Ak sa túlate nocou a skúmate nové zákutia či utajený život, máte pocit že vám žiadna lampička nechce úplne vyhovieť. Raz potrebujete široký kužeľ čelovky ktorý nasvecuje všetko okolo vás, o chvíľu zasa pátrací lúč lampáša ktorý sa derie do diaľky.

Jedno i druhé môžete mať doslova „pod palcom“, ak siahnete po svietidle so šikovnou optikou – s plynulým prechodom od jedného extrému k druhému. Zoznamujeme sa na potulkách krajom s nabíjateľným outdoorovým lampášom Ledlenser MT10.

Ledlenser MT10

Svetelný kužeľ mnohých podôb

Je to návyk, ktorý sa vám okamžite stane rutinou. S lampášom v hrsti priložíte palec na vrúbkovaný rám reflektora a ťahavým pohybom formujete svetelný lúč. Plynulým pohybom, takmer ako na vazelínovom lôžku sa svetlo pred vami rozlieva vždy podľa potreby.

Ak ťaháte reflektor k sebe, kužeľ sa plynule rozširuje až na dve tretiny zorného poľa. Hoci držíte ruku s lampičkou kdesi pri páse, máte podobný pocit, podobne ako s dobrou čelovkou na hlave. Vidíte všetko čo sa deje v periférii, vnímate bezprostredné okolie v plnom kontexte.

Potlačíte reflektor vpred a zužujúci sa kužeľ začne niesť svetlo do diaľky. Sledujete ako rastie jeho intenzita, vnímate prudký nárast farebnosti, ale aj to že zrazu vidíte ďaleko vpred, pomedzi konáre stromov a krov. Je to, akoby ste všetko svetlo sťahovali z veľkej plochy na menšiu, sústredenú plochu.

Reflektor sa pohybuje v rozsahu približne piatich milimetrov a po oddialení prsta zostáva pevne na svojom mieste. Ak by vám dal ktosi lampáš do rúk a nič neprezradil, možno by ste ani po niekoľkých dňoch používania neprišli na to, že ide o pohyblivú časť. Nemá značenie, nič na ňu neupozorňuje.

Ledlenser MT10

Výkon, ktorý príjemne prekvapí

Najnižší výkonový stupeň s 10-lumenovou svietivosťou je akýmsi kompromisom medzi súkromím, výdržou a intenzitou svitu. Zasvietite si pod nohy na upravenej lesnej cestičke, posvietite si pri vybaľovaní batoha, vešaní hamaky či neskorej večeri.

Lúč sa snažíte držať v čo najširšej ploche s vedomím, že farebné vnímanie nie je pre vás priveľmi dôležité. V rozptýlenom svetle sú iba náznaky farebných odtieňov, vo vzdialenosti nad tri metre sa všetko javí byť čiernobiele. Znamená to, že sa diskrétne pohybujete vpred, neplašíte pri svietení na zem zver a ak príde na pohyb, môžete i v bezmesačnej noci smelo kráčať v pred, bez obáv že zapadnete kdesi do terénnej nástrahy.

Ledlenser MT10

Stredný výkonový stupeň s 200-lumenmi výkonu je veľmi dobre zvolenou predvoľbou. V tomto režime budete lampáš používať asi najčastejšie. Čakajú vás sýte farby vo veľmi dobrom podaní farebných odtieňov. Svetlo nie je ani studené, ani príliš teplé. Takže máte jasnú predstavu o tom, ako by prostredie okolo vás vyzeralo za bieleho dňa.

Špecifická optika dáva svetlu nezvyčajnú charakteristiku. Máte pocit, akoby bolo všetko plastickejšie, viac vytiahnuté do priestoru. Veľmi dobre odsledujete členitosti, veľmi dobre sa vám odhadujú veľkosti a vzdialenosti. Lampáš dáva veľký cit pre hĺbku a štruktúru, čo sa tak často nevidí.

Ledlenser MT10

Pri širokom ohnisku je všetko pekne nasvietené približne na 15 metrov, zaostrený lúč zanesie farebný kužeľ na dvojnásobnú vzdialenosť. Avšak takmer na stovku metrov dokážete s dobrým jemnocitom oka prečítať, čo sa ukrýva pred vami. Pri tomto výkonovom stupni môžete prechádzať náročným a neznámym terénom, hoci i skalami, bažinami a v prudkom brehu.

Plný výkon dosahuje 1000-lumenov s tým, že dokážete vďaka nastaviteľnému kužeľu nasvietiť priestor pred vami nielen pre seba, ale aj pre početnejšiu skupinu či spoločnosť. Opäť vás prekvapí farebnosť a štruktúrovanie terénu, takže ak ste nároční na nočné osvetlenie, určite si na svoje prídete. Dosvit uvádza výrobca na hranici 180 metrov, s istotou však môžeme povedať že s citlivým okom dovidíte i ďalej.

Ledlenser MT10

Reflektor trošku inak

Výrobca používa netradičnú optickú konštrukciu. Nenájdete tu žiadne parabolické zrkadlo, nie je tu žiadne hladké, krycie sklo. Odolná, plastová optika akoby kombinovala funkciu optického hranola a šošovky. Svetelný tok rozvádza dynamicky do plochy s tým, že ohniskom viete posúvať.

Oceníte to hlavne v hustom nočnom opare, hmle a daždivej poveternosti. Tam, kde lampička s pevným ohniskom vyslepí váš výhľad bielym, zakaleným kužeľom, tam si na MT10 všetko stiahnete do bodu. Ak ruku upažíte do strany, razom ste mimo bielu tmu a vidíte cieľ vášho svietenia. Nepotrebujete pomocníka, ktorý by svietil po vašom boku.

Optika však troška delí farebné spektrum, takže na okrajoch kužeľa sa objavia studenšie farby ako v jeho strede. Nie je to však nič, čo by vás miatlo alebo klamalo.

Ledlenser MT10

Vyhotovenie do nepohody

Je prirodzené, že outdoorové svietidlo musí byť odolné. Ak má slúžiť rybárom, poľovníkom, turistom či zálesákom, musí zniesť prach, blato ale i dážď. Lampa je vyhotovená z tvrdenej hliníkovej zliatiny s eloxovaným povrchom. Všetky skrutkované spoje majú bariéru z vazelíny a gumových O-krúžkov. Výrobca udáva triedu ochrany IPX4.

Znamená to, že lampáš môžete utopiť v potoku, používať ho v intenzívnom daždi a nikdy nemusíte riešiť jeho sušenie, kondenzovanie vody vo vnútri či hrdzavenie kontaktov. Tie sú navyše pozlátené a pružné na oboch stranách akumulátora, aby lampička zniesla spätný ráz pri montáži na zbraň, či neprestala svietiť pri páde na zem.

Očakávať môžete precízne továrenské spracovanie s vedomím, že nejde o mäkký hliník s farebným nástrekom, ktorý sa po chvíli používania oderie a doškriabe. Všetko je úplne inak.

Ledlenser MT10

Všestranné nosenie

Lampáš, to je vždy svietidlo ktoré zamestná jednu ruku. Pridajte však k nemu poistnú šnúru na zápästie a ste na tom hneď oveľa lepšie. Ergonómia je pri 157-gramovej hmotnosti zvládnutá priam ukážkovo a nám sa páči spona, ktorá znásobuje možnosti nosenia a odkladania.

Zacvaknete ju na šnúru na krku, zaháknete ju o vrecko nohavíc, zachytíte ju i o uško na popruhoch batoha či molle väzbu. Vždy ide o dočasné upevnenie, keď po lampičke siahate znova a znova.

Ledlenser MT10

Patrí k nej i veľmi dobre spracované taktické puzdro, ktoré zavesíte pomocou prievlaku so suchým zipsom na opasok, MOLLE väzbu, ale aj akýkoľvek iný popruh. Ušité je tesne a pružne, už na prvý pohľad vidíte že nejde o žiadnu lacnú Čínu, ktorá má chuť rozpárať sa.

Výdrž máte pod kontrolou

Výrobca nijako nešetrí a hneď po rozbalení škatule máte v lampičke osadený LiIon akumulátor formátu 18650 s kapacitou 3400 mAh. Ide o článok rovnakej triedy, aká sa používa v elektromobiloch. Pri najnižšom výkone počítajte s takmer 150-hodinovou výdržou, pri štandarde s 15 hodinami. Pri plnom výkone budete môcť stále svietiť dlhých 6 hodín.

Ledlenser MT10

Nabíjanie je rovnaké ako pri mobile – stačí len pripojiť MicroUSB káblik a pripojiť k nabíjačke. O tom, koľko energie máte k dispozícii vás informuje ihneď po zapnutí lampičky podsvietenie tlačidla. Vidíte či ste plne pripravení, napoly v pohotovosti, alebo sa blíži čas nabíjania.

Elektronika dôkladne sleduje čerpanie energie a prepínaním intenzity svetla vás upozorní na ubúdajúce zásoby. Ak to zaregistrujete, nestane sa že zostanete v úplnej tme. Intenzita svietenia v závere výdrže klesá, takže určite si to všimnete.

Ledlenser MT10

Má múdre ovládanie

Čip, ktorý riadi ovládanie jediným tlačidlom je programovateľný. Viete úplne zrušiť režim taktického blikania pre oslepenie útočníka. Viete si určiť či cyklovanie výkonu pôjde smerom od najnižšieho k najvyššiemu alebo naopak. Elektronika si navyše pamätá naposledy použitý výkon, takže lampičku len zapínate a vypínate. Pridajte k tomu bezpečnostný zámok proti nechcenému zapnutiu a viete o čom to celé je.

Všetko sa programuje dlhým stlačením tlačidla, pri ktorom lampička počtom blikaní vyjaví ktorý režim ste aktivovali. Je to jednoduché s návodom pred sebou, programovanie urobíte iba raz ak sa vám bude chcieť. Od výroby je všetko nastavené tak, aby ste nemuseli prispôsobovať nič.

A predsa vás možno zaskočí jedna drobnosť. Ak lampičku zasvietite, výkon môžete meniť iba počas prvých, niekoľkých sekúnd svietenia. Takže po pol hodine musíte lampičku na sekundu vypnúť, ak chcete aby svietila mocnejšie alebo slabšie.

Dokonale všestranná

Táto lampička nie je iba o výkone, jednoduchom nabíjaní a nastaviteľnom svetelnom kuželi. Výrobcovi ide hlavne o to, aby ponúkol odolnosť a všestrannosť. Vidno to i na príslušenstve. V ponuke nájdete sklené farebné filtre vysokej optickej kvality. Dostupné sú i adaptéry pre montáž na zbraň.

Výrobca sa však netají ani tým, že si lampička rozumie s ekosystémom príslušenstva pre akčné kamery GoPro. Ku všetkému pridáva registráciu a 7-ročnú záruku, v priebehu ktorej sa bezplatne postará o opravu či servis. Ťažko však odhadnúť, či túto ponuku vôbec využijete.

Ledlenser MT10 (94,90€) je výborne riešené svietidlo do prírody, ktoré stačí vybaliť zo škatule, pripojiť k nabíjačke a môžete sa pustiť do jeho používania. Čaká vás veľmi kvalitné farebné podanie, vysoký výkon a svetelný kužeľ, pri ktorom môžete plynule určiť, či vás zaujíma široký rozhľad a kontext okolia, alebo potrebujte pátrací kužeľ, ktorý sa nesie do diaľky. Ide o lampičku s výbornou konštrukciou, šikovnými upínacími prvkami a kapsičkou, ktorú určite zavesíte na opasok alebo batoh. Dostávate za svoje peniaze to, čo je v tejto chvíli na špici ponuky.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. Fajn komplexna recenzia, chyba uz len vaha lampasa a vaha prislusenstva, mozno by potesil presny rozner. Z textu sa da predpokladat, ze na dobijanie je mozne pouzit dobijacku na mobil, zaujimave by bolo vediet, ci je v stave nudze mozne pouzit bateriu na nudzove dobitie mobilneho tel …dakujem .

Pridaj komentár