Po boku hlavnej výbavy aj kopa nevyhnutných drobností, z ktorých každá potrebuje mať svoje vlastné miesto – ak sa pokúšate zbaliť takýto náklad do turistického, horolezeckého alebo bežeckého batoha, čoskoro sa všetko zamieša. Chýbajú tam priečinky a oddelenia, ktorými by ste dokázali nastoliť poriadok.

Stačí však aby ste sa rozhliadli v segmente taktických batohov a všetko je práve tak, ako ste si to vysnívali. Ba stáva sa, že batoh prekvapí natoľko, že je úplne iný ako všetky čo ste doposiaľ videli. Poznáte Ranger Pack od anglickej firmy Tactical Viper? Od jari sa s ním zoznamujeme na potulkách krajom.

 

Od pohľadu klasika

Slušivá kamufláž vo svetlých farbách našich lesov, dôverne známe vonkajšie kontúry a kubatúra, ktorá pojme necelých 40 litrov nákladu. Na fotografiách, ani na cudzom chrbte vám tento batoh nenaznačí, že svojim spôsobom vybočuje zo zaužívaných štandardov.

Dizajnéri, návrhári a šičky si dali kopu práce s tým, aby jeho úložný priestor rozdelili čo najefektívnejšie. Zahľaďte sa do dokonale zorganizovaného priestoru ramenného batohu Viper Tactical Shoulder Pack, predstavte si ho v rovnakej precíznosti avšak väčšom objeme a máte základné tušenie o tom, čo vás čaká.

Mobilná kancelária, technické vybavenie, lekárnička, fotografická výbava či súprava vysielačiek, odposluchov a solárneho nabíjania – to všetko tam zbalíte s bravúrnou precíznosťou. S prísnym poriadkom, pri ktorom má každá z drobností svoje vlastné miesto.

Pevný a pohodlný

Páči sa nám kompromis, ktorým sa výrobca pustil aby dosiahol pevnosť a odolnosť batohu bez toho, aby bol na chrbte priťažký. Materiálom je Cordura 600D, doplnená množstvom podšívok, spevňujúcich pruhov a kotviacich tkanín, ktoré robia z celkovej zostavy ľahký, avšak pevný a odolný batoh.

Nalgene 32oz Wide Mouth

Naplnili sme ho na prasknutie nákladom cez 45 kilogamov a všetky zipsy, šitia a namáhané časti to pri dvojdňovom pochode prežili bez ujmy. Nebojte sa ostrých skál na horách, blata na lúkach a prašnej hrabanky v lesoch – to všetko ustojí batoh bez problémov. Hoci sú miesta, kde by sme radi videli jeden rad šitia naviac, po mesiacoch používania nevidíme žiadne opotrebovanie, ktoré by stálo za reč.

Strih, na pohľad priam škatuľový má pri taktike opodstatnenie. Umožňuje čo najjednoduchšie balenie výstroje, ktorá sa nepoddá tlaku tak ako oblečenie. Kus po kuse, ako mozaiku vkladáte vedľa seba a ono to funguje. Stačí len zapamätať si, čo ste kam dali.

Do chladu i horúčav

Veľmi rýchlo sme si obľúbili spôsob, akým batoh sedí na chrbte. Štvorica polstrovaných rohov vytvára mäkkú, kontaktnú plochu, popruhy nastaviteľné v plnom rozsahu umožňujú prispôsobiť batoh každej postave. Nebojte sa krátkych popruhov, alebo hrudného pásu ktorý sa vám šplhá ku krku. To všetko funguje pri tomto batohu dokonale.

Chrbát je vystužený plastovým dielcom, ktorý dáva batohu tvar a formát i vtedy, ak je prázdny alebo naplnený nerovnomerne. My však máme pocit, že svojim spôsobom pomáha aj tomu, aby odvetrávací systém na chrbte ako tak fungoval.  Keďže ide o celoročný model, očakáva sa tu vždy plný kontakt chrbta s batohom.

Vzduchové kanály a penový materiál však pomáhajú uvoľniť prebytočné teplo a pary tak, aby ste sa cítili pohodlne. Oblečte si pod neho nátelník z merina a máte istotu, že sa budete cítiť dobre i v horúcej spare.

Športová ergonómia je mimo hru, ba i vyhotovenie je príjemne široké, na plnú plochu chrbta. Sme presvedčení o tom, že tento batoh sa nám bude páčiť i v zimnom období, na hrubom vlnenom svetri. Nosný systém sa drží osvedčenej klasiky, obe plecnice sú zošité do celku, ktorý je kotvený vo vrchnej, chrbtovej časti.

Možno i preto máme dobré pocity z rozloženia váhy ťažkého nákladu a šitia, ktoré nejaví znaky opotrebovania. Váha sa prenáša do veľkej plochy.

Čo priečinok, to triedič

Keď si pozorne prezriete Molle väzbu, pribalené kotviace pomôcky a všetky kompresné popruhy, okamžite máte jasno v tom, kam pridáte pohotovostnú kapsičku, lekárničku, nôž či vysielačku. Oveľa dlhšie vám bude trvať bádanie v útrobách batoha. Všetko je účelne rozdelené, v spoločnom, zdieľanom objeme. Niet vrecka a priečinku, ktoré by sa nadúvali von ako skrytý objemový bonus.

Čelná strana batohu má formu dvoch prisadených vreciek, ktoré s rôznymi materiálmi podšívky a tuctom priečinkov delia odkladací priestor na spoľahlivé, šikovné časti.

Sú tu zásuvné vrecká so suchými zipsami, pružné priečinky, popruhom zaistené triediče, ba i dvojica popruhov so skobami, ktoré zabránia vytrateniu drobností. Pridajte priečinky so zipsom a môžete si spraviť manuál pre ukladanie výstrojných súčiastok. Nevidí sa často taktický batoh, ktorý by bol prepracovaný do takýchto detailov.

Hlavá komora, otvoriteľná zipsami takmer po samé dno sa nesie v podobnom duchu. Tentokrát sú priečinky sieťované, so zipsami, v prednej i zadnej časti.

Ide o objemné predely, doplnené zberným vreckom, ktoré priam žiadajú, aby ste sa ich naučili používať. Nie je to iba o oblečení a potravinách. Oddelíte pochodovú výbavu od nocľahu, varenie od remesiel. Nič sa navzájom nešpiní, všetko sa drží pohromade.

Hydrovak možno z hlavnej komory vyčleniť do zadného oddielu, ktorý je prístupný cez vrchný zips. Štíhly, avšak plnoformátový priečinok môže byť parkovaním pre tenký notebook, ak si v batohu zriadite svoju mobilnú kanceláriu.

Pridajte k tomu skrytý priečinok pod rukoväťou na osobné doklady a dôležité veci – zvyšok sa vám bude ukazovať postupne. Páči sa nám dôsledné spracovanie do detailu. Ak sa radíte k ľuďom, čo neustále ladia svoju výbavu k dokonalosti a držia sa svojich zásad, tento batoh sa vám bude určite páčiť.

Pláštenku si pribaľte naviac

Hoci je batoh výborne utesnený pred prachom a neublíži mu ani rosa, hustý opar a jemné mrholenie, pri dažďoch sa už nemožno spoliehať na textíliu a jej hydrofóbnu úpravu. Taktikou je v tomto prípade hrubý, kvalitne spracovaný záter na rube textílie, nie účinná impregnácia na lícnej strane. Nižšia hustota tkania to neumožňuje.

Vyplatí sa vám pribaliť do výbavy pláštenku, pomocou ktorej ochránite batoh pred prudkými, letnými lejakmi. Ak však používate pre tento účel pončo a táborenie máte so strechou, pokojne sa tejto vymoženosti môžete vzdať. Mali by ste však vedieť, že pláštenku od výrobcu v batohu nenájdete a sprejová impregnácia výrazne vlastnosti batohu nezmení.

Naľahko i s nákladom

Batoh príjemne drží svoj tvar aj vtedy, ak jeho kapacita nie je naplnená. Znamená to, že od neho môžete očakávať dobrú službu aj pri krátkych výletoch, cestovaní naľahko a piknikoch. Ak však príde na nocovanie, určite siahnete po jeho doplnkovej kapacite.

Všetko sa točí okolo molle väzby a úchytov. Nenájdete tu samostatné popruhy pre spacák, nenájdete tu bočné, sieťované vrecká. Všetko však vďaka príslušenstvu, sklobám a kotviacim popruhom pod každým zipsom upevníte práve tak, ako ste si to vymysleli. Trénujte však vopred, nie až pred samotným vyrazením do terénu.

Taktický batoh Tactical Viper Ranger Pack (74,90€) je do detailu prepracovaný batoh pre tých, čo potrebujú mať dokonalú organizáciu výstroje a dômyselný systém triedenia pre všetko, čo so sebou do prírody nosia. Páči sa nám výborne zvládnutý strih, robustnosť batoha, ale aj jeho dômyselné šitie a práca s rôznymi materiálmi podšívok a predelov. Ide o jeden z najmodernejších batohov na trhu, ktorý dokáže osloviť aj náročných.

Neprehliadnite ani rovnako dobre vybavený Viper Tactical Recon Extra (68,00€) s objemom 50 litrov. 

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár