Špekáčikový guláš, zemiakové placky, praženica s hubami alebo kompót z drobného ovocia. Pri potulkách krajom sa žiadny deň nezaobíde bez varenia. Bez ohľadu na to, či plameňom ožije táborové ohnisko alebo turistický varič, lákavá vôňa opantá každého bez výnimky.


Aké to je, ak starý, unavený ešus vymeníte za modernejšiu sadu pre varenie, pečenie a smaženie? Na začiatku leta sme do batoha pribalili súpravu riadu Yate Yen, aby sme to zažívali na vlastnej koži. Na pochodoch, v tábore ale aj pri splavoch s nocovaním pri vode.

Yate Yen

Kompaktný balíček

Ak vám ktosi vymení ešus za súpravu Yate Yen, v batohu nespozorujete žiadnu zmenu. Veľkosť je takmer úplne rovnaká a ani váha sa priveľmi nelíši. Príjemným bonusom je textilný obal, vďaka ktorému sadzami zamazané hrnce nikdy nezašpinia ostatnú výbavu v batohu.

Balíček má priemer 17 centimetrov, na váhe mu odpočítate 615 gramov a ak príde na vrecúško samotné, husto tkaná látka je nepriedušná a neprepúšťa ani vodu, ani omastok. Zatiahnete šnúru, poistíte ju olivkou a varná súprava je bezpečne uväznená dnu.

Yate Yen

Páči sa nám pohodové balenie vďaka spodnej, výstužnej lemovke, ktorá napomáha vrecúšku držať tvar. Nie je to mech, ktorý klesne k zemi a odmieta poslušnosť. Má podobu pekne šitého valca, ktorý má dostatočnú výškovú rezervu pre vloženie príboru a varešky.

Tri nádoby s pokrievkami

Hrniec s objemom 1,5 litra pre hlavný chod, litrový hrniec pre nápoje a pollitrová panvička s vysokým lemom, na ktorej pripravíte dve porcie raňajok. Akoby výrobca počítal s tým, že na potulkách krajom nikdy nie ste sami, ale vždy máte niekoho po svojom boku.

Yate Yen

K trojici nádob patria i dve pokrievky, ktorými máte pod kontrolou nielen úsporu paliva, ale aj rýchlosť a účinnosť varenia. Tá menšia patrí na nápojový hrnček, väčšiu zdieľate podľa potreby medzi hrncom a panvičkou. Hoci pri panvičke pocítite rozmerový kompromis, veľmi rýchlo sa vyrovnáte s jej voľnejším uložením.

Materiálom je tvrdený hliník s eloxovanou povrchovou úpravou, ktorá zjednodušuje jeho čistenie a obmedzuje pripaľovanie. Táto povrchová úprava znesie i vysokú teplotu pahreby, určite však nie je úplne trvácna. Nám sa podarilo rozpustiť ju v kyslých ovocných šťavách, ktoré odhalili hliníkový plech v jeho úplnej nahote.

Yate Yen

Tenké avšak pevné a stabilné

Panvička, hrnce a pokrievky sú vďaka svojmu húževnatému vyhotoveniu pevné a tvarovo stále. Nielen vďaka množstvu falcov a prelisov, ale aj materiálu, z ktorého sú vyrobené. Nie je to ten mäkký hliník ktorý sa unaví v plameni a prijme každý škrabanec. Ide o pevnú zliatinu, z akej sa dnes vyrába väčšina turistického riadu.

Páčia sa nám výborne spracované rukoväte, vďaka ktorým je manipulácia s nádobami bezpečná v každej situácii. Dvojica výklopných ramien neklesá ani pri plnom naložení hrncov, plastové časti nepália v dlani a neobhárajú. Ak si spomínate na historický bakelit, použitý termoset od neho určite nemá ďaleko.

Yate Yen

Za zmienku stojí i to, že drôtené rukoväte nemožno od hrncov oddeliť. Drôtený spoj je zalisovaný v plaste, pod kovovou objímkou prechádzajú formou slučky. Rukoväte nádob sú nitované vždy na troch miestach, na pokrievkach výrobca použil skrutky.

Ak dostanete chuť upiecť si banok a chcete sypať pahrebu i na pokrievku, rukoväť dokážete odskrutkovať. Bez použitia náradia – obyčajným pootočením.

Yate Yen

Na pahrebe, plyne i liehu

Nech sa v teréne rozhodnete pre akýkoľvek druh ohrevu, vždy môžete počítať s tým, že to nádoby ustoja. Len na varičoch si budete musieť ustriehnuť, aby ste hrnce udržali na podpornom rošte. Dná nie sú z vonkajšej strany vrúbkované, na mieste ich drží iba váha pripravovaného pokrmu. Záleží na riešení variča, či sa vám môžu pokĺznuť alebo nie.

Panvička sa nám s vysokým lemom osvedčila nielen pri plackách a palacinkách, ale aj pri restovaní a dusení. S vyvýšeným lemom sa do nej vmestí viac surovín, akoby ste čakali. Ak máte na podliatie dosť oleja alebo vody, neprichytia sa v nej ani vajíčka.

Yate Yen

Veľký hrniec má dostatok objemu i pre varenie príloh. Zlievanie vody z halušiek, zemiakov alebo cestovín nie je bez malých starostí, ak ste však šikovní v kuchyni, poradíte si aj bez toho aby ste na pokrievku prirábali otvory pre cedenie.

Veľmi šikovný je menší hrniec – zohrejete v ňom hoci aj veľkú konzervu vo vodnom kúpeli, aby ste ho nemuseli umývať.

Yate Yen

Riad do pohody

Keďže sa výrobca stráni teflónového povrchu, nemusíte sa báť toho, že pri svojich zálesáckych potulkách unavíte túto varnú sadu skôr, ako by ste chceli. Povrch slušne odoláva oderkom, buchnáty na nádobách nezanechávajú stopy a ani plasty nie sú citlivky, ktoré by sa popraskali a opálili.

Nám sa osvedčilo pribaliť si do hrncov hubku na riad a saponát v malej fľaške. Tam kde je dostatok plameňa na varenie, tam vždy možno zohriať aj trochu vody na umývanie. S kvapkou saponátu a hubkou to ide rýchlo – bez improvizácií a zanedbania hygieny.

Yate Yen

Vyhnite sa však v domácnosti používaniu umývačky riadu pre údržbu. Hliníkový povrch by sa v jej agresívnom prostredí zaručene poškodil. Museli by ste siahnuť po nereze, smaltovanej oceli alebo titáne, aby ste takýto sanitárny úkon mohli podstupovať.

Súprava riadu Yate Yen (740,00 Kč) je modernou, dôstojnou náhradou za klasický, okrúhly ešus ČSĽA. Získate s ňou šikovnú panvičku pre prípravu raňajok a večere, dvojicu hrncov s objemom 1.5 a 1 liter, ale aj dve pokrievky a šikovné, prepravné vrecúško. Výrobca použil moderné materiály s prihliadnutím na ich použitie v teréne, nádoby sú svojim tvarom vyladené pre veľkú stabilitu a efektívne využitie tepla. Ak vám je pri varení bližšia rajnička ako hrniec, určite sa vám budú pri ohnisku i na variči páčiť.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár