Forestia – chutná tulácka reštaurácia bez ohňa a variča

0

Sú to dni ticha, rozjímania a tuláckych pochodov nepoznaným krajom. Nabalíte do batoha len to najnutnejšie, pevne zaviažete šnúrky na topánkach a vydáte sa vpred, smerom do neznáma. Bez jasného smeru a časového plánu – takmer ako tovariš, zberajúci sa na cechovú vandrovku.

Hoci prechádzate krajom bez stopy ako duch ktorý ani pri nocľahu za sebou nezanechá zváľanú trávu, neznamená to že musíte žiť iba chlebom a vodou. Chutná tulácka reštaurácia v batohu nežiada ani varič, ani zálesácke ohnisko. Poznáte balíčky hotoviek Forestia s ohrevnými vrecúškami?

Fádne iba na pohľad

Hoci vchádzame do sveta moderných technológií, tentokrát nič zjavom nenaruší tulácku atmosféru a pokoru. Ak vysypete svoj proviant na lesnú hrabanku, nezdá sa vám že rušíte pokoj nedotknutého miesta. Všetko je fádne, v zemitých tónoch, bez akcentu, žiarivých farieb a reklám.

Akoby ani nešlo o jedlo, ktoré má pozdvihnúť náladu a dodať energiu do ďalších krokov. Takmer anonymné balíčky s nevýraznou potlačou však vo svojich útrobách ukrývajú skutočnú dobrotu. Všetko starostlivo pripravili a navarili v Španielsku a spárovali s tým najdôležitejším – ohrevom, ktorý ožije vo chvíli, keď do neho prilejete vodu.

Porcie v balíčkoch

Nenechajte sa pomýliť vrecúškovým balením a vzdialenou podobnosťou s vojenskými dávkami proviantu. V skutočnosti ide o sterilizovanú konzervu, ktorá má mäkký, vrstvený obal. Zvonku je papier, zvnútra dve vrstvy fólie. Namiesto konzervantov a pridanej chémie si každé jedno jedlo udržuje svoju čerstvosť bez chladničky vďaka zahriatiu a ochladeniu v prepravnom obale.

Každá z porcií sa počíta na 350 gramov váhy, pričom vždy ide o kompletné menu. Po boku cestovín alebo ryže dostanete i čosi mäsa, zeleniny, húb, syru a omáčky, aby ste mali pocit chutného, úplného jedla. Povzbudíte zmysly, vrátite sa späť do civilizácie. Nebudeme ďaleko od pravdy, ak celú snahu výrobcu priblížime reštauračnej kvalite.

Vrecúška znesú nepohodu v batohu. Neprasknú ak ich neprimerane zaťažíte, nič sa nestane ak ich poohýbate, pokrčíte či natisnete do preplnenej tanistry. S vrstveným materiálom a širokými zvarmi toho vydržia viac, ako by ste čakali.

Hrnček var!

Sekerka, ohník, ešus na ohrev? Nič z toho nepotrebujete ak si do batoha prihodíte ohrevné vrecúška. Sú ako cestovný varič, ktorý nezahorí plameňom. Otvoríte vrecko, vložíte do neho balíček s jedlom, popravíte chemický ohrievač aby mal s jedlom plný kontakt a prilejete trošku vody, aby zázrak ožil.

Ak očakávate chemický ohrev, z amerických balíčkov MRE, vedzte že tentokrát je všetko úplne inak. Ohrev prebieha na princípe hasenia vápna, ktoré je uzavreté v kapsuli z netkanej textílie. Voda prenikne dnu, vrecúško sa naplní oblakom pary a o minútku-dve už voda búrlivo vrie.

Trvá približne 10 až 15 minút, kým sa balíček s jedlom dokonale prehreje. Horúčosť prenikne do omáčky, prílohy ale aj do stredu mäsa. Na sklonku leta zaiste nie je núdza o výkon. Ak sa však nadobro ochladí a príde mráz, deka na zakrytie určite padne vhod.

Ohrevná náplň je veľká a výkonná – pre jednu porciu jedla vystačí s rezervou. Páčilo by sa nám však, aby výrobca svoj ohrevný kokteil nabalil do väčšej kapsuly, s väčšou kontaktnou plochou. Namiesto tuhého, nafúknutého bloku by vznikla placka, ktorá by hriala jedlo v celej ploche súčasne.

Otvoriť a vychutnávať

Rýchlo si všimnete, že na otváraní balíčkov jedla je čosi zvláštne. Vždy keď zatiahnete fóliu za roh a potiahnete ju, balíček sa otvorí práve tak, akoby ste ho nožom rezali. Fólia je predrezaná, so zalisovaným zosilnením, vždy sa otvorí dokonale. I so skrehnutými rukami neskončíte s nemotorne roztrhnutým vreckom.

Lyžicu musíte použiť svoju a ak si chcete dopriať i kultúru stolovania, zálesácka miska je vítaná. Razom, akoby ste boli v samooobslužnom bistre, ktoré sa vás snaží nalákať mimoriadne pútavou vôňou. Ohrev za sebou nezanechal žiadne pachy, všetko čo cítite je iba kraj okolo vás a poživeň do ktorej sa práve priberáte.

Možno by sa nám páčilo, aby sa pre jednoduchšie bagrovanie otvárali vrecúška z bočnej strany – na šírku. Vznikla by tak miska, do ktorej sa dá ľahšie dosiahnuť krátkou lyžicou. Ak však príde na lámanie chleba, predsa len jedlo zostane dlhšie teplé, ak sa vrecúško neroztvorí úplne.

Európska kuchyňa

Nečakajte od Španielov bryndzové halušky, sviečkovú na smotane alebo kapustové strapačky. A nebojte sa ani toho, že vás počastujú plodmi mora vo svojej domácej úprave. Na jedálnom lístku je európska kuchyňa, ktorá prechádza akýmsi osvedčeným, reštauračným štandardom.

Hovädzí stroganov, cestovina s bolonskou omáčkou, rizoto s lososom a hubami, chilli con carne, jahňací guláš – všetko je tak trochu klasické, avšak súčasne trošku svojské. Španieli vniesli do každého chodu kus prímorskej ľahkosti, pri ktorej nemáte pocit že vás po výdatnom obede zvalil do húštiny guláš s knedľou a pivkom.

Jedlo je svieže, ľahké a súčasne zasýti. Najprv zamestná chuťové bunky, potom naplní ústa a nakoniec zasýti. Páčia sa nám chute, konzistencia ale aj celkový stav jedla po konzervovaní. Nenájdete tu omáčku zahustenú múkou, nie je tu ryža rozmočená na kašu. Všetko je akési čerstvé.

Príjemne nás prekvapila dlhozrnná ryža s prídavkom divokých zŕn, ale aj veľké kúsky dubákov a pevnej ryby. Ak by ste v miske dokázali od seba oddeliť prílohu od omáčky, nehádali by ste že ide o konzervovaný pokrm na cesty. Najlepšie však na tom je, že ak sa opäť pustíte do kroku, aj pri náročných horských prechodoch cítite, že máte dosť síl na ďalšie neznáme cestičky.

Bez odpadkov, bez stopy

Veľmi rýchlo sme prišli na chuť baleniu po každom jedle. Poutierate lyžicu, obal od jedla zabalíte do vrecka ohrievača, zakrútite vrch a vložíte ho do batoha. Z každej porcie vám zostane neveľký zvyšok, ktorý nesiete na ceste so sebou.

Nikde po vás nezostáva pobytová stopa, nikde nestojíte pred dilemou čo máte spraviť s obalmi. Pri troche šikovnosti nič nevyteká, nič nešpiní vašu tanistru. Ba aj vápno v ohrievači zostane pevné, voda z neho pri tlaku nevyteká. A tak to má byť.

Expedičné jedlá Forestia (od 7,25 €) po boku ohrievacích vrecúšok (3,84 € za 4 kusy) dokážu v teréne vyčariť nielen ilúziu hostinca s teplým jedlom, ale aj zasýtiť na dlhé hodiny. Čakajú vás odľahčené, prímorské chute európskych jedál, ktoré vás prekvapia štruktúrou a konzistenciou. Na rozdiel od odležaných konzerv sú pevné a svieže, bez hustých omáčok a nerozoznateľných surovín. Z každého kúska cítite osobitú chuť bez kompromisov. Výrobca si dal záležať na výbere surovín, a výborne sa mu to podarilo.

Milan Gigel
Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár