Je to piknik priam stvorený pre hrejivé, slnečné dni. Nabalíte do batoha varič s panvičkou, pridáte k nim riedke cesto vo fľaši, doplníte trocha oleja a chutný džem. Hoci to na prvý pohľad pôsobí rozpačito, predsa len vás čaká posedenie pri chutnom jedle.

Ak patríte medzi tých, čo si radi pochutia na sladkom súste, potom by ste určite mali vyskúšať piknikové lievance. Cesto si pripravíte v pohodlí domova, zvyšok sa odohrá v parku, na lúke alebo inom príjemnom mieste plnom pohody.

Óda na kuchynské roboty

Žiadne dlhé prípravy, všetko sa dá zvládnuť bez plánovania za dve či tri minúty. Vsypete do misy 320g hladkej múky,  2 čajové lyžičky prášku do pečiva, 2 polievkové lyžice škorice, 2 polievkové lyžice cukru, prilejete 550 mililitrov mlieka, pridáte vajíčko a keď ju založíte do robota a spustíte šľahanie, pred vašimi očami vznikne jemné, hladké cesto.

Prelejete ho do fľaše so širokým hrdlom, poriadne utiahnete jej uzáver a všetko je pripravené na potulky. Nemusíte sa báť toho, že v priebehu niekoľkých hodín nosenia v teple cesto stratí kus svojho pôvabu.

Nie je v ňom droždie ktoré by fľašu nasýtilo plynmi na prasknutie. Nenesiete čisté mlieko, ktoré by podľahlo šoku z tepla. Ani v tých najväčších horúčavách nemusíte siahnuť po termoske, ktorá by dokázala zachovať cesto v jeho domáckej čerstvosti.

Panvička s plošným ohrevom

Nie je tajomstvom, že najlepšia panvička je tá, ktorá je potiahnutá nepriľnavou, teflónovou vrstvou. Každý turistický model je však tenučký, takže potrebujete horák, ktorý dokáže plameň roztiahnuť do šírky.

Nám sa osvedčil plynový varič Meva Spider. Stabilne sedí na zemi, má slušný výkon a ak príde na plameň, má podobu prstenca ktorý dokáže pokryť celé dno panvičky. Vďaka tomu sa nevydúva jej zohriaty stred a cesto pri pečení nesteká do strán.

Nalejte do panvičky trocha oleja, poriadne ju nahrejte a keď olej v horúčosti úplne zredne, môžete sa pustiť do praženia. Cesto lejete priamo z fľaše do panvičky, kde sa v prudkej rýchlosti vypeká.

Na tanier, a zjesť

Na otáčanie lievancov nepotrebujete zručnosť a šikovnosť. Hoci sú plné bubliniek, pri polcentimetrovej hrúbke vás budú poslúchať i vtedy, ak na obracanie použijete obyčajnú vidličku. Dôležité je iba to, aby ste ich prepiekli z oboch strán do zlatista.

Ak sa na tácke či tanieri nahromadí celý váš výtvor, celú vašu prácu zavŕšia džemy. Ak si ich pre početné potulky krajom nestíhate doma v sezóne zavariť sami, potom by ste mali vedieť že našim osvedčeným favoritom v tohtoročnej sezóne sú džemy Relax 100 percent.

Nie je to dlhé hodiny varený lekvár od starej mamy, nie je to však ani moderný priemyselný blaf. Čaká vás štedrá porcia rozoznateľných kúskov ovocia, ktoré sú vzájomne prepojené výborným rôsolom. Namiesto cukru pridali jablčnú šťavu – džemy sú jemné a svieže.

Páči sa vám pomyslenie na lievancovú pohodu? Naštartujte robot a hor sa do prírody.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár