Je to osvedčená klasika, ktorá dokáže ochrániť oblečenie, výbavu na spanie ale aj jedlo a elektroniku pred pohromou. Nepremokavá technická tkanina vytvorí clonu voči vlhkosti a vode, rolovací uzáver so sponou zasa zaistí tesnosť vstupného otvoru.

Ak príde na vytrvalé dažde a nečakané pohromy, voda sa zvyčajne dostane i do batoha. Nie však do vecí, ktoré máte zabalené v dry-bagoch. Aké to je, ak sa zveríte do područia nepremokavého vaku Yate? Testujeme ho na našich potulkách.

dry-bag Yate

Dve bariéry voči vode

Hmla, rosa i mrholenie – všetky majú čosi spoločné. Kým vy máte pocit že drobné kvapky vám pri pobyte v prírode neublížia, veci ktoré máte vybalené v tábore vedľa seba sú v priebehu minút viac mokré ako ste ochotní pripustiť.

Vak má trvácnu povrchovú impregnáciu na báze silikónu, vďaka ktorej každá kvapôčka vody pomaly odteká preč. Je to ochrana ktorá sa nezoderie, ani nezošúcha. Nič nemusíte pravidelne impregnovať. Na čo je to dobré? Dry-bag netreba sušiť a pri kontakte s vodou nič nepriberie na svojej váhe.

dry bag Yate

Hlavnou funkčnou bariérou je však záter na vnútornej strane vrecúška. Nie je vyhotovený z polyuretánu, ale z PVC. Znamená to, že vnútorný povrch je hladký a kĺzavý, takže do vnútra bez odvrávania napcháte každý kúsok výstroje. Nič sa nedrhne o pórovitú gumu, nič vás nebrzdí. A to je fajn.

Pridajte k tomu celkom slušné páskovanie šitých spojov a ste v obraze. Ide o vodotesný obal, ktorý neprepustí vodu a vlhkosť žiadnym smerom – dnu, ale ani von. Nosnou technickou tkaninou je Nylon 70D – pevný a odolný. Nie superľahký, nie však neprimerane hrubý.

dry-bag Yate

Balenie žiada cvik

Ak ste sa s dry-bagmi nikdy nestretli, čaká vás krátke zoznamovanie. Rýchlo pochopíte, že všetok vzduch musíte vytlačiť von, pretože cez membránu neunikne. Nie je tu ventil, ktorý by vzduch vypustil von. Ak to nespravíte, z vrecúška s obsahom sa po uzavretí stane nafúknutý mechúr.

Znamená to, že ak balíte oblečenie, naplníte ním vak, sadnete si na neho, vytlačíte vzduch a pustíte sa do jeho zatvárania. Trikrát preložíte jeho vrchný lem, zacvaknete sponu a je hotovo. Tento nezbedný kúsok zvládnete rovnako dobre doma pri balení batoha, ako v prírode pri rutinnom prístupe do jeho útrob.

dry-bag Yate

Každý dry-bag je svojim spôsobom i kompresným vreckom, ktoré dokáže skrotiť objem oblečenia či doplnkovej výbavy na spanie. Ak však dnu naložíte potraviny, elektroniku či inú výbavu, musíte si dávať pozor na hrany. Aby ochrana zostala dokonalá, nič nesmie odierať záter, ani látku samotnú. S vyfukovaním vzduchu to budete mať pri takomto obsahu náročnejšie.

Objem dokážete využiť

Páči sa nám, že si dal výrobca záležať na strihu vyhotovenia. Nie je to obyčajné vrecúško z jedného pruhu látky. Vak má všité okrúhle dno, aby ho bolo možné využiť v plnom objeme. Z oblečenia tak spravíte úhľadný balíček bez prázdnych rohov. Okrúhle dno ladí aj s kompresnými vreckami spacích vakov. Šupnete ho dnu a viete že sa k nemu nedostane ani kvapka vody.

dry-bag Yate

Opakovane sa na potulkách presviedčame o tom, že nepremokavý vak Yate dokáže spoľahlivo naplniť svoje poslanie. Ak si dnu zabalíte oblečenie a bielizeň na spanie, máte pri každom prezliekaní istotu že idete do suchého. A to aj v nepríjemnom, sychravom nečase.

Vrecúško ochráni pred zatínajúcim dažďom topánky, ktoré sa vám nezmestia do stanu, v suchu udrží suroviny na varenie, ku ktorým sa znova a znova predierate v nepríjemnom počasí. Myslieť musíte na jediné – ak sa vám do vnútra zatára čosi vlhké alebo mokré, dnu sa to už šíri ako mor.

dry-bag Yate

Voľte podľa veľkosti

Yate ponúka dry-bagy v objemoch 1,2,4,8,13, 20,35 a 50 litrov, pričom najväčšie z nich môžete použiť ako vnútornú výstelku pre kompletný obsah batoha ak vám bez možnosti uviazania do vnútra pohodlne sadne. Do 13-litrovky napcháte spacák alebo oblečenie na týždenné potulky v studenom jarnom čase, 4-litrovka je ako samostatný balík pre bielizeň na spanie a zahriatie. Do tohto formátu napcháte aj zrkadlovku s univerzálnym objektívom.

Ak by sme predsa len pýtali čosi naviac, bol by to popruh našitý na dne, pre jednoduchšie vybaľovanie objemných kusov výbavy. Ak z dry-bagu ťaháte bundu alebo spacák, chce to oko, do ktorého sa môžete rukou zachytiť.

dry-bag Yate

Nepremokavé vaky Yate (12,36€ za 13l) sú šikovným a spoľahlivým doplnkom batožiny, s takmer nulovou hmotnosťou. Ochránite v nich pred vlhkosťou nielen oblečenie, výbavu na spanie a potraviny, ale aj elektroniku ak ju nosievate so sebou. Dry-bagy Yate sú spoľahlivé, neprepustia vodu ani pri vhodení batožiny do potoka a ak príde na mechanickú odolnosť, len tak ľahko ich neprederiete a nezničíte. Ak hľadáte svoj prvý dry-bag, táto voľba nie je krokom ku sklamaniu.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár