Švihajúce konáre liesok a kosodreviny, povetrie naplnené prachom, prenikavé lúče slnka a oslepujúca žiara skál a snehu – všetky majú čosi spoločné. Ak si na nos nasadíte okuliare, akoby ste mali štít, ktorý vás ochráni pred týmito mrzutosťami. Prestanete žmúriť, otvoríte oči a tešíte sa pohľadom na okolie.

Ak príde na okuliare do prírody, mali by ustáť každú nepohodu. Tlačenicu v batohu, odieranie ďalekohľadom, pády na zem, ale i nemotorné zašliapnutie v tej najmenej vhodnej chvíli. Sú to výzvy, ktoré možno pokoriť? Od pozdnej zimy sa zoznamujeme na potulkách krajom s okuliarmi Wiley X Valor.

Sadnú ako uliate

Keď si okuliare nasadíte, veľmi rýchlo zabudnete na to, že ich máte. Oči sa prispôsobia novému výhľadu a telo zabudne na to, že nesie bremeno naviac. Ba neraz sa po krátkom oddychu na vyhliadke stane že ich hľadáte a pritom ich máte na sebe. Výrobca sa zručne popasoval s ergonómiou, takže ak vám okuliare sadnú na šírku, stanú sa vašou súčasťou.

Neunavia vás tlakom svojho rámu, nepokazia vám náladu poskakovaním na nose pri aktívnom pohybe a ak príde na dlhé, nekončiace pochody, nezaparíte sa pod nimi. Akoby zaoblené kontúry, jemné pruženie a riadené prevetrávanie vyšli z dlhodobého vývoja či modelovania.

Určite je fajn, ak si môžete okuliare pred kúpou vyskúšať. Vezte však, že ak vám sadnú v predajni, rovnako spokojní s nimi budete aj v prírode. Neskrývajú žiadne nepríjemné prekvapenia, správajú sa úplne rovnako v každej situácii – vo vetrisku na horskom hrebeni, ale aj v hustom opare lesa s drobnými kvapkami dažďa.

Vyrobené pre trvácnosť

Na pohľad sa v ničom nelíšia od štandardu športových či pracovných okuliarov. Sú z plastu, so slušivým matným povrchom a ľahko sa stane že ich prehliadnete v záplave podobných modelov. Ich pevnosť a robustnosť sa vám budú pripomínať postupne, vždy pri kolíznych situáciách.

Čím dlhšie ich nosíte, tým viac vám je podozrivé, že vyzerajú stále rovnako. Akoby nestarli a to i napriek tomu, že ich neustále šúchate, deriete, a z času na čas zachytia nejaký ten buchnát, pád či ranu napruženým konárom. Drobné oderky neexistujú, matný povrch akoby odolával lešteniu.

Nemusíte sa báť toho, že plast skrehne, zostarne a stratí svoju pružnosť. I po mesiacoch aktívneho používania v exponovanom teréne je rám rovnako presvedčivo pružný ako v prvý deň vybalenia zo škatule. Spaľujúce lúče slnka ani striedanie teplôt mu neublížia.

Rovnaké je to so zorníkmi, ktoré sú potiahnuté tvrdenou vrstvou. Matné plochy, ani jemné škrabance na nich nenájdete. Nazriete nimi do ďalekohľadu, poutierate ich rukávom a stále sú fit. Ak vás však pri nečakanom brzdení hodí vlak na hranu plechového krytu, pamiatka na kolíziu vám zostane. Ale oči budú v poriadku.

Bez odleskov a skreslení

Často sa stáva, že prejdete slnečnou lúkou do tmavého lesa a v odraze okuliarov vidíte cestičku za vami. Nie je to však prípad týchto okuliarov. Akoby všetky odlesky boli tlmené na takú mieru, že priamy výhľad vpred prehluší všetky ostatné vnemy.

Cez nerozbitné, polykarbonátové zorníky vás čaká jasný a ostrý výhľad plný jemných detailov aj v situáciách, keď slnko klesne priveľmi nadol a svieti na vás z bočnej strany. Číry a homogénny materiál má výborné optické vlastnosti, akoby šlo o pomôcku od optika a nie o ochranný prostriedok.

Geometria je precízna, pohľad cez okuliare v úplnom zornom poli nedeformuje ostré línie a kontúry. Môžete však nadobudnúť pocit, akoby sa svet pred vami nepatrne priblížil či zväčšil. Je to však iba ilúzia, ktorú vo vašej mysli vyvolá zvýšený kontrast.

Výbava na celý rok

Ak trávite v prírode veľa času po celý rok, súprava WX Valor CHVAL06 sa vám určite zapáči svojou všestrannosťou. K trvácnemu, ergonomickému rámu dostanete i tri sady zorníkov, ktorými pokryjete celú outdoorovú sezónu. Hoci sa líšia poslaním, všetky majú čosi spoločné.

V plnom rozsahu zablokujú prestup UVA a UVB žiarenia, pričom oči uchránia v každej situácii pred zranením. Balistický polykarbonát sa nikdy nerozbije, okuliare i zorníky majú za sebou širokú škálu armádnych a odvetvových certifikátov. Môžete si na internete pozrieť, ako obstoja na strelnici pri priamom zásahu. Určite vás neprekvapí, že si našli cestu k vojsku.

Oranžové zorníky prepustia 53 percent svetla a výrazne zvyšujú kontrast krajiny. Zdá sa vám, akoby všetky reliéfy boli výraznejšie, viac štruktúrované a máte pocit, akoby ste ich lepšie rozoznávali aj v diaľke.

Bez ohľadu na to, či ste na pochode pri východe alebo západe slnka, alebo sa púšťate do kroku v hmle a opare, je jasné že cez okuliare vidíte veci, ktoré by vám inak unikli. I fádny, šedý svet je razom veselší a hrejivý. Morálka stúpa nahor.

Šedé zorníky majú iba 15-percentnú priepustnosť a rozjasnia výhľad v krajine zaliatej slnkom. Výhľad sa vyjasní, očiam sa uľaví od námahy a presvetlené plochy razom odhaľujú svoju kresbu. Páči sa nám, že krajina nemení svoju farebnosť, pretože šedý filter je skutočne neutrálny. Výrazné tlmenie jasu utíši oblohu a stiahne žiaru kraja, ktorá bez okuliarov bráni vo výhľade.

V balení sú i priehľadné zorníky, ktorých úloha je výhradne ochranná. Pri svojej 90-percentnej priehľadnosti nemenia farby kraja a pri slabom osvetlení utlmia jemnocit oka takmer bezvýznamne. Zapáči sa vám to nielen na nočných pochodoch, ale aj pri kempingových prácach po zotmení, kde budete mať vďaka okuliarom zrak pod ochranou. Stále však platí, že zorníky využijete i cez deň, pretože ochránia oči pred UV žiarením.

Výrobca k tomuto rámu ponúka i ďalšie modely zorníkov, z ktorých by sa nám najväčšmi páčili polarizačné. Bolo by zaujímavé otestovať pri splavoch, ako veľmi môžu napomôcť pri čítaní prekážok na vodnej hladine. Hoci nám šedé a oranžové zorníky pomáhali, bolo by zaujímavé nahliadnuť i pod hladinu vody.

Premyslené do detailu

Ak sa vám zatočila hlava z toho, že by ste menili jedny zorníky za druhé v každej situácii, vedzte že ide o výzvu ktorá vám zaberie pár desiatok sekúnd času. Prehnete rám v stredovej časti a zorníky vyskakujú von. Zatlačíte druhé do vodiacej drážky, zakliknú sa a sú dnu. Je to rýchle a intuitívne, rám sa neunaví, zorníky sa nezoderú.

K výbave patrí šnúra, ktorou dokážete okuliare zaistiť na krku, ak sa venujete činnosti ktorá žiada ich neustále zakladanie na oči a skladanie nadol. Hoci nejde o príslušenstvo, ktoré by ste používali denne, je fajn mať v zálohe pripravené riešenie.

K baleniu patrí mikrovláknová handrička pre čistenie, ale aj prepravná kapsička, ktorú možno upevniť na popruh batoha alebo opasok.

S priečinkom na zorníky a príslušenstvo máte všetko na jednom mieste, máme však pocit že by mohla byť i o málo menšia. Ide o univerzálny model pre všetky druhy okuliarov, kapsička nie je strojená pre každý druh samostatne.

Isté však je, že vo chvíli, keď všetko vybalíte z kartónovej škatuľky von, máte miesto kde dokážete skladovať všetko bok po boku pri preprave, cestovaní, alebo mimo vašich vychádzok do terénu.

Wiley X Valor (129,00€) sú spoľahlivé, trvácne a mimoriadne pohodlné okuliare pre aktivity v prírode, pri ktorých vás hneď od začiatku osloví ostrý a kontrastný výhľad na krajinu. Zorníky tlmia odlesky, zvyšujú čitateľnosť reliéfov a poskytujú očiam úľavu od únavy. Dokonale odfiltrujú UV žiarenie oboch zložiek a zachovajú geometriu výhľadu bez akýchkoľvek deformácií. Páči sa nám ich odolnosť voči poškodeniu, ako aj jednoduchá výmena zorníkov a ich široká škála pokrytia. Pre každý terén a situáciu si vyberiete čo potrebujete – pre lepší výhľad, avšak bez dioptrických korekcií.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár