Stanovačka, splav, kempovanie či víkend na chatke bez zázemia – všetky majú čosi spoločné. Skôr či neskôr sa pustíte do varenia, aby ste nezostali iba pri chlebe, slanine, suchej saláme a cibuli. I to najjednoduchšie jedlo z ešusu alebo kotlíka má v takýchto chvíľach cenu zlata.

Ak príde na kempovanie, súpravy riadu sú tou najkompaktnejšou výbavou, po akej môžete siahnuť. Hrniec, panvička, pokrievka a jedálenská sada pre dvoch? Zoznamujeme sa na potulkách krajom s kempingovým riadom Meva NA14003.

Meva NA14003

Na ohnisko, varič i piecku

Žiadne úzkostlivé plánovanie, len varenie pri každej príležitosti. Táto súprava je vyrobená z materiálu, ktorý vás nijako neobmedzuje vo výbere ohrevu. Tvrdený hliník s ohňovzdornou povrchovou úpravou nijako neutrpí, ak kempingový plynový varič vymeníte za drievkač alebo pahrebu rozkúreného ohniska.

Nie sú tu plastové rúčky, ktoré by obhárali v plameni. A nie je tu ani teflónový povlak, ktorý by sa pri prehriatí začal lúpať dolu. Na prvom mieste je trvácnosť a odolnosť, ktorá kráča po boku ľahkého vyhotovenia do batoha. Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že plech je tenučký, príjemne vás prekvapí jeho pevnosť.

Meva NA14003

Nádoby znesú nepohodlie a tlak v batožine, ustoja opakovaný ohrev a chladnutie, dná si svoj tvar zachovávajú i pri bodovom ohreve malých plynových varičov. Všetko je práve tak ako má byť, po vzore turistických súprav pre varenie na plyne. Súprava váži 790 gramov, takže na chrbte ju priveľmi nepocítite.

Varenie i stolovanie pre dvoch

Čo všetko vybalíte v teréne, ak si do batoha vtisnete šikovné, sieťované vrecúško s riadom? Hneď prvá je panvička, v ktorej dokážete na masti upražiť 10 vajíčok. Má priemer 19 centimetrov a vysoký lem, vďaka ktorému sa hodí aj na restovanie a dusenie. Pri miešaní vareškou máte obsah panvičky pod kontrolou.

Meva NA14003

Hrniec má objem 1.7 litra, takže môžete počítať s tým že vystačí na uvarenie troch výdatných porcií jedla. Má objemovú rezervu pre varenie cestovín a zemiakov, takže i po tom čo z nich zlejete vodu, stále bude jedla do sýtosti.

V kuchyni by ste jeho geometriu radili medzi rajničky, takže na prvom mieste je stabilita a rýchle varenie. Plocha dna prevažuje nad výškou hrnca.

Meva NA14003

Pokrievka je spoločná, bez otvorov na cedenie a únik pary. Kým na hrnci sedí znamenite a využijete jej vonkajší lem proti skĺznutiu, na panvičke je skôr podmienečným príklopom, vďaka ktorému dosiahnete rovnováhu medzi spodným a vrchným ohrevom. Ide o kompromis, ktorý nesie so sebou úžitok, avšak s obmedzeniami.

K tomu všetkému patrí aj dvojica tanierov a hrnčekov, ktoré sú na prvý pohľad menšie ako by ste čakali. Viac by ste v nich očakávali kávičku a dezert ako guláš a limonádu na uhasenie smädu. Neznamená to však, že by ste ich nevyužili. Plne zastanú svoju úlohu.

Meva NA14003

Držte ich pri zemi

Chvíľku vám potrvá, kým si zvyknete na to, že používate varné nádoby bez pevne osadenej rúčky. Klieštiky pre manipuláciu sú síce pevné a spoľahlivé, nikdy však nenahradia skutočnú rukoväť. Uvoľníte zovretie, natiahnete sa po soľ a rúčka je preč. Aby boli nádoby čo najstabilnejšie, patria čo najnižšie k zemi.

Kempingový varič s pevným roštom, liatinová platňa piecky, rošt grilu či rozhrabaná pahreba ohniska sú najlepšími plochami na varenie. Nádoby majú veľký plošný kontakt s podkladom a nízko položené ťažisko. Pri takomto varení sa zaobídete bez rukoväte aj pri intenzívnom miešaní a manipuláciou s vareškou.

Meva NA14003

Pri turistických plynových varičoch by ste sa mali zamerať na tie, ktoré stoja na pevnej trojnožke priamo na zemi. Ak poznáte varič Meva Spider, či jeho štvorsezónnu verziu Spider PRO, určite tušíte o čom je reč. Nemusíte byť v neustálom strehu, aby ste mali istotu že sa vám pri varení niektorá z nádob neprekotí.

Hrniec má ploché a hladké dno, akoby sa priam počítalo s tým, že ho na rošte udrží jeho váha. Panvička je pre zmenu vybavená hustým vrúbkovaním, ktoré zabraňuje pohybu na rošte pri dusení, restovaní a pražení. I keď je takmer prázdna, nejazdí pri pohybe vareškou do strán.

Meva NA14003

Povrch, ktorý sa vám zapáči

Všetky nádoby majú dokonale hladký povrch bez pórov, aby bola ich údržba čo najjednoduchšia. Nepohlcujú pachy, nezostáva v nich omastok. Vypláchnete ich saponátom a vodou, vytriete papierovou utierkou a sú pripravené na ďalšie varenie. Počíta sa s ručným umývaním v teréne, ale aj doma.

Eloxovaný hliník neznesie pravidelnú údržbu v umývačke riadu. Počítajte s tým, že pri varení na otvorenom ohni postupne zozbierate na vonkajšom plášti pravú, zálesácku patinu. Čierny povlak, to nie sú sadze ktoré zašpinia všetko čoho sa dotknú. Je to vypálený dechtový email.

Meva NA14003

Páči sa nám prirodzená nepriľnavosť povrchu. Čokoľvek pripravujete v panvičke alebo hrnci na tuku, nebude sa lepiť a pripaľovať na stenách nádob. Ak však z cestovín zlejete vodu, určite ich už na pahrebu či oheň neukladajte. Hladký hliníkový povrch nie je teflón, ktorý by bez prihárania zniesol takéto experimenty.

Veľmi rýchlo prídete na to, že dve nádoby sú fajn. Na panvičke rozpražíte slaninku, cibuľu, klobásu a vajíčka. V hrnci uvaríte vo vode cestovinu. Keď ju zlejete, už iba do nej preklopíte obsah panvičky a mimo ohňa premiešate. Všetko ladí práve tak ako doma v kuchyni.

Meva NA14003

A ak sa v hrnci rozhodnete pod pokrievkou upiecť nad pahrebou chlieb, zistíte že máte pred sebou osvedčenú všestrannosť starých ešusov. Uhlíky môžete smelo sypať i na dobre sediacu pokrievku. Kovová je aj jej úchytka a ukotvenie, takže nemáte čo pokaziť.

Jeden za dvoch, dvaja za jedného

Každý z hrnčekov má objem 170 mililitrov, od čoho sa môžete odpichnúť pri odmeriavaní množstiev tekutín. Keďže nikde nie sú rysky s vodoznakom, pri varení sa spoliehate na odhad a intuíciu. Raz v hrnčeku odmeriavate vodu a múku na prípravu cesta, inokedy zasa hrnček poslúži ako dobre fungujúca naberačka na polievku.

Meva NA14003

Určite si z neho dáte i kávu a čaj. Častejšie ich však budete pripravovať vo väčšom objeme v hrnci, aby ste si z naho mohli načrieť i dva- či trikrát. Objemy, ktoré ladia so starými porcelánovými servismi nedržia krok s hrnčekmi, v akej podobe ich poznáme dnes.

Tanieriky sa nám osvedčili hlavne pri príprave surovín na varenie. Kam dáte všetku tú nakrájanú cibuľu, slaninku, klobásku, kým sa postupne dostanú na panvičku? S malým lopárom veľké zázraky nespravíte a pokrievka tiež nie je bezodná.

Meva NA14003

Veľmi šikovné sú aj pri príprave raňajkových jednoporcioviek. Saláma na spodok, dve vajíčka navrch a máte volské oká bez špinenia panvičky. Tentokrát však pri vyťahovaní z pahreby klieštiky nepomôžu. Buď vytiahnete z batoha rukavice, alebo improvizujete s paličkou.

Varenie do pohody

Varešku si vystrúhate na mieste, do sady prihodíte dve šikovné lyžice a v jedinom balíčku máte všetko, čo potrebujete. Práve vďaka sieťovanému obalu sa nemusíte báť toho, že čosi zabudnete doma. Vo vnútri zostáva trochu priestoru na cukor, koreniny a čaje, zmestí sa vám tam aj plynový varič ak plynovú kartušu pribalíte k balíčku bokom.

Meva NA14003

Bez ohľadu na to, či vyrážate na rybačku, stanovačku alebo do kempu, viete že so sebou máte malú kuchynku, na ktorú sa môžete spoľahnúť.

Kempingový riad Meva NA14003 (40,32€) si vás získa svojim kompaktným formátom, nízkou hmotnosťou a povrchovou úpravou, ktorá znesie nielen plameň variča, ale aj rozpálenú pahrebu zálesáckeho ohniska. V hrnci a panvičke pripravíte tri výdatné porcie jedla, doplnkový riad vám pomôže pri príprave či servírovaní. Ide o súpravu s vysokým hygienickým štandardom, pri ktorej sa môžete pustiť i do pečenia bochníka chleba, ak vám naň príde v letnom tábore chuť.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár