prach.

Telo čelovky dosahuje triedu odolnosti IP68, takže s ňou môžete zostúpiť aj pod vodnú hladinu. Zabudnite na lacné hliníkové lampičky, ktoré sa doškriabu, doodierajú a zlúpe sa z nich lak. Fenix zostane navždy čierny, bez rýh a škrabancov.

Pre voľné ruky

Ak príde na čelovky, ich hlavnou prednosťou je sloboda rúk. Lampička drží na čele a pri každom pohybe hlavy svieti na miesto, kam sa pozeráte. Priam kopíruje vaše pohyby, aby ste sa nerušene mohli venovať i náročným úlohám.

Tentokrát môžete počítať s pružným, výdatne odvetraným popruhom, silikónovým držiakom plne naklápateľnej lampičky a hmotnosťou, ktorú nepocítite ani pri celonočnom zrýchlenom pochode v náročnom teréne. Slabých 85 gramov kompletnej zostavy je asi toľko, čo váži kačacie vajíčko.

Oveľa dôležitejšie je, že i tu cítiť trvácnosť a zmysel pre detail. Popruh má podobu húževnatého úpletu, z ktorého nevylezú po pol roku používania gumičky, ktoré spôsobia jeho ochabnutie. A ani silikónový držiak lampičky na rozdiel od gumového nestvrdne a nezačne praskať.

A ak príde na pasívnu bezpečnosť, stačí ten najmenší osvit smerovaný na vás a po celom obvode sa objaví reflexná, bezpečnostná kresba. Bez ohľadu na to, či máte čelovku pod klobúkom, čiapkou alebo len tak voľne, bez pokrývky hlavy.

Ovládanie bez návodov

Jediné veľké tlačidlo pre ovládanie a cyklovanie režimov svietenia. Nemusíte si pamätať žiadne klikacie postupnosti, nemusíte v strese hľadať drobné tlačidlo, ktoré vám pod unaveným hmatom akosi uniká. Všetko je intuitívne, už na prvé zoznámenie.

Kliknete raz a do tmy vyrazí diskrétny svetelný kužeľ. Kliknete opäť a žiara zosilnie. Kliknete ešte raz a fungujete na plný výkon. Kedykoľvek lampičku vypnete, pri opätovnom zapnutí sa prebúdza s najslabším výkonom. Akoby vývojári mysleli na to, aby ste sa neoslepili, neprezradili a neminuli viac energie ako je potrebné.

Páči sa nám táto priamočiara jednoduchosť, nie je tu nič, čo by vás zaskočilo. Môžete si ju požičať a bez vysvetľovania ju zvládnete v plnom rozsahu.

Kvalita svetla je na úrovni

Výrobca použil výkonnú LEDku so spojitým svetelným spektrom, z ktorej vychádza neutrálne svetlo s jemným nádychom k teplým tónom. Práve to je výhodou pri pohybe v prírode. Krajina sa ukazuje v prirodzených farbách, svetlo sa v rozptyle odráža od zelene stromov, krov a vysokých porastov. Kompletné spektrum vyfarbuje štruktúry a reliéfy i na mokrej, blatistej zemi.

Zabudnite na nepríjemné modrasté škály a zahoďte za hlavu zlé skúsenosti so svietením, ktorému chýba štruktúra, hĺbka a šírka rozhľadu. Optická sústava, ktorá patrí k tejto čelovke je svojim spôsobom mimoriadna. Plastová šošovka má funkciu reflektora i optiky zároveň.

Vonkajším, širokým kužeľom pokrýva takmer 180-stupňový uhol so slabým dôrazom na vonkajšej periférii. Zosilnený kužeľ formuje stredovú plochu, ktorá začína na metri s priemerom 40 centimetrov a pri každom metri vzdialenosti naviac sa zdvojnásobuje.

Nejde o trik v štýle „javelot“, kde sa pri pátracích lampášoch v strede objaví jasný bod,  ktorý nesie svetlo do diaľky. Stredový kužeľ má rovnomerné nakrytie svetelnej intenzity v celej svojej ploche. Čím staršie a unavenejšie oko máte, tým viac si ceníte charakter tohto nasvietenia.

Výkon podľa potreby

Základný svetelný režim s výkonom 4 lumenov poskytne čiernobiely obraz v periférii a základné farby v stredovom kuželi. Vybalíte veci z batoha, rozložíte sa na posede, zídete po rebríku, kráčate po cestičke. Otočíte kužeľ na čistinku a rozsvietia sa všetky oči zveri, ktoré slabý, nerušivý tok svetla zasiahne. To všetko sú úkony, ktoré nežiadajú viac. Je to, akoby ste privolali jasné nebo s mesiacom v splne, ktorý osvetlí všetko čo potrebujete. Tentokrát však aj pod strechou, či v hustej vegetácii lesa.

Stredný režim s výkonom 70 lumenov pridáva farebné vnímanie do periférie a stredový kužeľ vykresľuje v plných farbách, so zmyslom pre jemný detail. Rozoznáte v ňom najjemnejšiu ryhu, závit a detail na vzdialenosť rúk. Terén si pred sebou prehliadnete v rozumnom detaile do vzdialenosti takmer 30 metrov. Ide o výkon ktorý je dostatočný takmer na všetky úlohy – od technických úkonov, až po ošetrenie zranenia.

Plný výkon prichádza s 240 lumenmi a popri dokonalom farebnom podaní a dosvite na 50 metrov prináša i hĺbkový pohľad do členitých štruktúr. Nasvietite komplikovaný mechanizmus motora pod kapotou, prehliadnete kroviny v hustom radovom poraste. Je to, akoby ste mali pátrací lampáš, ktorý sa prederie do hĺbky, avšak súčasne máte plné periférne videnie. A ak otočíte kužeľ k oblohe, vaše volanie o pomoc vidno v nepriamej projekcii takmer na viac ako kilometer.

Výdrž stráži elektronika postupným tlmením jasu tak, aby ste po prvú hodinu svietenia mali výkon na najvyššej možnej miere. Postupne sa utlmí pre plné pohodlie na 10 hodín svietenia. Ak si však vystačíte so základným režimom svietenia, môžete od neho očakávať plných 100 hodín výdrže pri konštantnom jase.

Do vrecka i do batoha

Čelovka je natoľko robustná, že nevyžaduje špeciálne zaobchádzanie. Môžete ju nosiť vo vrecku. Môžete ju vhodiť do batoha. Ak však máte pocit, že nejde o hygienický ideál, výrobca ponúka príslušenstvo naviac. Tvrdenú kapsičku Fenix ABP-20 so zipsom, do ktorej sa vmestí čelovka spolu s náhradnými batériami.

Vznikne tak kompaktný balíček, pri ktorom je aj popruh pod kontrolou – pekne zvinutý vo vnútri, čistý a suchý. Kapsičku možno upevniť skobou na batoh či oblečenie tak, aby bola vždy na dosah ruky – bez hľadania.

Fenix HM23 (34,90€) je všestranná čelovka, ktorá priam žiada aby nezostala iba doma či na chalupe vo dvore, ale pomáhala aj v teréne. Je mimoriadne ľahká pre beh a šport, má extrémne široký uhol nasvietenia pre dokonalé vnímanie periférie a výborne zladený výkon s výdržou pre výkon poľovníckeho a rybárskeho práva. Obľúbia si ju však aj zálesáci a biológovia, pre ktorých je nočný kraj miestom pre vzdelávanie a dobrodružstvá.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár