Je to výzva pre každé kempovanie, nocľah a viacdenný pochod. Ak nemáte po celý čas na dosah prírodnú studničku alebo svižnú horskú bystrinu, spoľahnúť sa môžete len na zásobu vody, ktorú máte so sebou. Pre pitie, varenie, hygienu, hasenie ohniska a možno aj pre ošetrenie rán, ak sa čosi nečakané pritrafí.

Poľná fľaša je fajn, termoska v teplotných extrémoch tiež poteší. Keď si však privyknete na používanie vodných vakov, razom prídete na to, že vám poskytnú nepoznaný komfort. Bez váhy naviac budete mať za sebou zázemie, na ktoré sa dá spoľahnúť.

1. Nádoba na požiadanie

Vodný vak takmer nič neváži a nezavadzia v batožine. Keď ste na pochode, vodu popíjate zo svojej čutory. Vak naplníte z prírodného zdroja až vtedy, keď sa blížite k miestu nocľahu alebo táborenia. Nezáleží na tom, či ho pripnete zvonka k batohu, alebo ponesiete v ruke. Isté však je, že ste si nabrali príjemne chladnú, čerstvú vodu, ktorá len tak rýchlo nezostarne.

Kým sa po táborení vydáte opäť na pochod, vak bude prázdny. Je ako bandaska, ktorú po vyprázdnení zviniete a vtisnete kdesi do vrecka. Štvorlitrový vak HydraPak Seeker nie je väčší ako päsť, hoci plný vody pripomína cestovný vankúš na spanie.

HydraPak Seeker

2. Znesie aj nemožné

Možno sa vám už stalo, že vám pri zimnom nocľahu nečakane praskla fľaša s vodou. Zásobník je z pružného materiálu, ktorý sa správa podobne ako guma. Ak voda zamrzne, natiahne sa. Po rozmrazení sa opäť vráti do pôvodného tvaru.

Viacvrstvová fólia zásobníka má široké, spoľahlivé zvary, ktoré nepovolia ani vtedy, ak sa vám ťažký batoh prevalí na zásobník, alebo si na neho sadnete na ihličí alebo skalách. Fólia sa neprederie, neprepichne. To by ste sa do nej museli skutočne dobíjať ostrým nožom.

3. Obklad i chladnička

Mechúr naplnený studenou vodou nemá pevný tvar. Ustúpi každej prekážke, vytvára mimoriadne veľký, plošný kontakt. Razom máte pri podvrtnutí alebo popálení chladivý obklad, ktorý dokonale kopíruje kontúry tela. Hoci by ste v 2-lirovom zásobníku ponechali čo i len polovicu objemu vody, neohrejete ju svojim telom ani za hodinu.

Výborne to funguje i vtedy, ak potrebujete pri táborení chladiť mäso, údeniny, syry či iné suroviny. Ak ich naložíte na zásobník a prekryjete mokrou utierkou, máte chladničku ktorá udrží v letnej pare špekáčiky pri živote i 3-4 dni. Stačí len dvakrát denne vymeniť vodu za chladnú a udržiavať utierku mokrú.

4.  Najľahšia zo všetkých fliaš

Dokážete nájsť trojlitrovú fľašu, ktorá by nevážila viac ako 97 gramov? Ak sa balíte skutočne naľahko a vyhadzujete každý gram naviac, je malá šanca že si so sebou vezmete plechovú fľašu. Tenká, poľná čutora z tritanu lepšie zapadne do plánov.

Vodný vak síce nedrží pevný tvar, svojou nízkou váhou však dokáže fľašu predsa len pokonať. A keďže sa svojim tvarom dokáže prispôsobiť okoliu, možno práve vďaka nemu sa vám podarí zbaliť do menšieho, ľahšieho batoha.

HydraPak Seeker

Na trhu nájdete i vrecúškové fľaše z tenkých fólií, majú však jednu veľkú nevýhodu. Ich zvary sú ostré, môžu predčasne opotrebovať batoh.

5. Viac veľkostí na výber

Vak na vodu, to nie je záväzok 20-litrovej bandasky, ktorú po naplnení len s veľkou námahou unesiete. Hydrapak Seeker sa vyrába v 2, 3, 4 a 8-litrovom vyhotovení. Najmenší nahradí fľašu, trojlitrovku oceníte v tropických horúčavách, štvorlitrovka je super na táborenie. A ak príde na početnejšiu spoločnosť, i 8-litrovka určite stojí za to.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

  1. A ako ti tá voda chutila? Mám 2L verziu a ten chemický smrad nemôžem vyhnať už niekoľko mesiacov. Už som skúšal niekoľkonásobné preplachy sódou bikarb. a podobne. Za 16 EUR je to fail. Odolné a skladné to je ale tá pachuť.

Pridaj komentár