Nie je v tom žiadna náhoda, že chuť a aróma kávy je pevne uzamknutá v zrnkách. Keď ich pražiari zo surovej podoby preberú k životu, v plnej sile vydržia i niekoľko mesiacov. Až do chvíle, keď ich rozomeliete na jemný prášok, aby ste si vychutnali osviežujúci nápoj.

Ak príde na kávu, najčerstvejšia je vždy tá, ktorú si zomeliete tesne pred kávovým pôžitkom. Hoci aj v na lesnej čistinke, v tichu nespútanej prírody. Aký zdatný je pri mletí kávy mlynček Mlynko? Zoznamujeme sa s ním na potulkách krajom, ale i v pohodlí terasy a domova.

Melie až na púder

Žiadny ťažkopádny kovový odliatok, ale dvojica precízne lisovaných keramických kameňov. Mlecí mechanizmus tohto mlynčeka dokonale kráča s dobou. Ostré zúbky a zužujúce sa ryhy v keramike kombinujú drvenie zrna s jeho rezom, takže výsledky mletia sú príjemne konzistentné.

Z krehkej kávovej zmesi praženej na stupeň city nameliete dokonalý púder na espresso. Z tvrdších zrniek oveľa slabšieho, svetlého praženia umeliete hrubšiu frakciu na filter či do konvičky. Nie je tu však žiadna pomôcka, ktorá by vám pomohla pri nastavovaní.

Metódou pokus-omyl musíte otáčať nastavovacou skrutkou na kameni dovtedy, kým nie ste spokojní s výsledkom. Hoci to nie je nič časovo náročné, nečakajte že ráno budete mlieť na espresso a večer na filter. Iba ak ste naozaj nadšení pre vec.

Bez ložiska, s nízkym odporom

Prekvapilo nás, že výrobca nepoužil ložisko s veľkým priemerom na to, aby odľahčil ruke pri mletí. Prvé zoznamovanie a rutina z používania nás však presvedčili o tom, že mletie naozaj nie je namáhavé. Na 200 otočiek zomeliete plný násypník na espresso púder, o polovicu menej námahy si vyžiada mletie pre alternatívne prípravy kávy.

Odpor mlynčeka pri krútení kľuky nie je neprimerane veľký. Na jedno posedenie pri dvoch kávičkách nájdete dostatok síl i po namáhavých výstupoch a pochodoch. Opriete sa do kľuky a už to ide akosi samo. Príjemne hladko, so spätnou väzbou praskajúcich zŕn kávy.

Zaujímalo nás, ako sa výrobcovi podarilo dosiahnuť príjemnú konzistentnosť pri mletí. Tajomstvo spočíva vo vycentrovaní mlecích kameňoch a dlhom plastovom puzdre, cez ktoré vedie pevná, oceľová os. Nie je tu nič čo by ste mohli nastaviť, ak sú však všetky mlynčeky zladené tak ako ten náš, budete určite spokojní.

Všetko pre pohodlie

Z vyhotovenia mlynčeka cítiť, že ide o jeho upravenú, už druhú verziu. Hoci ho vyrábajú v Číne, podnety na vylepšenia predsa len vychádzajú zo Slovenska. Spoločne s jeho dizajnom, prezentáciou a pekným balením v recyklovanom kartóne.  S výzorom, ktorý možno pokojne prezentovať ako darčekový.

Hneď na začiatok nás upútal trojuholníkový prierez s veľkými rádiusmi. Vezmete mlynček do hrsti a prsty dokonale skopírujú jeho tvar. Neprešmykne sa pri mletí, nevykĺzne z rúk pre veľký priemer. Hoci je na dotyk studený, do ruky padne ako uliaty.

Pohodlná je i obsluha. Do násypníku nevchádzate odskrutkovaním kľučky, a vyťahovaním veka. Celá zostava je nasunutá na tele mlyčeka, práve tak ako pri turistických modeloch. Pevne, bez uzamykania, trením plastového lemu o kovové telo.

Podobné je to so zberným zásobníkom na zomletú kávu. Pripevnený je bajonetovým uzáverom, takže ho pootočíte a vytiahnete. Je to fajn, pretože nemusíte riešiť žiadne ochranné puzdro na prepravu, aby sa cestou omylom otvoril a vysypal. Bajonet len tak nepovolí.

Pridajte k tomu sklopnú rukoväť ktorá sa vie utiahnuť do kompaktnej, cestovnej podoby a ste v obraze. My sme si jej hrany trošku zaoblili pilníkom, aby nám neodierala prsty pri mletí. Je to detail, ktorý zostal nedoriešený po vyrazení dielcov z plechu. Otočné kĺby sú nitované, bez prehnanej vôle.

Na domov i do  terénu

Mlynček váži v plnej pohotovosti 300 gramov a so štíhlym telom a sklápacou rukoväťou sa vmestí i do štíhlych priečinkov batoha alebo tuláckej kapsy. Pri výške 18 centimetrov nie je objemom, ktorý by doslova prekážal. My pridávame textilný obal, ktorý zabráni jeho hrkaniu.

Násypník má objem pre 18 gramov kávy, ktorá s kapacitnou rezervou prechádza do zberného zásobníka s objemom 90 mililitrov. Mletá káva zostáva vzdušná a voľná, nikdy sa netisne do mlecích kameňov.

Mlynček je vydareným sobášom nerezového plášťa  a plastových spojovacích dielcov. Nenechajte sa hneď na začiatku odradiť stopami lepidla, ktoré tu-i-tam prezrádza montážne postupy výrobcu.

Údržba bez problému

Mlynček nemá obloženia, puzdra a kontaktné plochy ktoré by žiadali pravidelné mazanie, určite mu však prospeje pravidelné umývanie. Zo skúsenosti môžeme povedať, že olejový povlak na keramických povrchoch odstránite bez problému. Stačí tečúca teplá voda a troška čistiaceho saponátu.

Brúsená povrchová úprava nerezu sa nešpiní odtlačkami prstov, ak čosi môže časom zlyhať, budú to azda len plastové spojovacie dielce a puzdro osi. Keďže za mlynčekom stojí domáca firma zo Slovenska, dá sa očakávať že riešenie mrzutostí by mohlo byť bezproblémové.

Kávový mlynček Mlynko  (24,90€) dokáže zo seba vydať skutočne konzistentné mletie bez veľkej fyzickej námahy. Poradí si s jemným mletím tmavšie pražených káv pre espresso, zahryzne sa však aj do tvrdších zŕn svetlejšieho praženia pre alternatívne prípravy. Páči sa nám ergonomické vyhotovenie, veľmi dobrá geometria kameňov ako aj naozaj praktické používanie. Netrápia vás žiadne skrutky pri plnení kávou, nemusíte bojovať s rôznymi západkami či poistkami pri otváraní.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. No mne ten štvorcový unášací otvor vo vrchnáku vydržal presne 125g praženej kávy a už sa oska pretáča … k produktu na stránke predajcu sa ale nedá pridať negatívna recenzia 😀 … skúsim to opraviť, lebo za tú cenu to mená cenu posielať na reklamáciu…

Pridaj komentár