Je to najvšestrannejší kus výbavy do prírody. Vytiahnete z batoha balíček, rozbalíte z neho veľkú nepremokavú plachtu a bez ohľadu na to, či potrebujete tieň, závetrie, prístrešok alebo kus suchého miesta pod seba, celta vám to starostlivo obstará.

Tie modernejšie zo syntetických materiálov síce nedokážu odolať iskrám z ohniska, svojou nízkou váhou a spoľahlivosťou však nemajú konkurenciu. Aká je vynovená celta DD Tarp 3×3 PRO? Zoznamujeme sa s ňou od začiatku leta na potulkách krajom.

celta DD Tarp 3x3 PRO

Pripravení vždy ku všetkému

Vložíte do batoha balíček a viete že je v ňom všetko, čo potrebujete na stavbu prístreškov. Čosi vám nabalil výrobca, zvyšok si pridáte sami podľa svojich potrieb a skúseností. Tentokrát nájdete vo vnútri po boku plachty vo formáte 3×3 metre aj osem stanových kolíkov z oceľového drôtu a štyri šnúry s napínacími bežcami.

Balíček má formát malej podušky a neraz poslúži pri zastávke na pochodoch ako mäkký sedák pod zadok.

celta DD Tarp 3x3 PRO

Je fajn, ak sa hneď od začiatku naučíte baliť ho tak, aby boli kolíky vždy na tej istej strane. Balík je poddajný, prispôsobí sa voľnému miestu v batohu. Nikdy z neho nevytlačíte všetok vzduch, dýcha životom.

Kompletné balenie váži 1040 gramov a je iba otázkou času, kým si do neho pridáte 15-metrovú padákovú šnúru a dvojicu úväzkov na prusíky pre napínanie. Váha stúpne nepatrne, možnosti stavby prístreškov sa výrazne rozšíria.

celta DD Tarp 3x3 PRO

Osvedčená klasika

Tichá, vo vetre nešuštiaca plachta je šitá z technickej polyesterovej tkaniny hrúbky 190T s dvojitou impregnáciou voči prenikaniu vody. Z vonkajšej strany je celta ošetrená silikónom – vďaka nemu odtekajú kvapky vody nadol a plachta rýchlejšie vyschne. Ak sa silikón po rokoch opotrebuje, ľahko ho nahradíte impregnáciou.

Na rubovej strane je tenučký, pružný záter z polyuretánu, aby tkanina ustála nápor 3000-milimetrového vodného stĺpca. Zo skúseností môžeme povedať, že sme nikdy nezažili taký nárazový dážď, aby ho celta neustála bez premokania. Ide o spoľahlivé, nepriedušné krytie, ktoré možno vždy napnúť k dokonalosti.

celta DD Tarp 3x3 PRO

Obvodové lemovky dávajú celte pevnosť, všetky šitia v jej ploche sú podlepené páskou, ktorá bráni prenikaniu vody cez nite a otvory po ihle. Ak by ste sa rozhodli naplniť ju vodou na improvizovanej konštrukcii, určite by ste si vyrobili bazén alebo čln, ktoré budú spoľahlivo fungovať.

Kotvenie na veľa spôsobov

Dovetok PRO získala táto celta nie pre nový materiál, ale pre jej vyhotovenie. Výrobca v priebehu rokov zozbieral ohlasy od používateľov a pokúsil sa ich preniesť do vynovenej verzie zálesáckej plachty. Vo chvíli, keď ju rozbalíte, okamžite vidíte že možností upnutia, napínania a spájania je viac ako by ste čakali.

celta DD Tarp 3x3 PRO

Každá poriadna celta má popruhové ušká po obvode, ale aj v ploche stredových osí, aby ju bolo možné zavesiť na napnutú šnúru bez podtekania. V tomto prípade môžete počítať vždy s piatimi popruhmi na každej strane a stredovým krížom z piatich závesov v strede plachty. Celkovo máte k dispozícii 21 kotviacich bodov pre všestranné využitie.

Obvodové oká sú veľké na tri prsty, do stredových dostanete celú dlaň i s palcom. Je naozaj šikovné ak viažete prístrešok nad hamaku a nemusíte rozväzovať celý zväzok padákovej šnúry – pretiahnete ju cez otvory tak, ako je. Priestrannosť oceníte i vtedy, ak pri stavbe použijete lieskové žrde a konáre drevín.

celta DD Tarp 3x3 PRO

Páči sa nám pevné vystuženie kotviacich bodov gumotextíliou, ktorá roznáša ťah spôsobený napínaním a vetrom do veľkej plochy plachty. Netreba sa obávať, že šitie sa rozíde a preslabí. Celty od firmy DD Hammocks majú za sebou v teréne slušnú históriu.

Oká aj cvoky

Novinkou sú oceľové prievlakové oká s priemerom 8 milimetrov. Pretiahnete cez ne šnúru a razom máte pevnú lemovku, ktorú môžete dotiahnuť k mimoriadnej pevnosti. Do každého oka dostanete hrot turistických paličiek, ale hoci aj kolík ak chcete plachtu zachytiť úplne pri zemi.

celta DD Tarp 3x3 PRO

Osadenie ôk je pevné a môžete počítať s tým, že sú spoľahlivejšie ako tie na lacných, zakrývacích plachtách. Môže sa však stať, že pri včasnom a neskorom slnku budú viditeľné na desiatky metrov. Kovové prvky sú lesklé a svetlé, matný tmavý náter by im prospel.

Na každej strane je päť kovových očiek, celkovo ich máte k dispozícii 16. Ak by ste vzali šnúru a preplietli ňou dve celty preložené lemom cez seba, podarilo by sa vám spraviť celkom slušný spoj pre budovanie väčších prístreškov.

celta DD Tarp 3x3 PRO

S rovnakým zámerom pridal na dve strany výrobca i cvoky. Ak máte jedinú plachtu, ich spojením získate kapsu, ktorú môžete využiť na náveternú stranu pri budovaní prístrešku nad hamaku. Ak by ste však mali plachty dve, tri či dokonca štyri, bolo by ich možné spojiť dovedna – pre zväčšenie plochy, ale i pre vytvorenie akejsi stanovej pyramídy.

Zatiaľ máme jedinú celtu tohto typu vo svojej výstroji, takže možno až časom sa dostaneme k praktickým skúsenostiam pri využití cvočkov.

celta DD Tarp 3x3 PRO

Šnúry možno ustrojiť

Ak staviate stále ten istý druh prístrešku, zvyčajne ponechávate napínacie šnúry uviazané na plachte. Aby ich bolo možné pri balení ustrojiť, výrobca pridal suché zipsy do každého rohu a k stredovým kotviacim bodom na stranách.

Znamená to, že šnúru zmotáte, uchytíte do zipsu a skladanie plachty bude jednoduchšie. Možno ide o výbavu ktorú nepoužije každý, s istotou však môžete do budúcna počítať s tým, že máte suchý zips naviac, ktorý pomôže pri improvizáciách.

celta DD Tarp 3x3 PRO

Naozaj všestranná

Zbytočne by sme vraveli o tom, že ide o celtu, ktorá napriek svojmu tenkému a ľahkému vyhotoveniu nie je žiadnou citlivkou. Smelo ju môžete používať na zemi pod seba, poľahky z nej vyrobíte obálku na spacák, kedy poslúži ako kompaktný, prízemný bivak. Neraz sme celtu použili na prenášanie sena, tráv, lístia a stavebných materiálov pri budovaní trvácnejšieho kempu.

Všetko sa však rozbehne pri stavbe prístreškov. S formátom 3×3 metre dokážete postaviť stan i prístrešok pre jednu či dve osoby, alebo vytvoriť dokonalé zázemie pre spanie v hamake. Nikdy nemáte pocit že celta je prikrátka, aj vo veľkej nepriazni počasia sa pod ňou dokážete dokonale ochrániť.

celta DD Tarp 3x3 PRO

DD Tarp 3×3 PRO (71,00 €) je ľahučká zálesácka celta, od ktorej môžete očakávať mimoriadne širokú škálu kotviacich bodov pre stavbu prístreškov. Je húževnatá, pevná, trvácna a svojim štedrým, priestranným formátom vás v každej situácii ochráni pred nepohodou. Po dlhú dobu si zachováva neobmedzenú odolnosť voči prenikaniu vody a ak máte pocit, že zelená farba nie je vo vašom prostredí tak nenápadná ako by ste chceli, k dispozícii je i variant v hnedej farbe a kamufláži.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár