Je to ten najvoňavejší hotel, na aký môžete natrafiť pri potulkách krajom. Ak na drevenej búde otvoríte vrátka a vo vnútri nájdete svieže seno, nik vás nepresvedčí aby ste na lúke vybalili celtu pre prístrešok, alebo roztiahli spacák priamo pod košatou korunou starého smreku.

Kým vkročíte do sena, aby ste si začali strojiť nocľah, mali by ste vedieť čo vás čaká.Niektoré veci môžu zostať v batohu, iné prípravy je zasa lepšie odbaviť vonku. Bez ohľadu na to, či sa blíži jasná mesačná noc, alebo sa kraj zahalil v sychravom oblaku s kvapkami dažďa.

Upchajte škáry, vyhĺbte ležovisko

Od každého senníka sa očakáva, že bude čo najvzdušnejší. Hoci tie na horských lúkach majú podobu uzavretých domčekov, všetky sú otočené tak, aby cez škáry previeval vetrík čo najväčšmi. Kým strecha chráni seno pred skazou, vetracie škáry pomáhajú pri jeho zrení a dosychaní..

V senníku prefukuje vetrík, takže pre pohodlie vám treba spraviť dve veci. Vypchať škáry v obvodových doskách nad úrovňou sena a zahĺbiť si ležovisko tak, by ste boli v zákryte. I v chladnej, veternej noci zostanete chránení pred prievanom, ktorý uberá teplo a komfort.

Plachta namiesto karimatky

Nedáva zmysel, aby ste na seno vyložili karimatku. Na poddajnom, neforemnom podklade bude vystavená prílišnej záťaži a vy nevyužijete nič z jej predností. Seno je prirodzene teplé a hoci pri spaní nie je najmäkšie, karimatka vám komfort k spánku nepridá.

Ak však máte v batohu plachtu alebo celtu, bude fajn ak sa vám ňou podarí seno prikryť. Získate tak ochranu nielen pre spacák, ale aj pre svoje oblečenie. Hoci je pomyslenie na spánok v sene romantické, v skutočnosti i tak zaleziete do obvyklej zálesáckej pohody.

Prezlečte sa vonku

Seno sa napichá v drobných úlomkoch do ponožiek, pri každej príležitosti sa zachytí na termobielizeň z merina. I keď je senník priestranný a má pod strechou dosť miesta na to, aby ste sa v ňom na noc prezliekli, spravte tak radšej vonku. Čím menej stebiel do odevu zamotáte, tým menej kúskov vás bude v noci pichať.

Seno, to nie sú iba byliny a trávy, ale aj pichliače a ostne, ktoré sa vám zaryjú pod kožu. Dajte si pozor aj na seno v spacáku, ak nemá podšívku z hladkého mikrovlákna, ale z česanej bavlny či inej, mäkkej, plstenej tkaniny.

Prach sa zmení v opare na vôňu

I keď budete senom hýbať poskromne, povetrie sa naplní jemným prachom. Opuchnú vám dutiny v nose, zaškrabe vás v hrdle a možno vás trošku aj rozbolí hlava. To nieje iba príbeh alergikov, ale každého kto nie je privyknutý na senný prach.

S vlhkým, nočným vzduchom sa však všetko zmení. Prach zmizne a objaví sa tuhá vôňa horských bylín. Tá vás priam uhojdá k spánku, pri ktorom si oddýchnete a načerpáte sily na nový deň. Hoci je seno ako starý, vyležaný matrac, predsa len si oddýchnete od tvrdej zeme.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár