Je to vždy rovnaký príbeh. Vyrazíte do prírody a užívate si jej krásy na pochode i pri táborení. Čím dlhšie ste však za hranicami malebného vidieka, tým viac sa musíte spoliehať na seba. Ak príde na lámanie chleba, so sebou máte len to, čo ste si nabalili pred odchodom do batoha.

Keď začne navigácii, čelovke, rádiu alebo mobilu dochádzať dych, s nabíjaním sa musíte popasovať priamo na mieste. Čo možno očakávať od šikovnej energetickej rezervy do vrecka? Zoznamujeme sa na potulkách krajom s powerbankou Xtorm Rock 8x (FS204).

Xtorm Rock 8x (FS204)

Do každého vrecka

Nečakajte žiadne bremeno, kvôli ktorému budete musieť zmeniť svoje návyky pri balení výbavy. Štíhla powerbanka so zaoblenými hranami hravo vkĺzne do každého vrecka, priečinku či zvyšného miesta v plne napratanom batohu.

Znesie nekonečné hojdanie v sieťovinovom vrecku, ustrojíte ju popod pružné šnúry batoha, ustojí bez poškodenia bodový tlak kempingovej výbavy. Akoby výrobca počítal s tým, že viac ako nablýskaný, lákavý dizajn vás zaujíma skutočná použiteľnosť v teréne.

Xtorm Rock 8x (FS204)

V batohu vám pribudne 440 gramov váhy naviac a dobrý pocit z toho, že si so sebou nesiete energetickú rezervu pre svoju elektroniku. Údaje na štítku sľubujú zabudovanú kapacitu 20000 mAh, čiže 74 watthodín energie, ktorá v pohotovosti čaká na využitie.

Intuitívna v každej situácii

Jeden konektor pre nabíjanie, dva USB konektory pre pripojenie k zariadeniam, tlačidlo pre kontrolu akumulátorov a štvorbodový LED indikátor, ktorý vám prezradí ako ste na tom so svojimi zásobami – táto jednoduchá výbava od vás nežiada, aby ste čítali návod, alebo sa učili rôzne kombinácie kliknutí pre vyvolanie doplnkových funkcií.

Xtorm Rock 8x (FS204)

Vytiahnete z batožiny káblik, pripojíte lampáš a energia sa okamžite prelieva na miesto, kde ju dokážete použiť. Dôležité je iba to, aby ste sa vybavili káblikmi so správnymi koncovkami. Hoci základ s microUSB konektorom nájdete už v balení, s bohatšou výbavou rýchlo prídete na to, že to nemusí stačiť. Nám sa osvedčili kábliky s multikoncovkami – v minimálnom objeme získate super všestrannosť.

Pozor si však musíte dať na dážď alebo vodu špliechajúcu do člnu. Hoci powerbanka slušne odoláva hustým hmlám, rose a mrholeniu, nie je vybavená špeciálnym utesnením. Ak ste navyknutí na vodotesné mobily, čelovky a navigácie, ľahko by sa mohlo stať že v roztržitosti powerbanku utopíte.

Xtorm Rock 8x (FS204)

Nabitá za desať hodín

Je fajn, ak si pred balením skontrolujete stav akumulátorov a dobijete ich na maximum. Ak ste ich pri poslednom výlete vyčerpali takmer do nuly, bude vám trvať celých desať hodín, kým powerbanka ožije v plnej sile. Aby ste dosiahli túto rýchlosť, potrebujete nabíjací adaptér, ktorý má 2-ampérový výstup.

USB tester nám vypočítal, že plný nabíjací cyklus spotrebuje 90,6 watthodín energie. Skvelá 82-percentná účinnosť vás skôr či neskôr bude pobádať k tomu, aby ste powerbanku v teréne nabíjali pomocou solárneho panelu. Robíme tak aj my, kedy sa snažíme po nabití drobnej elektroniky uložiť prebytočnú energiu práve do powerbanky.

Xtorm Rock 8x (FS204)

15-wattový solárny panel BlitzWolf BW-L2, ktorý používame na našich potulkách si s powerbankou výborne rozumie. V letnom slnečnom dni dokáže obnoviť zásobu energie k polovici jej kapacity. Riadiaca elektronika nemá problémy s prerušovaným čerpaním energie – pri každom mikrocykle pokračuje bez pochybenia ďalej.

Nepočítajte však s tým, že sa vám podarí v tábore zreťaziť panel s powerbankou a mobilom po vzore expedičných modelov. Powerbanka nie je vybavená automatikou, ktorá prepustí energiu najprv mobilu, aby sama prijala iba prebytky energie. Ak prebieha nabíjanie, výstupné konektory sú nefunkčné. Nabíjať ich môžete len bok po boku.

Xtorm Rock 8x (FS204)

Dve zariadenia súčasne

Dva USB konektory na výstupe, to sú dve zariadenia ktoré môžete nabíjať súčasne. Zabudovaná elektronika sa postará o to, aby nabíjanie prebiehalo v rovnováhe, vždy čo najrýchlejším tempom. I preto sú akumulátory vo vnútri rozdelené do dvoch blokov, aby každý z výstupov zniesol odber za hranicou 2 ampérov.

Či plný výkon dosiahnete alebo nie, to závisí na klíme. Ak je prihorúco a nedokážete powerbanku ochladiť, ochranné mechanizmy obmedzia jej výkon na polovicu či dokonca štvrtinu.

Xtorm Rock 8x (FS204)

Neraz vás v horúčave zachráni i taká obyčajná vec, ako fľaša s chladnou, pramenistou vodou, ktorú priložíte k powerbanke pre schladenie jej akumulátorov.

Ako rýchlo prebieha nabíjanie, to musíte vyčítať z USB testera. Preto ho podobne ako pri solárnom paneli odporúčame do výbavy. Vždy viete na čom ste.

Xtorm Rock 8x (FS204)

Naozaj spoľahlivá

V rámci nášho projektu Kancelária Les sme sa presvedčili o tom, že powerbanka nie je prieberčivá a dokáže sa na rýchlom nabíjaní dohodnúť so širokou škálou výbavy – hotspot, tablet, mobil, fotoaparát, navigácia, LED svietidlá – pri žiadnom z našich zariadení sme nezažili situáciu, kedy by sme museli siahnuť k úskokom.

Celkovo je možné z plne nabitej powerbanky vyčerpať slušných 60 watthodín energie, čo vypovedá o jej primeranej účinnosti a kapacite na štítku. Páči sa nám, že výrobca používa štandardné akumulátory a puzdro bez lepenia. Do úvahy tak prichádzajú drobné opravy, ale i výmena akumulátorov ak jedného dňa stratia svoju kapacitu.

Xtorm Rock 8x (FS204)

Powerbanka Xtorm Rock 8x (FS204) (48,90€) dokáže osloviť výborným pomerom jej hmotnosti, objemu a kapacity. Páči sa nám jej pevné a húževnaté vyhotovenie, ako aj spoľahlivosť pri nabíjaní širokej škály elektroniky. Ak si k nej pribalíte šikovnú sadu káblikov a USB tester, i ďaleko za hranicou malebného vidieka budete v každom okamihu vedieť na čom ste. Počítať môžete s výbornou spoluprácou so solárnou nabíjačkou, ale aj slušnou zásobou energie ktorá zasýti i veľký, výkonný tablet.

Projekt Kancelária Les vzniká vďaka podpore firmy Slovak Telekom, ktorá poskytla rýchlu, dátovú konektivitu v 4G LTE sieti s pokrytím 93 percent obývaného územia Slovenska.
Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár