Ak v pracovni alebo kancelárii raz vybudujete zázemie, je vám k dispozícii 24 hodín denne. Stačí aby ste sa usadili ku stolu a môžete nerušene pokračovať tam, kde ste skončili naposledy. V prírode na potulkách krajom je to predsa len troška iné.

Závislí ste na zásobe elektrickej energie a aj na objeme dát ktoré prenesiete. Ak sa vám hneď na začiatku podarí vyladiť drobnosti, ušetríte sa všetkých mrzutostí a nepríjemností. Inšpirujte sa návykmi, ktoré sa nám osvedčili v teréne.

1. Naučte sa používať vypínač

Mobilnému hotspotu Huaweii E5577C stačí 34 sekúnd na to, aby sa z vypnutého stavu naštartoval, pripojil k 4G mobilnej sieti Slovak Telekomu a sprístupnil dáta cez WiFi. Iba 27 sekúnd potrebuje náš notebook Prestigio Smartbook 133S, aby po úplnom vypnutí naštartoval operačný systém Windows 10, uskutočnil kontrolu hesla a bol k dispozícii na použitie.

Nie je preto žiadny dôvod na to, aby boli zapnuté ak ich nepoužívate. Hoci pôjde len o 30-minútovú prestávku na obed alebo krátky oddych s vyhliadkou zo štítu hôr, patrí sa aby prst ťukol na vypínač každého z nepoužívaných zariadení. Vypnutý stroj je vždy úspornejší ako v režime spánku a vy máte iba toľko energie, čo je v batériách, powerbankách a v silách slnka poskytnúť cez solárny panel.

2. Ovládnite energetiku

Ak znížite jas displeja, spotreba ide výrazne nadol. Ak ho vypnete, alebo aktivujete režim spánku, ste na tom s úsporami ešte lepšie. Preštudujte klávesnicové skratky notebooku, prečítajte návod k tabletu a naučte sa používať šetriace nástroje, ktoré vám výrobca naservíroval priamo pod ruky.

Energetiku môžete upravovať aj v nastaveniach operačného systému. Ak sa uspokojíte s nižším výkonom, výdrž pôjde nahor. Neberte úsporné nastavenia ako konečné, vždy ich môžete podľa potreby v teréne meniť.

3. Obmedzte objemné prenosy

Nedáva žiadny význam, aby ste Windowsu povolili v teréne sťahovať gigabajtové zdokonalenia a vylepšenia. Nie je múdre ponechať aktualizácie ani v réžii programov, ktoré používate. Nastavte sieťové pripojenie ako účtované, vypnite automaty pre údržbu a aktualizácie.

Ušetríte tým nielen objem prenesených dát, ale aj energiu ktorú by minuli zariadenia na to, aby všetky záplaty, opravy, zdokonalenia a vylepšenia uviedli do praxe. Stačí aby ste raz klikli na zlé tlačidlo, a Windows sa môže stať pri modernizácii na celé hodiny nedostupný.

4. Utlmte ruch na pozadí

Naozaj potrebujete, aby sa na živých dlaždiciach obnovovala informácia o počasí a správach? Pozrite sa na všetky programy, ktoré na pozadí robia nedôležité úlohy. Vypnite všetky notifikácie, synchronizácie, nástroje bežiace na pozadí.

Všetky z nich si v prípade potreby viete spustiť aj manuálne. Čím menej balastu bude bez priameho úžitku bežať na pozadí, tým menej energie notebook a tablet minú. V teréne platí staré známe – zlatka k zlatke, k bohatstvu po kvapkách.

5. Zbavte sa dinosaurov

Je fajn, ak máte v pracovni kancelársky balík, ktorý dokáže spracovať naozaj všetko. V teréne si však možno vystačíte so softvérom, ktorý je kompaktnejší, rýchlejší a oveľa menej náročný na energiu. Poznáte balíky OfficeSuite a WPS Office? Možno budete prekvapení z toho, ako dobre dokážu s úsporou zastúpiť veľký Microsoft Office.

Podobné je to aj s webovými rozhraniami populárnych služieb a aplikáciami, ktoré k nim otvárajú priamy prístup. WordPress App, Instagram, Facebook, Twitter – všetky bežia svižnejšie a úspornejšie cez aplikáciu ako cez internetový prehliadač.

6. Pracujte so zmenšenými kópiami fotiek

Ak v teréne tvoríte obsah, ku ktorému potrebujete fotografie nasnímané na mieste, určite sa vám zapáči šikovný trik. Cez káblik alebo čítačku si do notebooku nakopírujte iba zmenšeniny fotiek. Zaberú menej miesta a aj ich spracovanie bude oveľa rýchlejšie a menej náročné.

Šikovným pomocníkom je pre tento účel softvér FastStone Photo Resizer, ktorý urobí zmenšené kópie vybraných obrázkov na jeden klik. Kiež by sme čosi podobné našli aj pre Android do tabletu.

7. Vezmite rozum do hrsti

Zabudnite na neustále otvorené karty v internetovom prehliadači a vymeňte ich za záložky. Na jediný klik sa vám otvorí obsah, ktorý by inak bez využitia odpočíval bokom. Nielenže prehliadač vždy naštartuje rýchlejšie, ale minie aj menej energie a prenesie menej dát.

Podobné je to s aplikáciami. Vypínajte tie čo nepotrebujete a nechajte bežať iba tie, s ktorými ste v aktívnom kontakte. Hoci by sa zdalo, že to nerobí žiadny rozdiel, vedzte že spotreba notebooku pôjde určite nadol. To znamená ďalšie minúty vo výdrži naviac.

Projekt Kancelária Les vzniká vďaka podpore firmy Slovak Telekom, ktorá poskytla rýchlu, dátovú konektivitu v 4G LTE sieti s pokrytím 93 percent obývaného územia Slovenska.
Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár