Žiadny pochod nie je bez prestávok, žiadne túlanie krajom nie je bez oddychu. Zastanete, zložíte batoh z chrbta a usadíte sa do pohody, aby ste si vychutnali komornú atmosféru prekrásneho zákutia. S úmyslom, užiť si ju čo najviac.

Nie všade však na vás čaká suchý peň, pekne ustrojený kmeň spadnutého stromu či lavica na sedenie. Ak príde na pohodlie, počíta sa všetko čo máte so sebou. Batoh či sveter pod zadkom sú lepšie ako nič, s jednoduchou výbavou to však dokážete vyšperkovať k dokonalosti.

1. Podsedák

Neváži takmer nič, vtesnáte ho i do najužšieho priečinku batoha a predsa sa v ňom skrýva riadny kus úžitku. Penový podsedák udrží zadok v suchu, zabráni tomu aby vás chladila zem a ak príde na nerovnosti, dokáže ich trochu vyrovnať. Hoci je iba o málo väčší ako váš zadok, komfort vyčarí všade.

Na mokrej lavici či pni, na vlhkej lesnej hrabanke, na zablatenom koreni stromu ale aj tam, kde sneh pokryl dokonale rovný peň. Vďaka podsedáku si vytvoríte teplé miesto na sedenie hoci i na premrznutej skale horskej vyhliadky. Nestojí veľa a zoderiete ho približne za rok, ak ste v prírode viac ako doma.

2. Celta

Je to klasická, zálesácka rutina. Vyhliadnete si pekný strom, rozprestriete pod ním na zemi celtu a máte pohodlné a priestranné miesto s operadlom pre chrbát. Vyzujete topánky, vybalíte z batoha čo vám treba a zrazu, akoby ste sa stali súčasťou lesa. Ani zver o vás neraz netuší, hoci prechádza blízko popri vás.

Raz to vyzerá ako na pikniku, inokedy ako v čitárni, zavše zvierate v ruke ďalekohľad alebo navigáciu. Hoci ste sa zastavili na tomto mieste iba na chvíľu, predsa len sa cítite ako doma. Načerpáte nové sily s dobrým pocitom krátkodobého táborenia.

3. Karimatka

Pre mnohých je karimatka len povinnou výbavou k spaciemu vaku, aby od zeme nešiel chlad a nocľah nebol pritvrdý. Vezmite ju však so sebou na prechádzku namiesto podsedáku či celty a zistíte, že máte taký kus pohodlia, že ak sa natiahnete na zem pre oddych, možno si i chvíľu v tom tichu a pokoji pospíte.

Hoci ide o výbavu ktorá nie je ťažká, predsa len v batohu zaberie svoj objem. To však neprekáža žiadnemu pôžitkárovi, ktorý presne vie čo chce. Uložte sa na zem, len tak bez ničoho. Karimatka je v porovnaní s tým ako mäkká posteľ.

4. Hamaka

Vraví sa, že je to pohodlie kdesi medzi nebom a zemou. Vytiahnete z batoha neveľký balíček, vyhliadnete si dva stromy v správnej vzdialenosti od seba a keď uviažete dve slučky alebo uzly, visí pred vami pohodlná, hojdacia sieť na spanie. Ak príde na pohodlie v prírode, hamaka je tým najlepším čo si môžete na cestu vziať.

Môžete v nej sedieť, ležať i váľať sa. Dokážete v nej čítať knihu i driemať. Rozbaliť sa vám ju vyplatí dokonca i vtedy, ak neplánujete dlhšiu ako polhodinovú zastávku. Hoci ide iba o kus ľahkého plátna s dvomi šnúrami a popruhmi, ide o výbavu natoľko pohodlnú, že v nej dodnes spí takmer polovica ľudí na zemi.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár