Je to energia zbalená na cesty. Prihodíte do batoha malú powerbanku a máte istotu, že kedykoľvek začne dochádzať dych navigácii, čelovke, hotspotu alebo tabletu, stačí pripojiť káblik a opäť ste v sedle. Energia uložená v akumulátoroch sa začne prečerpávať tam, kde ju potrebujete najviac.

Nemusí to byť vždy citlivka, ktorá sa zloží pri prvej zatúlanej kvapke vody, alebo nešťastnom páde na zem. Ba nájdu sa i modely, ktoré sú oveľa šikovnejšie ako ostatné. Zoznamujeme sa na potulkách krajom a v kancelárii les s expedičnou powerbankou GoalZero Venture 30.

powerbanka GoalZero Venture 30

Vyladená pre dobrodružstvá

Gumové nárazníky, krytie voči stekajúcej vode, či kontrastné farby, ktoré vo vysokej tráve len tak ľahko neprehliadnete. Ak hovoríme o tom, že do rúk dostanete outdoorový model do nepohody, nemusí to hneď znamenať že ide o robustnú tehlu, ktorá objemom prerástla štandardné modely.

Výrobca si dal veľmi záležať na tom, aby sa tak nestalo. Vonkajší plášť je tenučkou škrupinou z odolného plastu, ktorá dostala gumové rohy a lemovky. Telo nie je skrutkované, ale lepené, aby voda neprenikla dnu. A ak príde na konektory, nik vás netrápi tým, že ich treba utesniť krytkami. Všetko obstará elektronika, takže prípadnú vodu stačí vyfúknuť von.

powerbanka GoalZero Venture 30

Pridajte k tomu šikovne uložený káblik a tuhé tlačidlá ktoré sa v batohu nikdy nezatlačia bez vášho vedomia – okamžite máte z celej veci dobrý pocit. Nepotrebujete vrecúška pre jej ochranu, nepotrebujete v batohu priečinok, kde by bola chránená pred škrabancami.

Proste ju vhodíte k ostatnej výbave a hotovo. Bez jemnocitu, výčitiek, starostí a zvláštnych ohľadov.

powerbanka GoalZero Venture 30

Konektory, konektory, konektory

Páči sa nám pohodový kolorit, ktorý sa okolo powerbanky okamžite rozvinie. Všetko akoby sa točilo okolo šikovného káblika, ktorý kopíruje kontúry powerbanky. Hoci je plne odnímateľný, beriete ho ako multifunkčný prvok. Vytiahnete jeden koniec káblika a môžete nabiť navigáciu či hotspot. Vytiahnete druhý koniec a môžete nabiť powerbanku zo solárneho panelu alebo sieťového adaptéra.

Káblik má koncovky USB a microUSB, ktoré sú v tomto segmente štandardom. I tak sa však vyplatí skontrolovať, či vám microUSB zapasuje napríklad do čelovky. Keďže ide o konektor v tvare písmena L, na horšie prístupných miestach ho jednoducho nezasuniete. Znamená to, že si musíte pribaliť káblik naviac.

powerbanka GoalZero Venture 30

 

Celé sa to začne komplikovať ak na tablete nájdete pre nabíjanie konektor typu USB-C, alebo máte vo svojej výbave fotoaparát, ktorý sa nabíja cez miniUSB konektor.

Zrazu zistíte, že potrebujete ďalší a ďalší káblik naviac. Páčilo by sa nám, ak by kdesi do rámu boli vtisnuté redukcie, ktoré možno v takýchto situáciách použiť. Výrobca zatiaľ ucelené riešenie neponúka ani ako voliteľné príslušenstvo.

powerbanka GoalZero Venture 30

Dve zariadenia naraz

Powerbanka má dva výstupy, vďaka ktorým možno nabíjať dve zariadenia súčasne. Každý z nich dokáže pre rýchle nabíjanie ponúknuť 2.4 ampéra a aby nezostalo iba pri sľuboch, firmvér powerbanky je pripravený na všetko. Vždy, keď po prvýkrát pripojíte pre nabíjanie nové zariadenie, vyplatí sa vám na niekoľko sekúnd zatlačiť gombičku so symbolom batérie.

Riadiaci čip postupne cykluje viacero nabíjacích štandardov, aby sa s pripojeným zariadením dohodol na najrýchlejšom nabíjaní. Máte pocit, že LEDky sa nezmyselne rozblikali a trvá takmer pol minúty, kým sa opäť ustália. V skutočnosti však powerbanka mení jeden nabíjací profil za druhým, aby zistila pri ktorom bude odber najväčší.

powerbanka GoalZero Venture 30

Znamená to, že vyhľadá najrýchlejší režim nabíjania i pre najnovšie zariadenia na trhu. Nastavenia si zapamätá pre každý výstup samostatne, takže všetko ide mimo vás. Ak ide o rýchlonabíjanie, táto powerbanka v tom určite vyniká.

Ovládanie i prehľad zároveň

Päť modrých LEDiek prezradí nielen to koľko energie v powerbanke ešte je, ale aj aká je aktuálna rýchlosť nabíjania a vybíjania. Posledná z rozsvietených LEDiek bliká premenlivou rýchlosťou. Hoci z nej nevyčítate žiadny konkrétny údaj o prúde v ampéroch, vidíte či sa v jednom cykle rozsvieti za pol sekundy, alebo jej to trvá päť sekúnd.

powerbanka GoalZero Venture 30

Znamená to, že vás LEDka upozorní na veľmi slabý prísun energie zo solárneho panelu pri nabíjaní, alebo veľmi pomalé nabíjanie periférie, s ktorou ste ešte čip powerbanky nezoznámili. Vždy viete zareagovať tak, aby ste nemrhali časom.

V powerbanke je však zabudované aj svietidlo s piatimi bielymi LEDkami. Jediné tlačidlo ovláda viacero režimov svietenia a blikania, lampička zo seba pri plnom výkone vydá 150 lumenov. Ide o plnohodnotný lampáš na ktorý sa dá spoľahnúť. Nie je to iba núdzovka pre nečakané situácie. Ak by tu bolo ešte červené svetlo naviac, boli by sme úplne spokojní.

7800 mAh v akumulátoroch Li-Ion NMC

Powerbanka v 250 gramoch svojej váhy ukrýva spoľahlivé Li-Ion NMC akumulátory, ktoré sú typické dlhou životnosťou, nízkym samovybíjaním a bezproblémovou prevádzkou v kritických podmienkach. Znamená to, že veľmi dobre znášajú ako výkyvy teplôt, tak nepravidelný režim nabíjania. A práve to ladí s používaním v teréne.

Akumulátory majú kapacitu 7800 mAh, vďaka čomu sa do powerbanky zmestí 29 watthodín energie. Nepodľahnite však ilúzii, že ak na 12-palcovom tablete nájdete informáciu o tom, že je v ňom 27 watthodinová batéria, že máte v powerbanke toľko energie, koľko jej treba na úplné nabitie. V skutočnosti ho nabijete na necelých 60 percent.

powerbanka GoalZero Venture 30

Diagnostika nám ukázala, že na jedno nabitie dokážete z USB portu powerbanky vytiahnuť 5000 mAh energie pri 4,88 voltu, čo je 24.4 watthodiny. To je čistá, použiteľná energia, ktorá je k dispozícii pre vaše zariadenia. Naopak, pre nabitie powerbanky na plnú kapacitu potrebujete 6900mAh energie pri 4,9 voltoch, čo je 33,8 watthodiny.

Nabíjací konektor by mal mať pri nabíjaní powerbanky maximálny odber 2.1 ampéra, nám sa však nikdy nepodarilo prekročiť hranicu 1.7 ampéra. Znamená to, že sme nikdy nedosiahli plnú rýchlosť nabíjania powerbanky – v teréne, ani v civilizácii.

powerbanka GoalZero Venture 30

Vyladená do detailu

Postupne prídete na to, že vývojári mysleli i na detaily. Konektory pre nabíjanie zariadení sú aktívne i vtedy, ak powerbanku nabíjate. Znamená to, že ak ju skombinujete so solárnym panelom, opäť zavládne zdravý rozum.

Namiesto toho, aby sa energia z panelu nalievala do powerbanky a powerbanka vybíjala svoje akumulátory pre nabíjanie pripojených zariadení, presmeruje solárnu energiu na výstup a využije ju prednostne tam. Znamená to, že ju využijete bez sprostredkovania a strát.

powerbanka GoalZero Venture 30

Výborné je to i vtedy, ak v teréne pracujete. Powerbanku pripojíte k solárnemu panelu, k powerbanke pripojíte hotspot a fungujete. Slnečná energia napája váš internet a všetka energia naviac sa ukladá do powerbanky. Bez toho, aby ste prepájali kábliky, priority nasmerujú energiu tam, kde sa využije najlepšie.

A ak uvážite, že k powerbanke pripojíte dve zariadenia súčasne, je to úplne super. Na konci dňa máte všetko nabité, hoci boli zariadenia v aktívnom používaní.

GoalZero Venture 30 (92,90€) je spoľahlivá a odolná powerbanka do terénu, pri ktorej vás nezaskočia nečakané mrzutosti. Dokáže ponúknuť nielen rýchle nabíjanie zariadení, ale aj veľmi uvážené hospodárenie so solárnou energiou. Rozumie rýchlonabíjaniu, má intuitívnu diagnostiku, obslúži dve zariadenia súčasne a ak príde na tmu, pomôže vám i pri svietení. Ak používate 12“ tablet, pri rozhodovaní pred kúpou určite neprehliadnite 454-gramový model Venture 70 s kapacitou až 67 watthodín.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár