Pri táborení a kempovaní je to iné ako pri pochodoch a potulkách krajom. Budujete, posedávate, vyrezávate, varíte a venujete sa najrôznejším činnostiam, aby ste si vychutnali voľný čas plnými dúškami. S dobrým pocitom z toho, že sa cítite príjemne.

Ak treba čeliť vetru, chladu či dažďu, vždy to žiada dobré zázemie alebo kus improvizácie. Aké to je, ak hrubý, vlnený sveter vymeníte za zateplenú bundu do pása? Zoznamujeme sa na tábore s  bundou Bomber LSW Woodland.

Bomber LSW Woodland

Vyladená pre svoje poslanie

Vykašlite sa na módne trendy a zabudnite na históriu, ktorá sa rodila vo svete vojenského letectva. Zateplená bombera je bunda, ktorá je ladená pre neobmedzený pohyb, nízku hmotnosť a maximálnu účelnosť. Natiahnete ju na seba, zatiahnete zips a razom máte pocit, akoby ste od pása nahor vstúpili do pohodlného spacáku.

Pocítite príjemný prílev tepla, hustá tkanina zastaví chladný vietor a ak príde na rosu a sychravé povetrie nasýtené drobnými kvapkami dažďa, všetko akoby šlo mimo vás. Nazdávate sa, že vás obopína ochranná perina s rovnakou zručnosťou ako vaša výbava pre nocľah.

Bomber LSW Woodland

Keďže strih kombinuje veľký telesný objem s krátkou výškou pása, je mimoriadne dôležité aby ste si správne vybrali veľkosť. Inak sa pri útlej postave ľahko môže stať, že sa zmeníte na neforemný balón.

Šitie bez chladných zón

Veľmi rýchlo si za chladnej noci uvedomíte, že bunda nemá miesta, ktoré by boli chladnejšie ako ostatné. Výrobca sa o to postaral dôsledným šitím. Izolačná vrstva je vo vertikálnych pruhoch prišitá k podšívke bez toho, aby švy prechádzali i vonkajšou, lícovou stranou. Znamená to, že všade, kde sa izolácia stlačí vznikne vo vnútri vzduchová kapsa, ktorá kompenzuje technické detaily.

Bomber LSW Woodland

Pružné patentné lemy na koncoch rukávov a páse sú štandardom, rovnako ako podobné riešenie pri krku, ktoré je náhradou za límec či golier. Ak k bunde pridáte šatku, tunel alebo šemag, plynule prechádzate do komfortu na krku.

Veľmi sa nám páči pruženie rukávov, ktoré je súčasťou pozdĺžneho šitia na ich vrchnej i spodnej strane. Vytvára prirodzené riasenie, ktoré drží izolačnú vrstvu v nafúknutom, aktívnom stave. Ba pod chvíľou sa zdá, akoby šlo o dôraz na hrejivosť práve tam, kde vás môže chlad trápiť najviac.

Bundu využijete od skorej jesene do pozdnej jari. V podhorskom kraji si k tomu môžete pripočítať ďalších pár týždňov naviac.

Zastaví vietor i vodu

Hustá polyesterová tkanina je od výroby odolná voči vode. Po povrchu stekajú jemné kvapky vody a kvapkajú na zem. Ak sa vlákna časom oderú, vďaka ich hustému usporiadaniu bude možné impregnáciu obnoviť bežne dostupnými prípravkami.

Bomber LSW Woodland

Husté tkanie neprepustí vietor, pozor si však musíte dať na horúce iskry a uhlíky z táborového ohniska. Ľahko by sa mohlo stať, že si na v syntetickom materiáli prepálite dierku. Ak je starostlivosť o ohnisko na vás, lepšie je bundu pri práci odložiť bokom – obzvlášť ak máte praskajúce drevo, ktoré robí neplechu.

Bunda má dve vrecká na ruky na vonkajšej strane, dve vnútorné vrecká na hrudi a jednu kapsu naviac na ľavom rukáve. Nie sú to kargo vrecká na veľké náklady, skôr do nich odložíte svoje ruky a ľahké drobnosti, ktoré chcete ochrániť pred vypadnutím z vreciek nohavíc.

Bomber LSW Woodland

Druky sú osadené pevne, kovové zipsy by sme však smelo vymenili za iné. Hoci sú pevné a po navoskovaní jazdia plynule, predsa len ostré hrany zúbkov z času na čas o čosi zavadia. Ak by výrobca siahol po plastových náhradkách s veľkými zúbkami, bunda by bola v tomto detaile príjemnejšia.

Jemná a tichá

Hoci sa pohybujeme vo svete syntetiky, bunda nie je v pohybe a pri práci priveľmi hlučná. Jemnú podšívku cez izolačnú vrstvu nepočuť, vonkajšia krycia látka šuští tlmene v suchom i vlhkom počasí. Ak radi sledujete zver a pohybujete sa v teréne nepozorovane, hnedastá horská kamufláž a málo šuštiaca látka sú na vašej strane.

Bunda sa vyrába v piatich veľkostiach a zo skúsenosti môžeme povedať, že ak máte mocnú postavu, nebudete mať problém do nej sa dostať. Akoby sa šilo s rezervou. Preto si dávajte pozor na najmenšie čísla, ktoré môžu byť o čosi objemnejšie ako ste zvyknutí.

Osvedčilo sa nám pri balení bundy do batoha použiť kompresné vrecúško. Celkový objem tak možno stiahnuť na príjemnú tretinu. Znamená to, že v ľahkom balíčku prijateľnej veľkosti máte zázemie do nepohody.

Bombera LSW Woodland (29,60€) z produkcie firmy Gold Champion spoľahlivo naplní vaše očakávania, ak vás zaujíma dokonalý komfort, voľnosť pohybu a nepozorovaný pobyt v teréne. Čakať môžete dôsledné šitie, fajn materiály i dobre sadnúci strih. Obmedzením však môžu byť zipsy, ktoré sú ladené viac na pevnosť ako na komfort.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár