Otvoriť rannú poštu, rozbaliť balíky, nakrájať zabalenú desiatu a pripraviť zo záhrady bylinky sa večernú opekačku. Hoci to znie ako útržky z denného plánu, v skutočnosti ide o výzvy pre vreckový nožík. Niet dňa, aby neputoval z vrecka von.

Ako to vyzerá, keď si do EDC výbavy zvolíte nôž, ktorý nepatrí medzi najľahších, najútleších drobčekov? Zoznamujeme sa doma, v práci i v teréne so zatvárakom Ruike P128-SF, ktorý vyzerá naživo ešte pútavejšie ako na fotografiách.

160 gramov neustálej pohotovosti

Dajte vreckovému nožíku 93-milimetrovú čepeľ, uštedrite mu 3.5-milimetrovú robustnosť kovových dielcov, pridajte ďalšiu poistku do zálohy a razom máte o 40 gramov viac, ktoré sú štandardom pre štíhlejšie EDC nože z tejto kategórie.

Je to práve hmotnosť a robustnosť, na ktorú sa zameriate v momente, keď sa vám tento nôž po prvýkrát dostane do rúk. Poťažkáte ho v dlani, objímete ho v hrsti a keď ho niekoľko dní nosíte neustále so sebou, razom akoby menil svoju tvár.

Privyknete si na jeho formát, ktorý nepatrí do náprsného vrecúška letnej košele, ale do pevného vrecka zálesáckych či pracovných nohavíc. Bez toho, aby ste ohrozili nože s pevnou rukoväťou, nosíte so sebou pracanta, ktorý znesie nejakú tú nepohodu naviac. Plánovanú i náhodnú.

Či nôž zasuniete hlboko do kapsy, alebo ho pevnou sponou upevníte k lemu, záleží iba na vás. Ak sa v duch spýtate mám ho? Pocitom, bez previerky zrakom zistíte, že áno.

Príjemne veľká čepeľ

Ak výrobca v technickom liste uvádza 93-milimetrovú dĺžku čepele s hrúbkou 3.5 milimetra, netreba to brať tak vážne. Činná dĺžka ostria je vďaka oblúkovému priehybu ešte dlhšia a ak príde na hrúbku, takmer všetka sa stratila vo vysokom, plochom výbruse.

Čepeľ sa tak vymanila nielen z nadbytočnej váhy, ale získala aj výbornú rezivosť. S útlou, dokonale nabrúsenou fazetkou je tento nôž expertom na potraviny. Z bochníka chleba ukrojíte úhľadný krajec, hrubý hamburger rozrežete na úhľadné sústa. A ak príde na natieranie masla, džemu či syru, široká čepeľ sa k tomu účelu naozaj hodí. Niet desiaty alebo olovrantu, ktoré by ste bravúrne nepokonali.

Páči sa nám, že rezivosť nič netratí pri remeselných prácach. Rezanie kartónov, paletových pások, delenie fólií či jemné rezanie špičkou noža do hovädzej hladenice – všetko ide s mimoriadnou precíznosťou a jemnosťou po boku sily a manévrovateľnosti.

Tento nôž môžete smelo vybaliť zo škatuľky a používať ho bez akéhokoľvek dolaďovania alebo úprav. Čepeľ má drop-point geometriu s odľahčením v štýle harpún, presne podľa poslednej módy. Zapáčilo sa nám to pri drobných rezbárskych kratochvíľach v lese. Harpúnový výkroj je vynikajúcou opierkou pre palec.

Neustále fit

Materiálom čepele je sandviková oceľ 14C28N, ktorú čínska firma Ruike s dobrými ohlasmi používa v širokej škále svojich nožov. Saténový povrch si dlho zachováva svoj šmrnc aj pri krájaní ovocia a práci s kyslými surovinami.

Výbrus fazetky nie je náchylný na krušenie, mrvenie a vylamovanie. Ak nôž naozaj preťažíte, skôr sa prihne ako vylomí, štandardné opotrebenie sa prejavuje zaguľatením britu. Čo to znamená? Asi toľko, že nepotrebujete zručného majstra pre jeho nabrúsenie po dlhých mesiacoch používania, ale postačí vám ktorákoľvek so sád pre vedenie pod fixným uhlom.

Až pri prvom brúsení oceníte, že nie celá čepeľ má v priereze klinovitý tvar. V jej chrbtovej časti zostal cíp s rovnobežnými stranami. Práve tam uchytíte bez problému ostriaci prípravok ak pre vás brúsenie z ruky na kameni ešte stále znamená príliš veľkú výzvu.

Páči sa nám, že skrutka čapu drží svoju polohu a neuvoľňuje sa ani pri našich pokusoch o páčenie a bočný tlak na čepeľ. Doposiaľ sme nemuseli siahnuť na jej nastavenie, stále drží svoje továrenské nastavenie.

Dokonalá mechanika

Presné lícovanie dielcov, starostlivé opracovanie hrán, precízne nastavená vôľa a dvojica keramických ložísk – dajte to dovedna a máte nôž o ktorom môžete povedať že sa vám poddal v celej svojej miere. Ťuknete na páčku flippera a vyletí do pracovnej polohy ako šíp. Potiahnete palcom rámovú poistku a v tichosti ho opäť zatvárate.

Neprekvapilo by nás, ak by tento nôž pokúšal hravé typy ľudí k otváraniu a zatváraniu len tak pre radosť z plynulosti chodu. Chod je naozaj plynulý a ak príde na bonus tohto modelu, je ním dodatočná poistka beta-lock. Ak ju posuniete do polohy zaistenia, planžeta rámu nemôže odskočiť, aby ste mohli čepeľ zaparkovať dnu.

Pri spoľahlivom zamykaní v ráme to vnímame v štandardných situáciách trocha ako zbytočnosť. Výrobca však zaiste myslel na tých, čo budú chcieť tento robustnejší zatvárak v núdzi použiť až na okraj jeho možností a síl. Kým čap vydrží na svojom mieste v ráme a čepeli, sekundárna poistka udrží rámovú v zaistenej polohe nech sa deje čokoľvek.

Pridajte k tomu prievlakový otvor na šnúru a môžete snovať katastrofické scenáre, pri ktorých môže byť sekundárne zaistenie otázkou záchrany dňa. Nôž zaiste vydrží vyšší tlak v osi štandardnej záťaže, ako v priečnej.

Skutočne pohodlná rukoväť

Nôž má štandardnú rámovú stavbu s ľahkým odľahčením v chrbtovej časti. Kým vo vnútri rámu sú odfrézované jemné odľahčenia, výplňový kus chrbta je z kompozitu G10. Finiš črienok je rovnaký ako na čepeli – atraktívne zamatový s jemnou dúhovou hrou bodov.

Máme však pocit, že čiernenie mu svedčí rovnako dobre, obzvlášť ak chcete nôž čo na seba nepúta príliš veľa pozornosti na stole, ani pri vyťahovaní z vrecka. Rukoväť príjemne vypĺňa dlaň a skosením bočných hrán priam zasúva ukazovák do zahĺbenia s predsadenou páčkou flipperu. Je ako nôž so záštitou, ibaže v jej prepracovanejšom technickom vyhotovení.

Dlhšia rukoväť dáva nožu viac manévrovateľnosti a vyššiu presnosť rezu pri práci s jeho naostrenou špičkou. Stačí najmenší náklon a už špička sleduje kontúru, po ktorej režete kožu pri výrobe puzdra. Nôž dobre sedí v ruke aj pri používaní v rukaviciach. V nepriazni počasia sa to môže hodiť.

Dobrou správou je, že pre hĺbkové čistenie možno nôž rozobrať do poslednej súčiastky a to bez špecializovaného náradia. Ak dnu nazbierate piesok, oceľové špony či lepkavé nečistoty, zbavíte sa ich lepšie ako prúdom vody so saponátom, či vyfukovaním stlačeným vzduchom.

Dizajn mu pristane

Môžete sa na tento nôž pozerať celé hodiny a nájdete v ňom desiatky dizajnových prvkov, ktoré sú v posledných rokoch v móde. Každý z nich viete spojiť s niektorým zo známych modelov nožov, žiadny z nich však v tomto prípade nezasahuje do úžitkovej hodnoty.

Ak máte radi vreckové nože, ktoré naplnia dlaň a spravia toľko práce, ako ľahšie nože  s pevnou čepeľou, je to určite voľba pre vás. Veľkosť čepele, jej tvar a manévrovateľnosť v reze vďaka výbornej rukoväti sú naozaj lákavé.

Firma Ruike pri výrobe tohto noža odviedla naozaj dobrú prácu a povráva sa, že v dohľadnej dobe by sa po dlhšej odmlke mohli objaviť opäť ďalšie novinky.

Ruike P128-SF (54,95€) je robustný, pevný a výborne riešený zatvárací nôž, ktorý má veľké predpoklady na to, aby sa stal súčasťou vašej EDC prípravy. Čaká vás veľká a dokonale nabrúsená čepeľ s výbornou trvácnosťou britu, ako aj ergonómia ktorú si okamžite zamilujete. Pridajte k tomu precízne spracovanú mechaniku a poctivú rámovú konštrukciu – niet dôvodu aby ste váhali ak vám sadne do ruky.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár