Dva hliníkové hrnce s drôtenou rúčkou a k nim vrchnák, ktorý poslúži ako pokrievka alebo panvička – tak vyzerá armádny ešus ČSĽA, ktorý dôverne pozná každý turista a zálesák. Hoci ide o poľný jedálenský riad pre výdaj hotových jedál, každý z nás si v ňom užil varenie v prírode.

Aké to je, ak sa stará klasika poddá času a prevezme moderné materiály, modulárny prístup a účelnú všestrannosť? Zoznamujeme sa na potulkách krajom s turistickou súpravou riadu do batoha GSI Outdoors Pinnacle Backpacker.

Kuchynka do batoha

Nik vám nevraví aký varič si máte zaobstarať, nik vám nebráni v tom, aby ste sa rozhodli medzi plynom, liehom, gélom, benzínom, petrolejom či tabletovým palivom. Nech máte vo svojej turistickej výbave akýkoľvek varič, nová súprava riadu vám na neho dokonale sadne.

V multifunkčnom obale, ktorý slúži ako mobilná nádoba na vodu nájdete rajnicu, panvičku, pokrievku, dva plastové hrnčeky s izolačným plášťom a viečkom na pitie, dve jedálenské nádoby, odnímateľnú rukoväť a kus dutého priestoru pre všetko, čo sa rozhodnete do tejto kompaktnej kuchynky pribaliť. K dokonalosti chýbajú iba príbory.

Všetko sa ukladá do seba ako ruská matrioška s tým, že do batoha beriete kompaktný balíček s váhou 790 gramov, ktorý je len o málo väčší ako ešus. Ide o sadu, ktorá bez obmedzení poskytne zázemie pre dvoch ľudí. Ak však pridáte jedálenské nádoby naviac, obslúžite i troch.

Elox, Teflón, Silikón, BPA Free

Veľmi sa nám páči výber materiálov. Varné nádoby sú z tvrdeného hliníka, ktorý len tak ľahko neohnete či neotlčiete. Povrch je pre jednoduchú údržbu eloxovaný, vnútorná strana je proti pripaľovaniu navyše potiahnutá najodolnejším Teflónom, aký sa v súčasnosti používa pre kuchynský riad.

Nepriľnavá vrstva je naplnená zrniečkami ocele, ktoré bránia jej odieraniu. Ak dnu vleziete eloxovanou hliníkovou lyžicou, nemusíte sa báť toho že povrch poškriabete.

Rovnaký povrch už od minulého leta používame vo varnej súprave GSI Outdoors Pinnacle Soloist Complete, bez známok akéhokoľvek opotrebovania. Nič sa nepripaľuje, všetko sa mimoriadne ľahko umýva.

Plastové nádoby a pokrievka sú z húževnatých plastov bez zmäkčovadiel. Tam kde sa očakáva priamy kontakt s vysokou teplotou nájdete gumový silikón. V žiadnom z detailov necítime improvizáciu do prírody. Riad je vyrobený tak precízne, akoby bol určený pre každodenné používanie v domácnosti. S jediným dôležitým rozdielom – všetko je vyladené tak, aby bola hmotnosť čo najnižšia.

Ak ide o kvalitu, verte tomu že táto súprava je spravená tak dobre, ako sa len dá.

Hrniec alebo panvička?

Nech si vyberiete ktorúkoľvek z tejto dvojice varných nádob, vždy siahnete i po pokrievke, vďaka ktorej je varenie, dusenie či praženie rýchlejšie. Pokrievka šetrí cennú energiu v chladnom počasí ale aj vo vetre. Je to, akoby ste varili nielen zospodu, ale aj z vrchnej strany zároveň.

Panvička je mimoriadne nízka, takže po nej siahnete skôr pri plackách, lievancoch a drobnejších porciách, pri ktorých sa žiada výdatné prepečenie na tuku. Zvyčajne pri varení nehrá pre malý objem sólo, ale stáva sa skôr postrannou nádobou, ak chcete dosiahnuť pestrosť varenia. Dno je tenučké, pri bodovom zahriatí sa natiahne, takže najlepšie je používať horáky nie so sústredeným plameňom, ale také ktoré tvoria veľký, rozložitý kruh.

Hrniec má objem dva litre, takže bez obáv z rozlievania v ňom navaríte aj výdatnú porciu cestovín, ktoré cez otvory v pokrievke ľahko a rýchlo scedíte. Varili sme najrôznejšie kotlíkové jedlá, pri ktorých sme často prekročili hranicu dvoch porcií.

Teplo sa vo vnútornom objeme výborne rozvádza, miešanie vďaka nepriľnavej vrstve nie je náročné a ak príde na ohrievanie zvyškov, ktoré odložíte bokom v zakrytom hrnci, ušetríte si jedno umývanie a vodu, ktorú na to treba.

Hoci máte dve varné nádoby, rúčka je iba jedna. Zatiahnutím páčky ju uvoľníte a preložíte z jednej nádoby na druhú. Ide o šikovne riešený kus výbavy, ktorý zaisťuje úplnú kontrolu nad hrncom i panvičkou. Aby nebola rukoväť priveľká, dá sa zložiť na polovičnú dĺžku aby pri balení neprekážala.

Ak by ste túto sadu varných nádob naložili do karavanu, či na jachtu s plynovým či liehovým sporákom, určite by ste nemuseli za ne hľadať dokonalejšiu náhradu. Takže nielen turisti, ale aj tí čo sa za dobrodružstvom dovezú ich dokážu naplno využiť.

Nádoby, viečka a rysky

Je trocha nezvyk vymeniť hrnček s uškom za trojuholníkový pohár s izolačným rukávom a viečkom na pitie. Je to, akoby z vás ktosi vytrhol všetky doterajšie predstavy o tom, ako má vyzerať šálka kávy, či čaju.

Ak však prekonáte prvotnú nevôľu, rýchlo zistíte že nejde o nič zásadné. Prsty vás nepália, nápoj nevychladne skôr ako je nutné a ak príde na mimoriadne udalosti, i viečku ste radi že nič nevylejete. Nepočítajte však s tým, že si dnu zavriete nejaké sypké suroviny – rohy sú otvorené, všetko by sa vysypalo.

S jedálenskými nádobami je zážitok ešte mocnejší. Ak vymeníte tanier za misku, nie je to veľká zmena. Ak však vymeníte nízky tanier za vysoký, trojuholníkový pohár, lyžicou musíte pracovať úplne inak ako ste boli zvyknutí. Áno, najesť sa môžete i priamo z hrnca, ktorý si podávate z rúk do rúk. Ak však chcete užívať chvíľu oddychu a výhľad na kraj, asi sa zohnete nad svojim vlastným riadom.

Ceníme si, že na plastovom servise nachádzame rysky pre meranie objemu vody. Keďže by nebolo jednoduché zakomponovať ich do varných nádob, riešenie nachádzate aspoň tu. Ak šetríte vodu ktorú máte so sebou, alebo  chcete dodržiavať receptúry prípravy pri varení, nájdete v nich mocnú pomocnú ruku.

Jeden za všetkých, všetci za jedného…

Celý koncept tejto sady  sa nesie v tónoch spoločnosti, družnosti a zdieľania. Nehľadáte svoj vlastný hrnček, nehľadáte svoju nádobu na varenie vody. Všetko je pohromade na jednom mieste.

Ak sa vám sada pre dvoch zdá byť primalá, vedzte že sa robí aj vo verzii pre štyroch ľudí. V nej nájdete o dva hrnčeky a stravovacie nádoby naviac, plus trojlitrový hrniec ako bonus, aby ste nemali dve, ale až tri varné nádoby.

Predsa len tu však zostáva istý ráz súkromia a hygienickej oddelenosti. Každý používa svoju vlastnú farbu riadu na jedenie, kým varenie prebieha v tej spoločnej. Celý kolorit každodenného používania v teréne je vyriešený do posledného detailu.

Údržba do pohody

Ohriať vodu, pridať kvapku saponátu, poumývať všetky špinavé kusy a nechať ich oschnúť či otrieť do papierovej utierky – to je rutina údržby v teréne, ktorá sa ničím nevymyká štandardu. Hladké plochy sa veľmi dobre omývajú a nie sú tu žiadne škáry, či nedostupné miesta, kde by zostával omastok. Dokonca i silikónový lem pokrievky dokážete stiahnuť dolu, aby ste umyli zárezy.

Čo v prírode odbavíte v bojových podmienkach, to doma dotiahnete v umývačke riadu a kuchynskom dreze. A predsa je tu jedna vec, ktorú netreba prehliadnuť. Je ňou samotný obal, v ktorom je varná súprava spútaná popruhom. Je vodotesný, samonosný a priam sa pýta, aby ste ho naplnili vodou zo studničky.

Umyjete v ňom zeleninu i bylinky, ba možno príde aj na umývanie riadu samotného. Tak trocha to dáva zmysel ak myslíte aj na iných. Nepatrí sa špiniť studničky a horské bystriny. Vždy sa má umývať mimo nich a vodu vylievať tak, aby vsiakla do zeme a nie odtekala s čistou vodou nadol.

GSI Outdoors Pinnacle Backpacker (103,30 €) je ľahká a šikovná výbava na varenie a stravovanie v teréne, ak máte radi pochody, pohyb v teréne a balenie naľahko. Čakajú vás špičkové materiály, precízne vyhotovenie a vyladenie do detailu. Prihodíte varič, príbory a máte na potulkách dokonalé kulinárske zázemie. My by sme však z praktických dôvodov predsa len prihodili jednu sadu plastového riadu, ktorá sa zaiste dá dokúpiť aj samostatne.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár