Prudký slnečný úpek, rozbláznený vietor i vlhký opar prebúdzajúceho sa večera – všetky majú čosi spoločné. V letných mesiacoch nemusíte vynaložiť veľa námahy na to, aby ste ich utlmili na sile. Narazíte na hlavu čiapku a razom sa cítite oveľa lepšie.

Vraj stačí len kus priedušnej látky, pružný popruh a krátky šilt, aby bolo všetko práve tak ako má byť. Od začiatku leta sa na potulkách krajom zoznamujeme s čiapkou Buff Military Cap, ktorú sme si obľúbili na lúkach, piknikoch a pri kempovaní v lesoch.

V slušivom štýle

Až príliš ľahko nadobudnete pocit, že ste túto čiapku už niekde videli. Vojenský strih s krátkym šiltom nie je žiadnou novinkou a farebná potlač akoby sa to priam snažila potvrdiť. Vo chvíli, keď ju vezmete do rúk, okamžite vidíte rozdiel.

Buff siahol po letných, priedušných materiáloch, ktoré sa snažia vzdorovať iba dvojici živlov – slnku a vetru. Dážď zostáva úplne mimo hru. Šiltovka je z premokavého, avšak rýchloschnúceho materiálu, ktorý berie ohľad na odľahčenú letnú sezónu.

Vyberať si môžete iba z dvoch veľkostí, pri ktorých sa musíte spoľahnúť na to, že sa vám krajčíri trafili do kontúr hlavy. Nie je tu žiadny nastavovací prvok, len pružná lemovka s nie príliš veľkou ochotou k naťahovaniu. Ľahko sa vám pri väčšom obvode hlavy môže stať, že vám nesadne.

Ak vám však čiapka sadne ako uliata, máte sa na čo tešiť. Bude vám robiť spoločnosť, aby skromnou mikroklímou prispela k vašej pohode pri trávení času v prírode.

Ľahučká a vzdušná

Ak patríte k tým, čo počítajú každý gram svojej výbavy, vezte že vo veľkosti M/L nenavážite tejto čiapke viac ako 60 gramov. Je ľahká v každom detaile, akoby mali dizajnéri priam pochopenie pre nepohodu letných horúčav. Materiálom je polyester, ku ktorému pridali 10 percent elastanu, aby bol úplet poddajný a prieťažný.

Tkanie je husté a keď sa ho budete snažiť prefúknuť ústami, zistíte že vietor sa cez neho zaručene nedostane. Cieľom však bolo dosiahnuť vysokú účinnosť ochrany proti slnečným lúčom. Výroba sa netají ochranným faktorom 50 plus.

Do akej miery je čiapka úspešná pri odvode pár z hlavy počas aktívneho pohybu záleží na jej nosení. Ak si ju nasadíte so vzduchovou medzerou, para akoby chcela zostávať dnu. Iné to však je, ak sa vám vlasy pokožka dostanú do tesného kontaktu s textíliou.

Vlhkosť odchádza okamžite preč a čím viac sa hýbete, tým rýchlejšie uniká. Možno i preto dostala táto šiltovka nízky strih s malým objemom, aby v plnej miere vytvorila kontakt s hlavou. Pridajte k tomu pružný lem so zvýšenou nasiakavosťou a viete, čo vás čaká.

Na lúky, pikniky i do tábora

Krátky šilt cloní očiam, avšak súčasne netvorí žiadnu bariéru, ktorá by vám zavadzala pri prechode hustým porastom alebo pri táborníckych prácach. I to je dôvod, prečo sme si ju obľúbili hlave pri kempovaní. Dáte si ju na hlavu a po celý deň nepríde žiadna kolízia, pre ktorú by ste čiapku odkladali z hlavy.

Páči sa nám to aj pri pozorovaní zveri, kde sa šilt nedostáva do konfliktu s ďalekohľadom. I malé skrátenie šiltu je výraznou prednosťou, ktorá sa vám určite zapáči.

Podobné je to na lúkach, kde plne cítite silu slnka, avšak nevenujete sa príliš búrlivým výstupom a športovým aktivitám. Pri piknikoch, zbieraní bylín a pozorovaní hmyzu je čiapka tak akurát. Drží vás mimo moci spaľujúcich lúčov slnka a neparíte sa pod ňou.

Keď sme však zvýšili naše tempo pri zrýchlených presunoch podhorskými lúkami a začali sme stúpať úbočiami kopcov nahor, nevyhli sme sa krátkym prestávkam, pri ktorých sme sa snažili vyvetrať zapotené hlavy. To je už na čiapku priveľa, obzvlášť ak sa presýti parami nad prijateľnú mieru.

Nešpiní sa

Po letnej sezóne s dobrým pocitom pozeráme na čiapku, ktorá nejaví veľké nároky na údržbu a čistenie. Hladké vlákno úpletu sa priveľmi nešpiní a podobné je to s pružnou lemovkou. Hrany šiltu sú bez oderkov, čiapka nenesie znaky opotrebenia.

Výrobca odporúča pranie v rukách, máme však pocit že hravo znesie aj jemný režim automatickej práčky. Štruktúrovaný vzor však poľahky utají hygienické poklesky, ak by ste sa rozhodli pre túto čiapku na niekoľkomesačné, letné potulky.

Buff Military Cap (27,95€) je kvalitne šitá čiapka z húževnatého, priedušného materiálu, ktorá vám pomôže dosiahnuť prijateľnú mikroklímu nielen na pražiacom slnku, ale aj vo veternom letnom dni či večernom ochladení po daždi. Neochráni vás pred lejakom ani prehánkami, s krátkym šiltom vám však otvorí priestor pre všetky tábornícke práce a pohodové používanie ďalekohľadu.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár