Usmievavá baristka, pohodlné stoly i stoličky a prostredie, v ktorom sa dá vychutnať kávičkársky pôžitok naplno. Dokonalá kaviareň však môže vyzerať aj úplne inak – lavička v parku, vyhliadka na horskom štíte, či tiché zákutie lesa zarastené papraďami.

Je možné pripraviť v prírode výborné espresso bez toho, aby ste so sebou museli ťahať objemnú výbavu? Už niekoľko týždňov sa túlame krajom s cestovným kávovarom Wacaco Nanopresso, s ktorým si užívame príjemné chvíle pohody.

Kolorit, ktorý si zamilujete

Žiadne zdĺhavé prípravy, iba príjemné vychutnávanie. Týmito slovami možno popísať zážitok, ktorý sa opakuje znova a znova. Nasypete čerstvo zomletú kávu do portafiltra, vlejete horúcu vodu do malého zásobníka a po niekoľkých pumpovaniach začne z trysky vytekať do pohárika skvelé espresso.

Pôžitok je na dosah ruky. Položíte kávovar na zem, a vychutnávate si dúšky osviežujúceho moku s hustou, trvácnou penou. Hoci to znie pri čítaní týchto riadkov ako rozosnívaná idylka, v skutočnosti ide o pôžitok, ktorý nie je rušený žiadnymi náročnými prípravami.

Horúcu vodu môžete mať pripravenú v termoske. Ba i zomletú kávu na jedno espresso môžete naložiť do kávovaru skôr, ako sa vydáte na oddychovú prechádzku parkom. Ak ste však na zálesáckom pochode, každú noc kempujete na inom mieste, čaká vás len rýchle zohriatie vody na variči a opláchnutie súpravy po použití.

Všetko podľa zvyklostí

Na začiatku je vždy káva. Najemno zomletá práve tak, ako sa patrí na ktorýkoľvek espresso kávovar. Je iba na vás, či pre výdatný pôžitok siahnete po ručnom kávovom mlynčeku so starostlivo odmeranou porciou, alebo sa oddáte pôžitku s vopred namletou kávou.

Pre nás je referenciou zmes Original Espresso z pražiarne Coffeespot s plným telom a výraznou chuťou, na ktorej je stále čo objavovať.  Do portafiltra sa jej vmestí takmer celých 8 gramov a hoci experimentujeme s dolaďovaním hrúbky mletia, vždy sa nám podarí pripraviť chutné espresso, ktoré ocení aj znalec.

Pre utláčanie kávy priložil výrobca odmerku, takže improvizovať nemusíte. Rýchlo prídete na to, akou silou je treba formovať kávový koláč. Všetko však začne ožívať vo chvíli, keď do zásobníka nalejete 50 až 80 mililitrov horúcej vody. Každé stlačenie pumpičky spôsobí, že jej časť sa pod tlakom 18 barov začne pretláčať kávou.

Prvých 7 či 8 zatlačení je vyhradených pre fázu sparenia. Postupne nasýtite kávu vodou, aby pri každom ďalšom zatlačení pumpičky už cez jemné sitko filtra a dávkovaciu dýzu vytekal kávový extrakt. S výdatnou penou, mimoriadne silnou vôňou a tempom, ktoré máte pod kontrolou.

Pumpa netlakuje kávovar ako celok. Vždy pracuje iba s malou dávkou vody práve tak, ako pákový, vinohradnícky postrekovač. Hydraulická pumpa šetrí námahu a ak si uvedomíte že za 30 sekúnd dosiahnete po 50 stlačeniach úplnú extrakciu espressa, je to naozaj pohodové tempo bez kŕčov a presilenia.

Predhrievanie pomôže

Horúca voda z variča a chladný kávovar z batoha si príjemne rozumejú. Pokles teploty nie je pri extrakcii natoľko výrazný, aby vás zamrzel. Espresso je síce máličko podextrahované, svetlejšie tóny krémovej peny však vykompenzuje jej objem.

Vždy sme dostali z takto pripraveného espressa aj jemné odtienky aróm a chutí, na ktoré sme boli zvyknutí. Iné to je vtedy, ak so sebou nosíte vodu v termoske. V takomto prípade je už fajn, ak cez systém vopred prepumpujete naprázdno 10 až 15 stlačení bez kávy, aby ste zahriali pumpovacie ústrojenstvo kávovaru.

Po predhriatí má už aj krémová pena tú správnu farbu a výdatnosť, na pohľad nerozoznáte takto pripravené espresso od toho, aké vám naservíruje dobre nastavený stolový kávovar. Wacaco Nanopresso nie je žiadnou improvizáciou do prírody. Je to plnohodnotný espresso kávovar so všetkým, čo k tomu patrí.

Čistenie vám náladu nepokazí

Vždy nás prekvapí, ako pevne sa vo filtri zlisuje kávový koláč. Je ako puk, ktorý musíte vydolovať z plastového držiaka von. Pomôže lyžica a malý prúd vody, razom je všetko von. Na rad príde opláchnuť kovový filter, výtokovú trysku, pohárik z ktorého ste pili a ste hotoví.

Páči sa nám, že čistenie je skôr oplachovaním, pri ktorom nespotrebujete veľa vody. A ak príde len na vychádzku, umývanie môžete oddialiť na neskôr. Výtoková tryska má samozatvárací mechanizmus s pružinou a klapkou, vďaka ktorej už samovoľne nevypadne jediná kvapôčka von.

Z detailov skutočne cítiť, že ide o kávovar ktorý má za sebou predchádzajúce modely a postrehy používateľov. Všetko je tu vyladené do detailu, pre jednoduché použitie a čistenie. A to platí aj pre nás, čo nemáme radi povinnosti naviac a precízne postupy a návody.

Do kapsy aj batoha

Kávovar váži slabých 340 gramov a keď ho chytíte do hrsti pripomína malú šišku Vysočiny, ktorú možno nesiete v inom z vreciek batoha. S oblými zakončeniami, vrúbkovaniami a vyladenou ergonómiou sadne nielen do ruky, ale vkĺzne aj do ktoréhokoľvek priečinku vašej cestovnej batožiny.

Veľmi sa nám páči pevné puzdro, ktoré je možné získať ako voliteľné príslušenstvo. Tesne obopína kávovar bez toho, aby nafukovalo jeho objem.

Tlmí nárazy, bráni zašpineniu, je to takmer druhá koža, ktorá funguje práve tak ako má. Nie ako nafúknuté puzdro okuliarov, ktoré radšej necháte pre objem doma ako ho vezmete so sebou.

Príjemne nás prekvapil i nízky odpor pumpy, ktorá nežiada náročné, vyčerpávajúce nasadenie. Ak podržíte kávovar v jednej ruke a druhou tlačíte na pumpičku, takmer ani neviete, že ste čosi robili. Nikdy netlačte na piest ak máte pocit, že jeho odpor je priveľký. Kávovar nemá pretlakový ventil, ktorý by ochránil jeho mechaniku.

Ak ste kávu namleli na najjemnejší púder a príliš tuho utisli, nie je divu že 18 barov na pretlačenie nestačí. Skôr pokazíte pumpu ako vytiahnete von lahodný, osviežujúci kávový mok. Celý mechanizmus je zapuzdrený mimo váš pohľad, v teréne improvizáciou nič nevyriešite.

Príslušenstvo pre viac pôžitku

Wacaco Nanopresso nie je osamelým kávovarom, ktorý musíte používať práve tak, ako ho výrobca stvoril. Existuje príslušenstvo, ktorým môžete rozšíriť jeho funkcie tak, aby lepšie ladili s vašimi nárokmi. Hneď prvou zmenou ktorú môžete dosiahnuť je výmena sypanej kávy za kapsule. Vložíte kapsulový modul a nápoje pripravujete rýchlejšie, priam automaticky.

Atraktívna je súprava Barista Kit, ktorá prestavia kávovar tak, aby fungoval s dvojnásobnou dávkou vody a kávy. Urobíte si doubleshot, ktorý vaše posedenie pozdvihne na úplne novú úroveň.

Pridajte k tomu systémovú termosku 3-v-1 naviac a nemusíte už riešiť žiadne prelievanie a stratu tepla. Termoska sa priamo pripojí pri príprave espressa k telu kávovaru a vyriešite z nej jedným razom i predhrievanie, i prípravu nápoja.

Hoci sme príslušenstvo nemali možnosť preveriť v teréne, máme príjemný pocit z toho, že by mohlo naozaj fungovať. Veď kávovar sám o sebe je dokonalý, hlavný mechanizmus pre prípravu espressa je dnu. V jeho útrobách.

Zo zážitku sa stáva rýchlo zvyk

Zaiste sme už prekročili prvé štádium eufórie, pri ktorej sa vám zdá byť espresso príjemným spestrením kávových posedení v prírode. Filtrovanie je zrazu možnosťou, nie jedinou cestou k dosiahnutiu pôžitku. Hľadíte do peny a povetrie sa plní príjemnými vôňami z rôznych kútov sveta.

Tento kávovar je natoľko intuitívny a návykový, že ho prijmete v jeho podobe bez toho, aby ste rozmýšľali nad nejakými úpravami, obmedzeniami či mrzutosťami. Naplníte ho, popumpujete a espresso je na svete. Rovnako chutné v pondelok, stredu i sobotu.

Práve konzistentnosť kvality pripraveného nápoja nás presvedčila o tom, že tento kávovar má čosi do seba. S vriacou vodou z variča, ale i horúcou z termosky. Nie je to len póza, pri ktorej sa snažíte ostatných presvedčiť o tom, že si môžete dovoliť espresso i v prírode.

Wacaco Nanopresso (67,90€) je výborný espresso kávovar, ktorý môžete so sebou nosiť kamkoľvek sa vydáte. Stačí pridať zomletú kávičku a horúcu vodu – v priebehu minútky pred vami stojí na stole dokonalé espresso s hustou, krémovou penou. Nezáleží na tom či vyrážate na piknik, do parku, radi cestujete, alebo si užívate zálesácke pochody a kempovania v šírom kraji. Kdekoľvek sa do pohody usadíte, všade si pripravíte espresso podľa svojho gusta.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár