Ak vyrazíte s mobilnou kanceláriou do terénu, novú energiu dokážete pre elektroniku získať iba zo slnka. Vytiahnete z batoha solárne panely, rozložíte ich na slnku a káblikmi poprepájate všetko čo vám treba.

Parametre solárnych panelov sa dočítate na výrobných štítkoch, prvé skutočné postrehy zozbierate však až v teréne. Čo vás čaká v prvých dňoch používania solárnej energetiky? Získate postrehy, o ktorých sa priveľmi nepíše.

1. Nerozbijete ich

Vytvárajú ilúziu krehkosti, v skutočnosti sú však solárne nabíjačky viac odolné, ako ste ochotní pripustiť. Výrobcovia ich laminujú medzi viaceré vrstvy plastu a dávajú im podobu knižiek, aby boli v batohu ešte húževnatejšie. Namiesto krehkého skla dostanete do ruky pružný plast, ktorý tvorí ochranný plášť pre články z krehkého kremíka.

Dva, tri či štyri segmenty zložené nad sebou dosahujú pevnosť skutočnej knihy a ani pri manipulácii nemáte pocit, že by ste mali byť opatrní. Tlak výbavy v batohu, preklopenie na zemi pri prudkom vetre, či neustále vybaľovanie a zabaľovanie nemá na kondičku panelov žiadny vplyv.

Ak by ste predsa len chceli dokázať, že prudkým prehnutím dokážete panel zlomiť, určite by sa vám to podarilo. Nie je to však štandardná situácia, ktorej by ste sa mali obávať. Iba ak by ste si na panel sadli na hrboľatej skale.

2. Zahrejú sa ako plech

Vraví sa, že ideálna pracovná teplota solárnych panelov je do 45 °C. V skutočnosti však na obednej páľave zistíte, že teplota na ich povrchu sa vyšvihne i nad osemdesiatku. Panely sú mimoriadne horúce a taká by bola i všetka vaša elektronika, ak by ste ju neskryli do tieňa.

Nepoužívajte na to vrecká, ktoré sú súčasťou panelov. Omnoho chladnejšie je v ich tieni, priamo na zemi. Ak sú panely vyrobené dostatočne precízne, nemalo by sa stať, že na horúcom povrchu sa začnú vrstvy fólie od seba oddeľovať.

Panely môžete chladiť vodou a je pravdou, že ak ich teplota klesne a matný povrch sa naplní vodou, ich výkon o čosi stúpne. Nie je to však výzva, ktorou by ste sa mali zamestnávať.

3. Indikátorom nech vám je prst na dlani

Solárne panely nie sú určené pre používanie v tieni. Očakávajú, že na ne budú dopadať slnečné lúče. V prírode sú však nielen jasné, bezoblačné dni, ale aj opary, hmly a mraky. Pridajte k tomu rozptýlený tieň stromov a ste v rozpakoch.

Ako zistiť, či je dosť svetla na to, aby malo význam vytiahnuť panely z batoha? Rozprestrite dlaň, priložte k nej prst akoby ste vyrábali slnečné hodiny a hľadajte za prstom jasný tieň. Ak tam je, panely môžete smelo vybaliť. Ak vidíte iba nejasné, rozmazané kontúry, vyčkajte na lepší čas.

4. Silnejšie sú rána ako večery

Niet pochýb o tom, že výkon solárnych panelov dosiahne maximum na poludnie. Aké je to však s ostatnými časťami dňa? Chvíľku potrvá, kým sa vám podarí odhaliť súvislosti. Ranné lúče sú z pohľadu energetiky mocnejšie ako večerné, hoci by sa vám zdal opak.

Ak si môžete rozdeliť deň tak, aby ste k obednému nabíjaniu pridali iba jednu polovičku dňa, zvoľte si radšej tú rannú. Vyhnete sa tak nepríjemnému mrhaniu časom a nazeranie na ledky, kedy dosiahne zásoba energie rozumnú hranicu.

5. Stacionár dáva zmysel

Internet je plný obrázkov, na ktorých visí solárny panel pripnutý na batohu. Ak chcete využiť energiu slnka naplno, pochody a prechody krajom nie sú aktivitou, ktorá by vás k tomuto výsledku dostala. Potrebujete sa zastaviť na mieste a vyložiť svoju výbavu pekne na zem.

Účinnosť spočíva hlavne v tom ako dobre sa vám podarí panely natočiť k slnku. Aby lúče smerovali kolmo na panel, musíte mať správny nielen sklon, ale aj smer. So sklonom vám niektorí výrobcovia pomôžu stojanom, smer si ustriehnete sami.

Ako zistiť, či je panel otočený priamo k slnku? Pozerajte na jeho tieň. Ak lícuje s panelom, všetko je ako má byť. Ak nie, potom je na vás aby ste ho otočili lepšie. O tom to celé je. Každú hodinu by ste mali popraviť polohu panelov.

6. Ak nejde 12 voltov, ide aspoň 5

Ak má solárny panel iba USB konektory, nič neriešite. Buď ide alebo nie. Ak však používate USB prevodník a panelom nabíjate i powerbanky s vyšším vstupným napätím, potom by ste mali čím skôr pochopiť súvislosti.

V rannom rozptýlenom slnku powerbanku pre notebook nenabijete. Displej nezabliká, ledky sa nerozsvietia. Neznamená to však, že ste bez energie. Ak k rovnakému panelu pripojíte zariadenie, ktoré sa nabíja nižším napätím – napríklad cez USB koncovku, nabíjanie bude fungovať.

Nie plným výkonom, ale aspoň toľko čo panel dá. Ak používate solárne zostavy s powerbankami ktoré sú s nimi zladené, vedzte že takýto úskok vám neraz môže pomôcť.

Projekt Kancelária Les vzniká vďaka podpore firmy Slovak Telekom, ktorá poskytla rýchlu, dátovú konektivitu v 4G LTE sieti s pokrytím 93 percent obývaného územia Slovenska.
Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár