Je to nôž, ktorý vám pri prvom pohľade okamžite utkvie v pamäti. V objemnej, šikovne tvarovanej rúčke je osadená kratučká, široká čepieľka, priam ako v dizajnérskej hračke. Sledujete uhladené kontúry, striedajúce sa štruktúry a neviete čo si o tom máte myslieť.

Ak však tento nôž zavesíte na šnúre na krk, v teréne rýchlo prichádzate na to, akého šikovného pomocníka ste pribrali k  táborníckym prácam. Čo všetko dokáže útly nožík Mora Eldris a ako často sa dostane ku slovu? Zoznamujeme sa s ním pri kempovaní i na potulkách krajom.

nôž Mora Eldris

Drobček iba naoko

Vytiahnite na stôl švajčiarsky vreckový nožík, prihoďte k nemu malý kliešťový multitool, pridajte k nim malý nožík z lekárničky či škatuľky poslednej záchrany a postavte ich bok po boku s Eldrisom. Hoci nejedna drobná čepieľka bude dlhšia ako šesť centimetrov, do žiadnej z nich sa nemôžete zaprieť takou silou, akú znesie tento bushcraftový nôž.

Ak použijeme na jeho označenie slovo drobček, potom musíme pridať i to, že je mimoriadne pevný, robustný a odolný – ako Valibuk. Za všetkým stojí netradičný pomer medzi veľkosťou a objemom rukoväte, ktorá v pevnom zovretí drží krátku, avšak širokú čepieľku.

Stisnete ho v dlani a ak sa do neho opriete celou svojou váhou, určite nepovolí – pri škrabaní, silovom rezaní a ani nerozumnom používaní vo chvíľach krajnej núdze. Je vyladený pre prácu, pri ktorej nepotrebujete dlhšiu čepeľ.

Na krku i na opasku

Mora Eldris je nožík k ruke, po ktorom siahate intuitívne, bez rozmýšľania. Podvedomým pohybom ho držíte okamžite v hrsti. Je dostatočne krátky a ľahký na to, aby ste ho mohli nosiť na krku, ak sa však rozhodnete pre opasok, nič nestojí v ceste k tomu, aby ste tak urobili.

Už pri prvom zoznamovaní prídete na to, ako výborne nôž ladí s jeho plastovým puzdrom. Osadenie je symetrické, bez ľavej a pravej strany. Dekoratívny kosoštvorcový reliéf na rúčke dokonale zapadá do výstupkov na puzdre, takže nôž z neho nikdy nevypadne. Nič tu nehrká, nič vás neznervózňuje.

nôž Mora Eldris

Postupne vkĺznete do modulárneho vyhotovenia, ktoré sa nesie skromným radom novších bushcrafových nožov tejto firmy. Objímka s poistným popruhom je kus bezpečnosti naviac, aby  vám nôž nevypadol ani vtedy, ak ho do puzdra nezasuniete správne. Stiahnite ju však dole, vymeňte za pútko pre nosenie na opasku a razom máte z toho nôž ktorý je po vašom boku.

K Eldrisu však patrí i padáková šnúra, ktorou ho zavesíte na krk. Je dosť možné, že si ho ponecháte pri sebe i pri driemaní v hamake či nočnom odfukovaní v spacáku. Je to nôž, ktorý sa vám uhýba, aby neprekážal a ak sa budete držať inšpirácií od výrobcu, uviažete si na ňom poistný uzol, vďaka ktorému sa neobesíte.

nôž Mora Eldris

Čepeľ menšia ako malíček

Ak intuitívne očakávate, že čepeľ je vyrobená z nehrdzavejúcej ocele Sandvik 12C27, určite sa nemýlite. Ide o bezúdržbové vyhotovenie, pri ktorom vám prejde každé lajdáctvo pri krájaní cibule, čistení jabĺčok či škrabaní živice a kresaní iskier. Počíta sa s tým, že krátku čepieľku pretriete prstom a hotovo.

Úhľadný krajec chleba ňou z bochníka neodkrojíte. Ak však príde na ostatné výzvy, veľmi sa nám páči obratnosť a manévrovateľnosť noža, ktorá vyplýva z dĺžky čepele a jej tvaru. Raz režete ako nožom, inokedy ostrie tlačíte do dreva ako dláto, potom zasa pracujete so špičkou bez toho, aby ste museli prisúvať ruku bližšie k ostriu.

nôž Mora Eldris

Všetko je akési presné, s citom v ruke, s príjemným pocitom bezpečnosti. Cítiť to pri kresaní iskier dokonalými hranami na chrbte noža. Pocítite to aj pri vyrezávaní, škrabaní jemného práchna a strúhaní. Páči sa nám škandinávsky výbrus, ktorý prešiel drobnými úpravami a ladením pre zvýšenie rezivosti. Hoci má čepeľ hrúbku 2 milimetre, prvá polovica ostria reže ako tenučká žiletka.

Nožom pripravíte práchno, rozštiepate tenké paličky, spustíte iskru do pripraveného hniezda. V zápätí odrežete ražeň, zastrúhate ho, nakrojíte špekáčik a ani neviete ako a už na lopári krájate aj cibuľu ktorú ste akurát dočistili. Práve tá krátka čepieľka vás motivuje ku všetkým drobným prácam bez toho, aby ste siahli na dlhší, väčší nôž.

nôž Mora Eldris

Je to nožík intuitívny, návykový, s osobným čarom užitočnosti. Bez toho, aby ste plánovali zmenu svojich návykov, či šetrenie svojho hlavného noža, zrazu máte pocit akoby ste na polovicu všetkých počinov brali do rúk práve maličký Eldris.

Preto nikoho neprekvapí, ak na jeho šnúre visí aj ferrocériové kresadlo – v peknej, kompaktnej podobe.

nôž Mora Eldris

Klasický súdok sadne do ruky

Vývojári spravili kopu práce na rukoväti a hoci sa držia zaužívaného súdkovitého tvaru, pri každej príležitosti máte pocit, že to už nie je to obyčajné drievko, čo tak dobre na rezbárskych nožoch od Mory sadne do ruky.

Rúčka vyplní dlaň po prstenník, takže hrsť pod malíčkom zostáva prázdna. Úchop je však pevný, istý a malíček sa svojim spôsobom snaží pribrať k ostatným prstom. Čelné rozšírenie plní úlohu akejsi záštity, na konci je pre zmenu otvor na šnúrku, ktorou si môžete poistiť nôž ak pracujete vo výškach či na neistom mieste.

nôž Mora Eldris

Rukoväť je z pevných, polymérov s náznakmi mäkčenia. Zaujala nás nielen dekoratívna, povrchová štruktúra ale aj celkové funkčné členenie rúčky. Či ju držíte v mokrých, zablatených rukách, alebo tenkej rukavici, cítite ju presne tak ako treba. Ba mohli by sme sa nazdávať, že vidíme i kanáliky pre odvod vytlačenej vody ak by sme chceli pracovať v prúde horskej bystriny či rieky.

K polymérovým rúčkam novších bushcraftových nožov však patrí i úzka štrbina v mieste osadenia čepele. Nie je to slabina, pri ktorej by čepeľ prichádzala o stabilitu. Je tu však náznak drobného, hygienického defektu, ktorý môže niekomu prekážať.

nôž Mora Eldris

Brúsenie žiada istú ruku

Sandvik 12C27 nie je materiál, ktorý by rýchlo prichádzal o ostrosť britu. Svedčí mu scandi výbrus, svedčí mu drobná fazetka, ktorá zvyšuje pevnosť a odolnosť britu. Ak však príde na brúsenie, budete si musieť s týmto drobčekom poradiť s kúskom trpezlivosti naviac.

Chýba tu dĺžka ostria, do ktorej by ste sa opreli. Výbrus je v plnom profile iba v jednej polovici svojej dĺžky. Čelná časť prešla zoštíhlením. Znamená to, že ak sa priberiete k brúseniu, určite to netreba robiť v časovej tiesni a narýchlo. Ak chcete dodržať správny uhol, bude to chcieť v ruke jemný cit.

nôž Mora Eldris

Ak pobrúsite a preletíte čepeľ, zvyšok noža s najväčšou pravdepodobnosťou opláchnete v saponátovom kúpeli. Nemusíte sa báť, že sú tu časti, ktorým vlhkosť neprospieva. Remienky sú z technického kompozitu, hoci by ste možno podľa výzoru čakali kožu.

Z tej je iba visačka na kresadle, ktorá je činená tak aby koža po namočení do vody nestvrdla.

nôž Mora Eldris

Mora Eldris (30€ za nôž / 46€ za nôž s príslušenstvom) je šikovný bushcraftový nožík, s ktorým spravíte kopu každodenných prác pri táborení, turistike a potulkách krajom. Ide o pevný, pracovný nôž s netradičným pomerom veľkosti rúčky k formátu čepele. Očakávajte ukážkovú ergonómiu, robustnosť, výbornú manévrovateľnosť a vyladenie kompletného systému príslušenstva tak, že už nič nebudete upravovať, dorábať a vylepšovať. Tento návykový pracant výborne drží brit ostria a spraví kopu špinavej práce, vďaka ktorej sa výrazne znížia nároky vášho hlavného noža na brúsenie a údržbu. Určite ho odporúčame každému.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár