Táborenie, to nie sú iba stany, celty, hamaky a ohniská. Keď si niektoré miesto obľúbite natoľko, že sa naň vraciate znova a znova, skôr či neskôr začnete uvažovať o budovaní tábora. Láka vás zázemie, ktoré pridá pobytu v prírode kúsok pohodlia naviac.

Ak príde na budovanie, popri pílke a sekere pripadne kopa práce aj na lopatku. Dá sa od skladacích modelov očakávať, že poslúžia tak dobre ako osvedčené armádne lopatky s pevnou rúčkou? Zoznamujeme sa od včasnej jari pri táborových prácach so skladacou lopatkou NATO Extrem.

Malá, avšak ťažká

Ak siahnete po kompaktnom balíčku, ktorý ktosi vyložil vedľa svojho batoha, prekvapí vás jeho váha. Pri všetkej tej ľahučkej zálesáckej výbave na potulky krajom budí táto lopatka so 1330 gramami váhy rešpekt. Nie je to výbava, ktorú by ste nosili na pochody. Je to pracovný nástroj, ktorý pribalíte do batoha iba vtedy, ak viete že preň máte prácu.

Obal je z vodeodolnej celtoviny s polyuretánovým záterom, ktorý svojim spôsobom chráni vaše veci v batohu. Ak dnu nabalíte v nepriazni počasia lopatku mokrú, zablatenú a špinavú, nič sa nestane. Všetky ostatné veci v batohu zostanú čisté a suché.

Výrobca počíta s tým, že ak využijete popruhové pútko, lopatku si budete vedieť zavesiť aj na opasok. Je však iba jedno a obal s lopatkou sa pri chôdzi priveľmi hojdá. Ak pomýšľate na tento spôsob nosenia, drobným úpravám spojeným so šitím sa pre vyšší komfort nevyhnete.

Popruhový prievlak však môžete použiť na to, aby ste obal pri práci zavesili na konár stromu, alebo ho upevnili k vonkajšej strane batoha, ak vám vo vnútri pre ňu neostalo žiadne miesto. Spracovanie je jednoduché, zamerané na splnenie poslania.

Trojdielna skladačka

Veľká trojuholníková rukoväť, rúrkový driek a telo lopatky – to je trojica dielcov, ktoré sú pevne pospájané skrutkami. Tie tvoria akési čapy, okolo ktorých sa jednotlivé dielce stavajú do pracovnej polohy. Napriamite ich do línie, utiahnete zámok a lopatka je pripravená na použitie.

Nečakajte žiadnu nezmyselnú akrobaciu s polohovaním, pri ktorom sa lopatka bude meniť na tucty rôznych nástrojov. Pracovné polohy sú dve – rovný rýľ a zahnutá motyčka. To všetko podľa potreby pri táborníckych a výkopových prácach.

lopatka NATO Extrem

Páči sa nám spoľahlivosť zamykania, ktorá sa dostaví hneď po tom, ako sa farba oderie z kontaktných plôch. Ak sa vám pri prvých prácach bude zdať, že sa lopatka vždy po čase uvoľňuje, je to iba tým, že dva nafarbené povrchy vzájomne kĺžu. To sa však napraví bez vašej pomoci veľmi rýchlo.

Lopatka, ktorá sa v balíčku zdala byť priťažká je zrazu pri podrobnej obhliadke naozaj výborná. Masívne a hrubé dielce budia pocit istoty. Nie je to imitácia na príležitostné použitie, ale skutočný pracant do záberu.

lopatka NATO Extrem

Kopeme, kopeme a kopeme

Čím viac s lopatkou pracujete, tým viac jej rozumiete. Pri hĺbení ohniska v hrabanke, pri kopaní rýh do zeminy, pri vysekávaní schodíkov do ílu – všetko funguje tak ako má. Páči sa nám tvarovanie rukoväte, ktorá na rozdiel od drevenej násady umožní rukám, aby sa do práce zabrali pod takým uhlom, ktorý najmenej unaví. Znamená to, že hoci lopatka nie je najľahšia, nebrzdí vás v práci.

Veľa času sme strávili pri výkopoch v zvetraných bridliciach. Práve tam sme sa presvedčili o tom, že lopatka je z pevného, robustného materiálu. Tlačili sme špičku do puklín, páčením ich rozširovali, odvaľovali sme jeden skalný blok za druhým. Vďaka 3 milimetrovej hrúbke, mocným fazetám čepele a priečnemu prehnutiu lopatky sme ani pri silovej záťaži nič nepoškodili a neprehli.

lopatka NATO Extrem

Je fajn vidieť, že materiál sa odiera minimálne. Pri obrovskom výkope sme v priebehu niekoľkých týždňov otupili iba špičku. Vlnkovanie čepele na dvoch stranách lopatky nie je rozmarom, ktorý by sľuboval funkciu pílenia. Ak kopete v teréne, ktorý je pretkaný koreňmi drevín, vďaka týmto hranám sa presekáte cez ich húževnatú hmotu. Lopatka vtedy nepreniká do materiálu súvislou čepeľou, ale iba jej bodovými výstupkami.

Veľmi dobré pocity máme z vyhotovenia, ktoré ani po niekoľkých mesiacoch používania nevykazuje nedostatky. Nemuseli sme uťahovať žiadne skrutky, neuvoľnili sa žiadne nity, všetky dielce sú bez deformácií. Slovko Extrem v tomto prípade sadne k dobru.

lopatka NATO Extrem

Zahnutie uľahčí prácu

Každej lopatke svedčí, keď je pri práci zostavená do podoby malého rýľa. Ak sa však presuniete pri kopaní do rohov, alebo potrebujte z úzkej škáry či okrúhleho otvoru vyťahovať zeminu a kamene von, okamžite lopatku zalamujete a meníte ju na motyčku.

Nie preto, aby ste ju používali po jej vzore – rukoväť je na takúto prácu prikrátka. Zahnutie však umožní, aby ste sa dostali do nedostupných miest a spravili čo vám treba. Ak ste niekedy kopali jamy pre výsadby stromčekov a hĺbili otvory pre zapustenie stĺpikov, s najväčšou pravdepodobnosťou tušíte o čom je reč.

lopatka NATO Extrem

Nemusíte mať jednu lopatu na kopanie, a druhú menšiu na vyhadzovanie zeminy von. Jednoducho len zalomíte rukoväť a pracujete tempom, ktoré vás nijako nespomaľuje.

Údržbu nežiada

Hoci sme čakali, že vlhké prostredie prírody a dažde sa okamžite prejavia na hrdzavení plôch, z ktorých sme zodrali farbu, nestalo sa tak. Náznaky hrdze sú úplne minimálne, takže lopatka je úplne fit – na pohyblivých miestach, ale aj na rovných plochách.

lopatka NATO Extrem

Dielce sú zostavené tak, aby sa zaobišli bez čistenia, či mazania. Nech zostane hlina a piesok kdekoľvek, každý čap sa otáča bez zasekávania a rovnaké je to aj so zámkom. Zabudnite na umývanie, kefovanie či mazanie pohyblivých častí – nič také tu nemusíte robiť.

Nevieme sa dopátrať k tomu, aký materiál výrobca pre túto lopatku použil. Isté však je, že ide o náradie, ktoré prežije pri aktívnom používaní generácie, aby putovala z rúk do rúk.

lopatka NATO Extrem

Rukavice pridajú komfort pri práci

Dokonale hladké povrchy, hrubá vrstva farby a dobre zvládnutá ergonómia – to všetko ladí s každým pracovným zámerom. A predsa by ste nemali zabudnúť na jednu vec. Ak sa opierate do lopatky plnou silou a máte pred sebou riadny kus práce, zabudnúť by ste nemali na rukavice.

Nielenže vás ochránia pred vytlačením pľuzgierov, ale dajú vám aj vyššiu istotu úchopu v sychravom počasí. V pracovných rukaviciach sa nič nešmýka a vy máte pocit, akoby vám lopatka sedela v rukách ešte lepšie, ako inokedy.

lopatka NATO Extrem

Akou silou sa vlastne môžete oprieť do lopatky bez toho, aby ste ju rozbili? S istotou môžeme povedať, že hoci s ňou pracujeme v náročných podmienkach, nikdy sme nemali pocit, že pri páčení prechádzame za hranicu jej pevnosti.

Skladacia lopatka NATO Extrem (17,80€) je mimoriadne pevný a robustný pracant, od ktorého môžete očakávať viac práce ako si pred kúpou dokážete predstaviť. Nenechajte sa oklamať jednoduchým puzdrom, skutočný poklad sa ukrýva v jeho útrobách. Čaká vás spoľahlivý zámok, dvojica pracovných polôh a lopatka s pevným ostrím, ktoré nezohnete ani nezoderiete. A ak príde na korene, ktoré lemujú celý výkop po stranách, pre ich skrotenie využijete zúbkovanú časť čepele.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár