Je to jedna z najmenej populárnych táborníckych prác. Ak rozoberiete dočasný prístrešok, zbalíte celtu alebo napcháte do vrecúšok kompletný bivak s hamakou, rad prichádza na šnúry. Treba ich rozmotať a zbaliť tak, aby boli nabudúce opäť pripravené pre čo najjednoduchšie použitie.

Cievky sú nemotorné, klbká nefungujú a ani uzlíky nie sú v batohu spoľahlivé. Niet iného riešenia ako postaviť sa k tejto výzve so šikovnými rukami. Tak, aby ste mali istotu že zbalenú padákovú šnúru roztiahnete opäť do plnej dĺžky za pár sekúnd.

Ovíjanie na mieru

Aký veľký má byť zväzok padákovej šnúry? To záleží nielen na jej dĺžke, ale aj na tom do čoho ju chcete zbaliť. Niektoré patria do vreciek s výbavou, iné priamo do priečinku batoha. Nájdite si predmet ktorý má práve takú dĺžku ako očakávate od zväzku a začnite ho s presahom na jednom konci omotávať šnúrou.

Padákové šnúry, povrazy a lanká sú na rozdiel od káblov poddajné, takže nemusíte sledovať akým spôsobom sa chcú ukladať a krútiť. I keby ste pre navíjanie použili svoju dlaň a lakeť, každý jeden návin sa uloží pekne vedľa druhého. Zmotanie 15 či 20-metrovej padákovej šnúry nezaberie viac ako po minúty.

Uzol na jednej strane

Možno ste videli ako sa predávajú v obchodoch šnúry na bielizeň. Po celej dĺžke sú ovinuté do úhľadných balíčkov. Možno to na prvý pohľad vyzerá lákavo aj pre padákovú šnúru, v skutočnosti je to však chyba, ktorá by vás mrzela. Pevne ovinutý balíček nemožno ohýbať, čokoľvek na jeho dĺžke pretŕča vám vždy zavadzia.

Preto na šnúre urobte náviny iba na jednom z koncov tak, aby ste nikdy nepresiahli polovicu dĺžky zväzku. Ak zostávajúci koniec prevlečiete pod dve posledné otočky, bude zabezpečený bez jediného uzla. Razom držíte v ruke úhľadný zväzok, z ktorého vytŕča iba jeden voľný koniec.

 

Ťahajte koľko vám treba

Práve tento voľný koniec je začiatkom pre každé nové použitie šnúry. Potiahnete za neho a zo zväzku sa vytiahne práve taká dĺžka, akú vám treba – od stromu po strom, cez oká celty, od jednej strany rámu prístrešku na druhý. S tým, že zvyšok zostane pekne navinutý, aby sa nezamotal.

Táto technika funguje výborne na všetky druhy povrázkov okrem tých, ktoré sú ošetrené ochrannou vrstvou dechtu. Ak ste sa niekedy stretli s námorníckou šnúrou známou aj ako „bankline“, potom zaiste viete o čom je reč.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár