Je to spontánny návyk, ktorý sa vám pomaly ale iste prehryzie až do podvedomia. Siahnete do batoha, vyvesíte lucernu na šikovné miesto a máte istotu, že ak príde tma, budete mať viac svetla ako vám dokáže ponúknuť plápolajúce ohnisko.

Bez nadutých vreciek, s voľnými rukami a bez popruhu na hlave si naďalej užívate svoj pobyt v prírode. Aký je nabíjateľný lampáš Fenix CL26R? Už niekoľko mesiacov nás sprevádza pri kempovaní na našich potulkách krajom.

Všestrannosť na prvom mieste

Položte ho na peň, zaveste ho na konár, naskrutkujte na statív alebo priložte ku kovovému rámu – na každom z týchto miest sa udrží bez toho, aby vás to stálo priveľa snahy. Hoci ide o model priam stvorený na táborenie alebo rybačku, určite po ňom siahnete aj na terase, pri grile či na chate bez elektriny.

Páči sa nám, akou hravosťou sa dizajnéri vyhrali s umiestňovaním a kotvením tejto lampičky. Keďže svoje svetlo dokáže vyslať všetkými smermi, nemusíte ju nijako natáčať ani smerovať. Treba ju len udržať na správnom mieste.

Privykli sme si pri nej čítať v hamake, slúži nám pri vybaľovaní nocľahu v prístrešku, neraz sme ju použili aj pri fotografovaní či nočnom pátraní po votrelcoch v blízkosti tábora. Pridáte k nej spoľahlivú skobu naviac a je vaša.

Presa len tu však zostalo čosi na vylepšenie. Magnet nie je najsilnejší a umiestnenie pod oblý kryt so stredovým závitom mu na sile tiež nepridáva. Je to azda jediná z lampičiek tohto výrobcu, kde magnet nie je tak mocný ako by ste čakali.

Svietenie na tri spôsoby

Pri lampášoch je to jasné. Kliknete na vypínač a okolím sa rozprestrie 360-stupňový prstenec svetla. Načo však svietiť do kmeňa stromu, steny alebo na fasádu záhradného pavilónu? Kliknete znova a prstenec sa obmedzí na polovicu svojho obvodu.

Hľadajte za tým úsporu energie, ktorá je tak trocha inšpirovaná zadným zrkadlom petrolejok. Pretože tu žiadne nie je, ktoré by rozptýlilo svetlo na miesto úžitku, odvrátená strana jednoducho nesvieti. A to sa nám pri viacdňovkách v teréne veľmi páči.

Ak vám pri lucernách prekáža, že pod nimi vzniká slepý prstenec tak ako pod sviečkou, verte tomu že i na to výrobca pomyslel. Na spodnej strane je samostatný reflektor, ktorý vykreslí do tmy bezchybný kužeľ smerujúci nadol.

Lucerna sa razom mení na akýsi luster s tienidlom, či ručný lampáš ktorého kužeľ môžete smerovať do krajiny. Nie, kužeľ a prstenec nemožno rozsvietiť naraz. Vždy je aktívny iba jeden zo spôsobov svietenia.

Do snehu, blata a prietrže mračien

Nenechajte sa pomýliť plastovým telom, vďaka ktorému sa podarilo udržať pohotovostnú váhu tejto lampičky na hranici 165 gramov. Fenix CL26R sa drží v štandarde odolnosti IP66, a to so značnou rezervou pre vyššie hodnotenie.

Môže vám spadnúť z konára na zem, nič sa nestane ak ju zašliapnete do blata, vlhkosť dnu neprenikne ani pri výdatnom lejaku či vysokej vlhkosti vzduchu pod celtou či v stane. Ba ani pád do horskej bystriny nič nepokazí. Polykarbonát toho znesie naozaj veľa.

Kým bude spodný lepený spoj bezchybný a krytka USB konektoru zotrvá na svojom mieste, niet dôvodu ani na tie najmenšie obavy. Používateľský prístup so závitom je tesnený gumovým o-krúžkom, konštrukcia je bezškárová, bez miest ktorými by kapilárne mohla vzlínať voda.

Vždy nám spomienky na drobné nehody prebehnú mysľou, keď zovrieme lampáš v dlani a vešiame ho do batoha na parkovacie miesto. Kam? Najlepšie mu je na záchyte pre hydrovak, priamo pri vrchnom vstupe do batoha.

Svetlo podľa potreby

Hneď od počiatku si všimnete, že svetlo je príjemne rozptýlené, bez toho aby bodalo pri pohľade na lampáš do očí. Výrobca to zariadil nielen mliečnymi difúzormi, ale aj LEDkami s rozptylovým kužeľom. Svetlo sa črtá do priestoru v plynulej ploche, v neutrálnom bielom odtieni so slabým príklonom k teplým tónom.

Keďže sa počíta s tým, že pri takejto lampičke si budete chcieť v pohodlí aj zajesť, farebné spektrum je vyrovnané a dokáže pomerne príjemne odhaliť jemné odtienky farieb. Viete, že máte pred sebou naozaj steak pečený na kameni a nie podrážku z topánky, pekne sa vykresľujú všetky zelené, žlté a červené odtiene.

Prstencový kužeľ dosahuje svit 400 lumenov, vďaka ktorému nasvieti priestor s priemerom približne 20 metrov. Ultmíte ho na necelú polovicu výkonu, stiahnete ho na desatinu, alebo aktivujete iba jednu z polovíc s najmenším svitom. Vždy podľa toho čo vás čaká. Poľahky dosiahnete diskrétne svietenie v hamake, ale i veselý večierok pod holou oblohou.

Páči sa nám, že geometria prstenca sa pri zmene výkonu nemení, takže lampička môže zotrvať stále na rovnakom mieste. Iné je to so spodným reflektorom, ktorý možno z plných 25 lumenov utlmiť na tri. Nejde o mocný pátrací lampáš, ale o diskrétne osvetlenie pre malú pracovnú plochu, či naozajstné súkromie.

Pridajte k tomu červený svit a signalizačné blikanie – razom viete že sa myslelo na všetko. Svetelných režimov je naozaj dosť a doposiaľ sme nezažili situáciu, kedy by sme si od lampáša želali viac.

Nabíjanie s plánom B

Ak v najväčšej skromnosti udržíte trvalé svetlo po dobu 240 hodín a pri plnom jase bujarého hodokvasu zotrváte 5 hodín, viete že môžete vo vnútri očakávať výkonný Li-Ion akumulátor.

Výrobca ho vo formáte 18650 pribalil v kapacite 2600 mAh, smelo si do zásoby môžete priložiť i druhý, nabitý do zálohy. A práve tak isto dvojicu článkov CR123A, ktoré možno použiť ako náhradný energetický zdroj.

My si však nadovšetko ceníme zabudovaný USB konektor, vďaka ktorému vieme nabíjať lucernu v teréne zo solárneho panelu, alebo záložnej powerbanky. Konektor je jednosmerný, nabíjací cyklus zaberie v teréne približne 3 hodiny. A to aj v prípade že ste na pochode – so solárnym panelom upevneným na batohu.

Stalo sa nám, že sme pre nedbalosť zostali potme a nabíjanie prišlo na rad naozaj až v čas núdze. Poteší, že i počas nabíjania možno v obmedzenom výkone lampičku rozsvietiť, ak nie je na dosah ruky iná.

O tom, že šlo naozaj o nedbalosť svedčí to, že lampáš má naozaj prehľadný indikátor stavu akumulátorov. Štvoricou štvorcových lediek zobrazuje stav nabitia bez toho, aby ste museli pri zapnutí sledovať skrátené, blikacie kódy. Indikátor je aktívny aj počas nabíjania.

Konektor je štandardný, takže káblik môžete použiť ľubovoľný s koncovkou MicroUSB. Žiadne magnetky, žiadne neštandardné pripojenie, všetko je stavané na spontánne riešenie mrzutostí.

Fenix CL26R (59,90€) je lampáš, ktorý poslúži rovnako dobre pri posedení na chate a vo dvore, ako pri kempovaní, stanovaní a tuláckymi potulkami krajom. Nabijete ho za pochodu, nastavíte jeho výkon a svetelný kužeľ ku svojim potrebám a ak príde na nepriazeň počasia, nemusíte sa obávať že doň prenikne voda a zhasne. Ide o kus spoľahlivej výbavy na celé desaťročie používania, výrobca dáva na telo lampáša 5-ročnú záruku.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár