Je to vec, ktorá sa vám môže ľahko prihodiť. Uložíte sa v lese do hamaky, začnete v tmavej noci odfukovať a nečakane sa prebudíte na náraz. Nie, to nespadol suchý konár zo stromu, ale srnec nabúral do vášho lôžka, pretože ste sa mu uložili do cesty.

Ak chodíte do prírody nocovať a vysedávanie pri ohníku nie je vašim koníčkom, mali by ste pomyslieť i na zver s ktorou zdieľate les. Ak si vyberiete správne miesto a dáte o sebe vedieť, vyhnete sa možným kolíziám.

Odbočte z cestičiek

Zvieratá sú rovnako pohodlné ako ľudia. Namiesto toho, aby sa neprestajne predierali náročným terénom, držia sa svojich osvedčených chodníčkov a trás. Využívajú tie ktoré vytvoril človek, ale aj prte ktoré si vyšliapali po vrstevniciach v svahoch. Šetria tým svoju energiu a sily. Najväčšmi to vidno v členitom teréne, kde chýbajú rovné, rozľahlé pláne.

Ak si hľadáte miesto na táborenie a nocľah, odbočte z vyšliapaných chodníčkov a pustite sa smerom, kde sa lesná hrabanka javí byť nedotknutá. Možno vkročíte na miesta, kam denne zavíta líška alebo kuna pri hľadaní poživne. Určite sa tam však vyhnete väčšej zveri, ktorá sa neživí lovom. Príhodným miestom sú malé terasy vo svahovitom teréne.

Čítajte pobytové znaky

Rozblatená mokrina, odraté stromy, ležoviská či trus na zemi sú pre vás signálom, že vyhliadnuté miesto sa nepáči svojou pokojnou atmosférou iba vám, ale aj zveri. Možno ste iba prehliadli vyšliapanú cestičku, ktorá prichádza iným smerom. Ak prídete na nové miesto, vždy zložte z chrbta batoh a vyberte sa na spoznávaciu obchôdzku.

Hľadajte na zemi trus, čerstvo odhrabané miesta či iné signály, ktoré vám prezradia čosi viac o tom, čo sa na mieste dialo pred vašim príchodom. Ak ďateľ pri stavbe hniezda nakopil pod stromom hromádku triesok, nie je to vec ktorú treba brať na zreteľ. Ak však nájdete zdupané ležovisko,  verte že ide o miesto na ktoré sa zver bude vracať znova a znova.

Značkujte svoj revír

Lesné zvieratá nevyhľadávajú prítomnosť človeka a neraz sú ochotné zmeniť svoje návyky, ak sú si nie isté svojou bezpečnosťou. Ak chcete na novom mieste vybudovať táborisko, ku ktorému sa budete vracať znova a znova, vyznačkujte si svoje nové teritórium. Vždy, keď sa vám naplní mechúr, zanechajte za sebou pachové značky z inej prístupovej cesty.

Človek síce nemá pachové žľazy, ktoré by mu poskytli výlučky pre komunikáciu s okolitým životom. I jemný náznak však za čerstva stačí k tomu, aby bola jeho prítomnosť zrejmá. Neznamená to však, že sa máte inšpirovať líškou alebo kunou, ktorá na vyvýšených kameňoch zanecháva kôpky.

Dajte o sebe vedieť

Ako sa zver dozvie o tom, že má nového suseda? Najlepším lesným rozhlasom je silné chrápanie. Počuť ho na stovky metrov a má rovnakú silu ako rev predátora. Nie každý má však vlohy a tréning, ide o zručnosť ktorej sa ani pri najväčšej snahe nepriučíte. Sú však aj iné metódy, ktorými oboznámite zver o svojej maličkosti.

Vyveste vo výške pása na strom spotené ponožky a tričko, založte si ohník, nechajte si v noci nad hamakou svietiť malú lampičku, alebo si potichu zapnite rádio s nočným, pohodovým vysielaním. Všetko čo robíte by malo byť mocnejšie ako lákavá vôňa ražňov, neumytých ešusov a jedla, ktoré ešte máte zabalené v batohu.

Povolajte do služby špeha

Chcete vedieť, čo  sa deje na vašom obľúbenom mieste v čase, keď tam nie ste? Šikovným pomocníkom je fotopasca, ktorú zanecháte na mieste upevnenú na kolíku zatlčenom do zeme. Z nízkej perspektívy môžete nepozorovane zachytiť každý pohyb, ktorý sa mihne pred objektívom. Po týždni či dvoch budete mať príležitosť prezrieť si záznam.

Fotopasca zachytí iba zver, nereaguje na pohyb stromov či rastlín vo vetre. Možno budete prekvapení, keď zistíte že do vášho nového prístrešku chodí odfukovať líška, a že srny vyhrabávajú z ohniska čerstvé uhlíky, aby si polepšili v trávení.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. Starký, narazil som na Tvoju stránku len nedávno, keď som sondoval nový „zálesácky“ nožík. Výborne sa Tvoje články čítajú. Je vidieť, že máš ku tomu emóciu, a že les je Tvoje časté prechodné bydlisko. Super! Vytrvaj.

Pridaj komentár