Spací vak je ako kukla, ktorá pri nocľahu chráni pred chladom, vetrom a rosou. Vytiahnete ho z kompresného obalu, rozviniete na karimatke a keď po rušnom dni zaľahnete pod jasnou oblohou, viete že počas noci načerpáte nové sily pre ďalší deň.

Čím menej kompromisov pred vami výrobca utajil, tým viac pohodlia vás čaká v extrémnych výkyvoch počasia. Aké to je, ak sa zveríte do područia poľnej periny, ktorá bola vyvinutá pre armádu? Zoznamujeme sa na potulkách krajom s letným spacím vakom Carinthia Defence 1.

Carinthia Defence 1

Kompaktný balíček

Letné spacáky nie sú priveľmi objemné a platí to aj v tomto prípade. Podobne ako pri ostatných modeloch tohto výrobcu, i tu môžete očakávať výborne spracovaný obal, ktorý sa dá kúpiť aj samostatne. Z voľného formátu 20×35 centimetrov ho pomocou popruhov stiahnete na polovičný objem do takého tvaru, aký vám je po vôli.

Dva popruhy skrátia nafúknutý obal približne na polovicu jeho dĺžky. Valček sa tak zmení na guľu, ktorú hravo vopcháte do spodného priečinka veľkého batohu. Je to štandard, ktorý nájdete na každom spacáku, bez ohľadu na to kto ho vyrobil.

Carinthia Defence 1

Carinthia však pridáva trojicu popruhov naviac, ktoré zachovajú dĺžku balíčka, ale stiahnu jeho priemer. Vďaka tomu dokážete vytvoriť štíhly balíček do úzkeho batoha, alebo pre uviazanie popruhmi na batoh jeho vonkajšej strany. Pracky sú pevné, sťahovanie je účinné, miera kompresie závisí iba na vašej sile.

Páči sa nám, že obal je spoľahlivo nepremokavý, s vnútorným záterom a chlopňou ktorá prekryje celý vstupný otvor. Ak do neho pri nocovaní odložíte oblečenie alebo topánky, určite nenavlhnú.

Kilová múmia

Letný nocľah váži 1050 gramov a má podobu múmie. Ide o rovnaký spacák ako Carinthia Defence 4 s tým rozdielom, že tentokrát je vo vnútri všitá iba jedna vrstva izolácie. Hneď na začiatok však treba povedať, že slovko “múmia” je viac symbolické ako výstižné.

Čaká vás mimoriadne priestranný spacák, ktorý chvíľami pripomína zateplený stan. Ak ležíte na chrbte, cítite sa fajn. Nohy môžete pokrčiť, preložiť cez seba, máte tam dosť miesta na zmenu polohy, aby vás neboleli kolená. Ak sa však preklopíte nabok a hlavu si podložíte rukou ako v krčme za stolom, akoby ste sa ocitli v malom, jednomiestnom stane s pekným výhľadom.

Carinthia Defence 1

 

Pod hlavu by ste smelo vopchali i ten najväčší vankúš, do priestoru nad ňou sa vám zmestí hoci aj oblečenie ak ho nemáte kam inde dať. Nie sú tu žiadne vrecká na drobnosti, všetko sypete okolo seba – lampáš, rádio, čokoľvek chcete mať na dosah ruky.

Ak hľadáte spací vak, do ktorého sa vmestíte i s postavou medveďa, môžete si byť istí že tento spacák zapnete. Šírka je tu štandardom. Dostupný je i predĺžený model, ktorý má namiesto štandardných 185 centimetrov až 200.

Carinthia Defence 1

Spacák na každý deň

Detaily tohto spacáku vás presvedčia o tom, že nejde o festivalový model na príležitostné použitie. Práve naopak. Priam akoby sa počítalo s tým, že ho noc za nocou budete rozbaľovať znova a znova. Páči sa nám robustný zips s veľkými plastovými zubami. Obľúbili sme si aj husto tkanú textíliu z mikrovlákna, ktorú len tak ľahko neprederiete.

Rosa, hustý ranný opar, ba ani voda ktorá steká po stenách jednoplášťového stanu nijako nepreniknú dovnútra. Látka je impregnovaná a všetka voda po nej steká preč. Neznamená to, že by ste v ňom mali spať v daždi. Dokáže však ustáť sychravú nepohodu bez toho, aby ste ho museli presúšať. Ak ste na niekoľkodňovom pochode, cítite sa fajn ak viete že každý nocľah bude rovnako pohodlný.

Zips je krytý proti vode légou, na vonkajšom plášti nenájdete žiadne zbytočné stehy. Všetky prešívania, ktoré držia izoláciu na jej mieste sú iba vo vnútri. Je to, akoby mal spacák vonkajší plášť, ktorý je štítom proti poveternosti.

Spacák mimoriadne dobre znáša vietor, takže nemáte pocit že náveterná strana je chladnejšia ako tá na opačnej strane. Priezor, ktorý máte pred tvárou môžete stiahnuť v núdzi tak mocne, že vám zostane iba maličký otvor na vydychovanie. Ak hľadáte nocľah pod holé nebo, bez stanu a celty, určite sa vám bude Carinthia Defence 1 v tomto smere páčiť. V hamake i na zemi.

Carinthia Defence 1

Príjemne hreje, avšak dusí

Výrobca uvádza komfortnú hranicu tohto modelu na +3 stupne a z našich zážitkov z konca sychravej jari to môžeme v hrubých vlnených ponožkách a tenkej termobielizni potvrdiť.

Izoláciu tvorí 550-gramová náplň z vlákna G-Loft plus, ktoré má tvarovú pamäť. Krátkodobá kompresia mu neublíži a zo skúseností so zimnou verziou tohto spacáku môžeme povedať, že nemá nábeh k ochabnutiu.

Carinthia Defence 1

Druhým prvkom je reflexná membrána, ktorá vracia unikajúce telesné teplo späť do vnútra. Ak vo vnútri spacáku rozsvietite v noci lampičku, budete vidieť rovnomerne usporiadané body, ktoré sú vetracími otvormi tejto membrány.

Spacák je v chladných a sychravých nociach od pozdnej jari do včasnej jesene dostatočne hrejivý a môžete od neho očakávať v náhlej nepohode príjemné zázemie.

Carinthia Defence 1

Keď však nočná teplota vystúpi nad 12 °C, začínate sa hrať so zipsom. Potrebujete vypustiť nahromadenú paru bez toho, aby vám bolo chladno. Raz otvárate zips z vrchnej strany, kde cítite paru najviac. Potom siahate na jeho spodný koniec, aby ste odfúkli paru od nôh. Je to súboj, ktorý nemožno k plnej spokojnosti vyhrať, je však daňou za to, že spacák dokáže vykryť chladné vrtochy počasia.

Výrobca by ho musel zbaviť reflexnej membrány, aby bol vzdušnejší. Odobranie časti izolácie by nestačilo a bolo by to určite na škodu.

Na údržbu si nepotrpí

Hladký, priam klzký povrch sa nezašpiní lístím, ihličím či lesnou zemou. Husté tkanie tenučkého vlákna účinne chráni spacák pred uchytením nečistôt. Pridajte k tomu vojenskú khaki farbu, fádny, jednotvárny vzhľad a máte vo veci jasno.

Ak si dnu vložíte nafukovaciu karimatku a začne sa pod vami kĺzať, možno si troška na látku zanadávate. Podobné je to i na miernom svahu, kde potrebujete protisklzový povrch karimatky, aby ste sa po nej nešmýkali nadol. Spacák nemá bodovú protišmykovú potlač, akú možno vidieť na niektorých turistických modeloch.

A predsa je tu čosi, čo sa priamo dotýka hygieny. Jemná textília do seba nasáva tuk z pokožky, a už po krátkom používaní sa objavia mastné mapy všade tam, kde máte hlavu, krk a vetraciu zónu.

Zatiaľ sa nám nepodarilo nájsť v spreji čistiaci prostriedok, ktorý by si s tým poradil bez prania. Rovnako sa však správa i zimná verzia Defence 4.

Carinthia Defence 1

Carinthia Defence 1 (113,00€) je mimoriadne šikovný letný spacák, ktorý od vás nežiada aby ste sa pred výdatnou rosou a oparom kryli stanom alebo celtou. Zastaví nepríjemný vietor a udrží vás v príjemnom teple i vtedy, ak v sychravých dňoch nečakane poklesnú teploty nadol. Páči sa nám jeho húževnaté a trvácne vyhotovenie, ako aj objemná priestrannosť. Za horúcich nocí však budete musieť čeliť pare, ktorá sa hromadí vo vnútri a nechce unikať von. Ide o model, ktorý aj pri intenzívnom používaní vydrží početné sezóny bez toho, aby stratil svoje vlastnosti.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár