Je to tvorivá časť novinárskej práce. Sadnete ku klávesnici, ponoríte sa do myšlienok a bez toho aby ste vnímali že prstami vyťukávate na klávesnici text, na bielej ploche pred vami vzniká článok. Ak musíte čo i len trochu dávať pozor na prsty alebo riešiť mrzutosti, produktivita ide výrazne nadol.

Dá sa zo zabehnutej notebookovej rutiny presedlať k oveľa menšiemu tabletu bez narušenia koloritu tvorby? Ak si zvyknete na zopár nových drobností, dokážete túto výzvu pokonať. A to nielen na turistickej lavici, ale hoci i v tábore pri ohníku.

Musíte sa vmestiť do displeja

Tablet Lenovo Tab 4 10 Plus s 10-palcovou uhlopriečkou a rozlíšením 1920×1200 bodov zaostáva v zobrazovaní ďaleko za notebookmi. Nepodľahnite pokušeniu otočiť tablet na výšku, aby ste pred sebou videli veľa riadkov textu. Už i tak malé písmenká sa zmenšia natoľko, že skôr či neskôr si zničíte oči.

Nemáte pri sebe nikoho, kto by vám povedal že sa hrbíte, priťahujete k displeju a v zúfalých pózach pozeráte pred seba. Zo začiatku vás na to upozorňuje pocit, že ste v akejsi stiesnenej rúre so slabým výhľadom. Rýchlo však vymizne a vy sa v nepohodlí utopíte nevedomky.

Tablet patrí pekne na šírku, pred klávesnicu, do stojana, alebo do ľubovoľnej improvizovanej polohy. Vždy však tak, aby boli písmená textu čo najväčšie.

 

Najlepší editor je Word od Microsoftu

Na Androide nemusíte experimentovať s licenciami. Ak to už nespravil výrobca, stiahnete si do tabletu Word od Microsoftu a máte istotu, že sa nemusíte učiť žiadnym novým psím kusom a ani riešiť nečakané mrzutosti. Čaká vás chudobné a zjednodušené používateľské prostredie, je to však stále plnohodnotný produkt.

Vo Worde budete písať plynule bez ohľadu na to, či má článok dvadsať riadkov alebo dva tucty strán. Písanie je stále rovnako rýchle, bez spomalení a písmeniek, ktoré ste už dávno vyťukali na klávesnici, avšak stále sa ešte nedostali na obrazovku.

Word má slovník na kontrolu slovenského pravopisu, rozumie si so zložitejšími formátovaniami pri písaní textov do šablón a umožní vám využiť takmer celú obrazovku na to, aby ste mohli plynule písať jeden riadok článku za druhým.

Možno sa vám zacnie za tým, že nemôžete hotový text odoslať priamo na server. A možno vám bude chýbať aj to, že na zobrazenie počtu slov a znakov neexistuje klávesová skratka, ale musíte si ich vždy vykliknúť z menu. Isté však je, že čokoľvek máte nacvičené vo Worde na notebooku, to pomerne slušne funguje aj na tablete.

Lesk a bieda alternatív

Balík Office Suite, ktorý sa nám zdal byť dobrým riešením pre úsporný notebook so systémom Windows nás na tablete s Androidom výrazne sklamal. Už pri dvojstránkovom texte sa výrazne spomalí. Dokonca natoľko, že dokážete napísať dve-tri vety bez toho, aby sa objavili na obrazovke.

Má kontrolu pravopisu, avšak ak príde na šablóny čo i len s trochou formátovania, začnete sa v ňom topiť s rozbitým vzhľadom. Nezvláda ani takú jednoduchú vec, akou je farebné odlíšenie odstavcov. Tak ako nás spočiatku oslnil v notebooku, tu nás sklamal na plnej čiare.

Najhoršie však je, že reklamy zobrazované v spodnej časti obrazovky nepríjemne obťažujú blikaním a animáciami na obrazovke. Pôsobia rušivo, ukrajujú z „papiera“. A to sa netrpí za žiadnych okolností.

Omnoho lepšie na tom nie je ani balík WPS Office. S formátovaním šablón si rozumie a ani o pokročilé funkcie u neho nie je núdza. Ak však príde na dlhšie články, opäť sa spomalí, stratí tempo a znervózňuje vás svojimi oneskoreniami.

Tomuto balíku úplne chýba kontrola slovenského pravopisu a často pri ňom narazíte na hlásenie, že mu chýbajú fonty, ktoré by ste si mali s doživotnou licenciou zakúpiť do užívania. Strata spoľahlivosti nás prinútila zabudnúť na tento softvér.

Iné balíčky sme pri spokojnosti s Wordom od Microsoftu neskúšali. Vlastne nebolo ani prečo.

Všetko je o klávesnici a myši

O produktivite, ktorú možno na tablete nastoliť pomocou klávesnice a myši sme už písali. Práve pri tvorbe textov sa presvedčíte o tom, že nešlo o slová do vetra. I klávesnica so šírkou 10-palcového tabletu môže byť fajn pre presné a rýchle písanie bez chýb, myš po pravici pridá komfort naviac.

Ak nie ste spokojní s prvou klávesnicou a myšou, ktorá sa vám dostane do rúk, hľadajte a experimentujte ďalej. Keď príde na lámanie chleba, celý komfort sa tvorí práve tu. Môžete mať najlepší tablet s najlepším softvérom, ale prstom článok na obrazovke nenaťukáte. Ak áno, bude to hrdinský výkon, ktorý nemožno opakovať s nadšením a úspechom.

Projekt Kancelária Les vzniká vďaka podpore firmy Slovak Telekom, ktorá poskytla rýchlu, dátovú konektivitu v 4G LTE sieti s pokrytím 93 percent obývaného územia Slovenska.
Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár