Je to sobáš z rozumu, pri ktorom sa snúbia dve najobyčajnejšie suroviny zo zálesáckeho batoha – špekáčik a jednoduché kysnuté cesto. Ak ich bok po boku nastoknete na lieskový ražeň, môžete si byť istí že nezostanete hladní.

Ak začnete skúmať, čo sa nad ohňom opeká po celej Európe, verte tomu že špekáčiky nebudú na prvom mieste. Pod chvíľou, akoby sa všetko začalo točiť okolo múky v jej najrôznejších podobách. Ak narazíte na slovíčko „pinnbröd“, čaká vás nekonečná záplava inšpirácií.

Cesto môže byť i z domu

Či sa pustíte do miesenia cesta priamo v prírode, alebo si ho poza humná vynesiete už hotové v plastovej dóze je iba na vás. Dôležité je, aby ste si ho umiesili tak, aby sa dalo piecť i v nepriaznivých podmienkach. Znamená to, že sa nesmie vysušiť ani vtedy, ak bude pečenie trvať pridlho.

Na zálesácke cesto potrebujete 500g hladkej múky, 300 ml vlažnej vody, 100 ml oleja, čajovú lyžičku soli a veľmi málo droždia. Menej ako sa dáva do pečenia, takže štvrť kocky bude výdatne stačiť.

Cesto musí byť dôkladne zamiesené tak, aby sa v ňom vytiahol lepok. Znamená to, že sa nelepí na steny nádoby a dá sa pekne formovať bez toho, aby sa chytalo na prsty.

Špekáčik na kolieska, cesto pomedzi ne

Kým pri hot-dogu upečené cesto pečiva zoviera v pevnom stisku párok, pri pečení na ohnisku treba inú stratégiu. Čím tenšie sústo sa vám podarí na ražni vytvoriť, tým kratší čas budete potrebovať na pečenie.

Preto si na konci ražňa očistite dlhší kus od kôry a špekáčik nakrájajte na kolieska hrubé asi tak centimeter a pekne ho v natiahnutej podobe nastoknite cez ostrý hrot. Z obyčajného špekáčiku tak vyrobíte nový – mimoriadne dlhý.

Cesto patrí pomedzi kolieska údeniny a je na vás, ako sa k tomu postavíte. Ak si z cesta pripravíte dostatočne dlhého hada a v špirále ho obtočíte na ražeň tak, aby ste kopírovali špekáčik, bude to fajn.

Cesto však môžete natrhať i na menšie kusy a tie vkladať pomedzi kolieska priamo pri napichovaní. Dôležité je iba to, aby ste správne odhadli množstvá a nemali väčšie oči ako skutočný hlad. Prvým hot-dogom zábava iba začína.

Pečte čo najpomalšie

Nie nad plameňom, ale v žiari uhlíkov sa vám cesto upečie najlepšie. Potrebujete, aby stihlo prikysnúť a znásobiť svoj objem skôr, ako špekáčik začnú púšťať svoj omastok. Zvoľte mimoriadne pomalé tempo a ražeň otáčajte aby ste ho na jednej zo strán nezačali omylom piecť.

Keď cesto nadobudne na objeme, nad pahrebou sa začína súboj. Kým špekáčiky ožívajú v prskaní tuku, cesto sa opeká zatiaľ iba na povrchu. Potrvá i 15 minút, kým žiara prenikne úplne do stredu ražňa. Nesnažte sa uponáhľať to, inak vás pod slušivým kabátikom bude čakať surové cesto, ku ktorému sa horúčava nedostala.

Bavte sa znova a  znova

Zálesácky hot-dog má čosi do seba. Na kuse improvizovaného riadu pripravujete dve úplne odlišné suroviny zároveň – údeninu od mäsiara a surové cesto, ktoré ste si zamiesili k nemu.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

Pridaj komentár