Ak vám je na potulkách krajom zima, jednoducho na seba natiahnete jednu vrstvu oblečenia naviac a cítite sa príjemne. S chodidlami je to však iné. Môžete si vymeniť ponožky, vždy sa však musíte vmestiť do topánok.

Nepohoda však často zavíta aj do spacáku alebo hamaky. Čo robiť, aby ste udržali nohy v teple a príjemnej pohode? Od začiatku zimy sa zoznamujeme s vlnenými ponožkami Devold Nansen.

ponožky Devold Nansen

Ponožky, ktoré držia formu a tvar

Určite to poznáte. Vybalíte nový balíček sibíriek z ovčej vlny, obujete ich na nohy a takmer okamžite sa  z nich stanú beztvaré mechy, ktoré sa vám zberkajú a krčia na nohách. Kým nestratia priveľa zo svojho rúna, dokážu vás zahriať.

S ponožkami Devold Nansen je to však iné. Najprv pocítite takmer 150 gramov ich váhy, potom sa zapozeráte na ucelený, plstený povrch a keď ich natiahnete na nohu, zistíte že sú to ponožky úplne iné, ako ste doposiaľ poznali. Majú svoj tvar, formu a jemnú kompresiu.

ponožky Devold Nansen

Všetko sa točí okolo hustého úpletu zo zmesnej priadze, cez ktorú nepresvitá svet na druhej strane ponožky. Akoby všetka snaha šla do toho, aby hrejivé ponožky udržali v celej svojej hrúbke čo najviac vzduchu. Ihneď vám je jasné, že držíte v rukách priam expedičnú kvalitu.

Dlhá vlna nevypadne

Zmesná priadza obsahuje 80 percent hrejivej vlny, 18 percent polyamidu pre zaistenie robustnosti a 2 percentá elastanu pre pružnosť. Nie je to jemné merino, nie je to však ani hrubšia vlna akú nájdete na svetroch. Je na dotyk jemná, príjemne nadýchaná.

ponožky Devold Nansen

Keďže ide o výslovne novú vlnu, bez recyklovanej prímesi, znamená to že všetky vlákna majú svoju pôvodnú dĺžku a sú bez únavy. Pridajte k tomu precízne spriadanie, husté tkanie a máte úplet, ktorý len tak ľahko nezredne.

To všetko vám ponožky ukazujú hneď pri zoznamovaní, počas podrobnej prehliadky. Kým vnútorná strana ponožky odhaľuje hustú štruktúru úpletu , vonkajšia strana je do hladka vyčesaná, aby vlnená plsť spomalila únik zohriateho vzduchu.

ponožky Devold Nansen

Príjemne sadnú na nohy

Pri týchto ponožkách sa všetko točí okolo základnej anatómie a dvoch spôsobov úpletu. Ten prvý, s príjemnou kompresiou sa ťahá od špičky ku členku. Ponožka pevne obopína chodidlo v celom rozsahu. Nie sú tu zosilnené špičky ani päty, úplet má rovnakú hustotu v celej svojej dĺžke.

Od členka nahor sa úplet mení na robustné rebrovanie, ktoré sa bez gumičkového patentu šplhá až po samý, horný lem. Všetko sa spolieha na prirodzené vlastnosti priadze a tkania, nenájdete tu žiadne pružné vlákna naviac. Môžete si však byť istí, že všetko funguje práve tak ako má.

Ponožky pri svojej hrúbke pekne držia na voľnej nohe a nestane sa vám, že by vám pri oddychu či spánku chceli klesnúť nadol. Zapravíte do nich spodky a užívate si príjemný pocit tepla – v hamake, v spacáku, ale i na horskej chate s kožušinou pod nohami.

Ak si zvolíte správnu z dvojice veľkostí, pekne vám budú sedieť, s príjemným obopnutím lýtok. Ak patríte k tým, čo svoje vyšportované lýtka nenapchajú do väčšiny podkolienok, vedzte že pri týchto ponožkách sa nebudete cítiť pritesno.

ponožky Devold Nansen

Aj pre aktívny pohyb

Obujte na ponožky kožené topánky, rázne vykročte do zamrznutého kraja a môžete si byť istí, že vás nečaká žiadna zákerná zastávka, pri ktorej budete musieť ponožky v obuvi naprávať. Tak ako dobre sedia na nohe pri oddychových aktivitách naboso, tak dobre kopírujú kontúry nohy i v obuvi.

Cez topánky cítite mocný vankúšový efekt, ktorý tlmí krok. A popri ňom aj príjemnú, hrejivú pohodu. Keďže ponožky sa ani pri silnom tlaku v obuvi nestlačia a neroztiahnu očká úpletu, naplno zo seba vydajú to, čo od nich očakávate – teplo a pohodu.

ponožky Devold Nansen

Keď para nohy nechladí

Nie hrúbka ponožiek, ale materiál je zárukou toho, že sa zmenou vlhkosti teplotný komfort nemení. Vlnené vlákno na seba neviaže vlhkosť aktívne, svojim spôsobom ju skôr odpudzuje. Vďaka tomu sa ani parou presýtené ponožky nejavia byť na dotyk chladné. Kým kožu topánok môžete i prepotiť, ponožky sa stále budú správať ako suché.

Kontaktnú pohodu pocítite aj vtedy, ak pred mrazivou nocou vytiahnete premrznuté ponožky z batoha, aby ste si ich dali na seba pri nocovaní. Takmer okamžite sa pri dotyku zahrejú, oveľa rýchlejšie ako syntetika či bavlna. Ovčie rúno s chladnou klímou mimoriadne ladí.

ponožky Devold Nansen

Trvácnosť ukáže čas

V priebehu niekoľkých mesiacov používania nevieme s istotou odhadnúť, akú trvácnosť možno od týchto ponožiek očakávať. Máme vo výbave jeden aktívne používaný pár, v priebehu času pridáme ďalšie zápisky. Pri pravidelnom vážení sa však zdá, že strata vlákna je minimálna.

Povrch sa mierne plstí, ponožky však výborne držia svoj tvar. Čo sa na širšom lýtku pri nosení trocha natiahne, to sa stiahne do pôvodného stavu pri každom praní. Tak ako pri inej bielizni z ovčej vlny, i tu platí pravidlo že ručné pranie a prostriedok s lanolínom sú vítané. Ponožky i napriek svojej veľkej hrúbke na radiátore schnú veľmi rýchlo.

ponožky Devold Nansen

Ponožky Devold Nansen (649,00 Kč)  sú skvelou výbavou do chladných mesiacov roka bez ohľadu na to, či hľadáte hrejivé ponožky pre spánok a chvíle oddychu, alebo chcete vylepšiť tepelný komfort svojej zimnej obuvi. Čaká vás poctivá, trvácna priadza, veľmi kvalitné pletenie, ako aj slušne zvládnutý tvar a anatómia. Ba máme pocit, že na horách a podhorskom vidieku pre ne nájdete uplatnenie v oveľa väčšom rozsahu mesiacov ako ste ochotní odhadnúť. Vlna týchto ponožiek hreje, príjemne tlmí krok a netratí vlákno neprimeraným tempom. Ide o kvalitné, prémiové ponožky, ktoré určite odporúčame.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár