Je úplne jedno, či sa túlate hustými lesmi pod horami, alebo pochodujete šírymi lúkami rovín a nížin. Ak sa vydávate do prírody, nikdy z domova nevyrážate s prázdnymi rukami. Čo možno v meste poriešiť kreditkou alebo peniazmi vo vrecku, to v šírom kraji nefunguje.

Bez čoho sa nezaobíde žiadny zálesák a čo sa kupuje do výbavy na potulky krajom ako prvé? Ak si odmyslíme húževnaté oblečenie a dobré topánky, väčšina z nás na tom bude rovnako. Líšia sa len formy a podoby, podstata je stále rovnaká.

1. Nôž

Bushcraftová dýka na opasku či batohu, zatvárací nôž vo vrecku, pracovný nôž na krku či sekáč s ktorým možno spraviť kopu práce. Bez ohľadu na to, či vyrážate na poldňový zálesácky piknik, alebo sa balíte na niekoľkodňový pochod, bez noža to jednoducho nejde.

Poslúži pri otváraní konzerv a krájaní potravín, pomôžete si ním pri príprave ohňa v táborisku, prácu zastane pri varení ale aj pri tvorbe komfortu na oddych a nocľah. Nikdy sa nestane, že by ste nôž museli brúsiť improvizovane, v prírode. Ak však vytratíte ten hlavný, vždy je dobré mať v zálohe ešte jeden, aby ste nezostali bez neho.

2. Celta

Raz na nej sedíte ako na prestretej deke, inokedy z nej staviate strechu nad svojou hlavou, alebo ju používate ako ochranu pred vetrom či nečakaným dažďom. V nej do tábora dovlečiete mäkké a hrejivé lístie, práve na celtu striasate z buku čerstvé bukvice. Bez ohľadu na to, či ide o klasické armádne plátno z bavlny, alebo ktorýkoľvek z ľahších, syntetických materiálov, vždy je to kus zázemia, ktoré máte so sebou.

Možno si pri pohľade na stan, hamaku či pončo ani neuvedomujete, že v princípe nejde o nič iné, ako o evolúciu obyčajnej, primitívnej celty. Je to kus plošného materiálu ktorý plní svoje poslanie a pomáha vytvoriť komfort bez toho, aby ste museli prácne siahnuť na prírodné zdroje okolo vás. Budovať prístrešok z dreva na jednu noc je podobný nezmysel, ako kopať lesnú studničku pre jediný pohár vody na osvieženie.

3. Oheň

I obyčajný turistický varič potrebuje najmenšiu iskierku, aby plyn unikajúci cez trysku ožil v plameni. Oheň ohrieva telo, suší oblečenie, varí jedlo, dezinfikuje vodu, plaší zver, svieti a drží morálku po západe slnka. Oheň signalizuje, odháňa hmyz a umocňuje atmosféru. Vďaka ohňu v tábore cítite, že nie ste zablúdený tvor uprostred vyľudneného zákutia kraja.

Či máte zapaľovač, zápalky, kresadlo, ocieľku, ohňový piest, lupu – všetko je vecou vkusu a úžitku. Ba nájdu sa i takí, ktorí povýšili na piedestál ohňa svoje zručnosti s jeho zakladaním bez akejkoľvek výbavy z mesta. Nech je to akokoľvek, oheň a zálesák sú nerozlučná dvojica a vôbec nezáleží na tom či je deň, noc, august alebo október.

4. Spacák

Nech má zálesácka perina pre nocovanie akúkoľvek podobu, očakáva sa od nej že ochráni pred chladným vzduchom, vlhkým oparom a vetrom. To všetko sú živly nočnej nepohody, ktorá dokáže priviesť ľudské telo k poplachu. I v najteplejšom mesiaci roka nájdeme noci, ktoré sú príliš chladné na to, aby ste v nich prespali pod celtou v oblečení, ktoré máte cez deň na sebe.

Možno sa počítate k fanúšikom vlnenej deky, možno nedáte dopustiť na vlnený plášť, aký kedysi nosili drevorubači, valasi a drotári na vandrovkách i v tých najväčších horúčavách. Najčastejšie však v zálesáckych batohoch i tak nájdete spací vak, ku ktorému sa pritrafí i karimatka pre zvýšenie komfortu a pohody.

spacák Carinthia Defence 4

5. Nádoba na vodu

Ťava sa možno dokáže na niekoľko dní vopred napojiť „do hrbu“, aby v karaváne dokázala prejsť púšťou od oázy k oáze. Človeka však smädí už po niekoľkých hodinách a nie každý potôčik, rieka či stoka ponúkajú príležitosť na osvieženie. Pridajte k smädu i hygienu a varenie – bez vody to jednoducho nejde. Čím vyššie vystúpate do hôr, tým menej príležitostí pre jej nabranie sa vám naskytne.

Nerezová, hliníková či plastová čutora? Poddajné vrecúška a vaky, ktoré možno po vyprázdnení zrolovať? Či dokonca filtre a filtračné fľaše, ktoré dokážu i z menej hodnotnej vody spraviť požívateľnú? Nech padne vaša voľba na akúkoľvek zostavu, vždy máte litrík, dva či viac vody so sebou. Veď ani v zime nikdy nemáte istotu, že budete mať dosť snehu na topenie.

6. Jedlo

Žihľava, mladé výhony ihličnanov, bukvice, žalude, pálky, lopúchy, topinambury či mladé lístie stromov – to všetko sú len drobné improvizácie pre kulinárske dobrodružstvá, pri ktorých sa zabavíte, zahrejete, avšak hlad zostane naďalej. Kým nezačnú rodiť zemiaky na záhumienkoch, v prírode nenájdete nič čo by vám zaručene zahnalo hlad.

Nech vložíte do batoha či tanistry čokoľvek, klasikou zostane navždy chlieb, slanina, klobása a cibuľa. Možno máte radi hotovky, možno vám váhu na chrbte šetria lyofilizované jedlá, možno sa oddáte do područia vojenských, potravinových balíčkov. Vždy však musíte niesť čosi so sebou, i ak by ste vyrážali akokoľvek naľahko. Bez jedla je človek ako bez pohonu. Na štiepenie svojich vlastných zásob z tela treba vynaložiť kus dodatočnej energie.

kapsicka forest river Canvas Lunch Bag Brotbeutel #966

7. Ešus

Hrnček, pítko, ešus, panvička, kotlík – to všetko sú iba rôzne podoby varných nádob. Práve v nich prebieha na ohníku premena fádnych surovín na jedlá, ktoré dokážu rozihrať chuťové bunky a prebudiť unavené telo z apatického driemania. I obyčajný bylinkový čaj je väčším pôžitkom ako pohár vody, ktorá sa ohriala v čutore.

Preneste sa do sveta zálesáckej kulinárie a úžasné premeny sa pred vás tisnú v plnej paráde. I keby ste len hrsťou múky zamútili vodu a vyliali ju na vymastenú panvičku, čerstvo upečený, nadýchaný nákyp bude pôžitkom. Hoci by ste do neho pridali nie klobásku so slaninkou, ale len kus žihľavy. Pomyslite na kolbulle, banok, polievku či guláš – v korýtku z kôry ich v smrekovom lese asi neuvaríte.

8. Batoh

Nech si k základnej výbave pribalíte čokoľvek, vždy potrebujete tanistru či batoh, aby ste si všetko pohodlne niesli šírym krajom bez toho, aby ste tým museli zamestnať svoje ruky. Batoh je najnamáhanejším kusom výstroje a vždy sa akosi očakáva, že bude objemom, vyhotovením, konštrukciou či členením ladiť s tým, čo nesiete so sebou.

Iný batoh sa žiada na pochod horskými hrebeňmi, iný svedčí táboreniu s veľkou, objemnou výbavou. Uzlíček zo šatôčky nastoknutý na lieskovej palici by už asi dnes bol primalý na to, aby ste do neho vopchali to, čo potrebujete.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

Pridaj komentár