Varenie na turistickom plynovom variči nemusí byť iba improvizáciou, pri ktorej sa snažíte v prírode napodobniť skutočné jedlo. Ak si všetko vopred dobre rozvážite, zistíte že môžete čerpať zo stoviek najrôznejších receptov.

Čo by ste povedali na paprikášové zemiaky? Ak príde na ich prípravu, môžete počítať s tým, že miniete iba o málo menej plynu ako keď sa pustíte do varenia cestovín. Výsledok je však skutočne skvostný – plný chuti, pôžitku a dobrého pocitu zo skutočného jedla.

Varené zemiaky sú zvyčajne fádne. Pomastite ich, pridajte k nim opraženú cibuľku, zasypte ich škvarkami a všetko je zrazu inak. Takže na panvičku mieri doma sušená, lahôdková papriková slaninka a spolu s ňou dve cibule nakrájané na kocky.

Je fajn, ak máte pokrievku, ktorou dokážete panvičku zakryť. Nejaký čas potrvá kým slaninka zo seba vydá omastok a kým cibuľa zmäkne. Dajte im čas, s miešaním si priveľa starostí robiť nemusíte. Stačí len, ak ponecháte v závetrí plameň na nízkom výkone.

Kým sa na panvičke spájajú hlavné chute, pustíte sa do čistenia a krájania zemiakov. Čím menšie kocky nakrájate, tým bude varenie rýchlejšie. Ak však máte žlté, sypké zemiaky, ponechajte ich radšej vo väčších kúskoch. Tak sa vám pri záverečnom miešaní nebudú rozpadávať.

Kým opražená slaninka s cibuľou môže na panvičke odpočívať bokom, zemiaky budú potrebovať plný výkon plameňa a približne 6-8 minút po zovretí vody na to, aby sa uvarili do mäkka. Najprv sa objaví pena, neskôr vás pichnutie nožom presvedčí o tom, že kúsky sú mäkké a uvarené.

Vodu treba zo zemiakov zliať bez toho, aby ste sa popálili. Ak máte na hrnci veko s otvormi, je to rýchle, bezpečné a spoľahlivé. Ak nie, radšej vylovte zemiaky bokom, a vodu vylejte kdesi pod strom.

Cibuľka so slaninkou patria k horúcim zemiakom. Preklopte ich, pekne zamiešajte na najslabšom plameni a postupne pridávajte soľ, čierne korenie a drvenú rascu. Soli do sýtosti, korenia a rasce však poskromne.

Kráľovnou paprikášových zemiakov je mletá paprika. Ak chcete zistiť ako chutí tá z dolnej zeme, určite sa pozrite na Žitavskú papriku Mäspoma. Je sladká, príjemnej  chuti, presne taká ako na lahôdkovej slaninke ak ste si ju už robili doma.

Ak máte pocit, že všetko je na váš vkus troška suché, nehľadajte omastok naviac. Stačí ak na zemiaky prilejete troška vody a všetko dôkladne premiešate. Paprika a koreniny sa naparia, aby zo seba vydali svoju chuť.

Ešte stále máte pocit, že varenie na turistickom variči je improvizácia? Možno vám chýba len odhodlanie a šikovný riad. Panvička, hrniec, pokrievka z eloxovaného hliníku s teflónovým povlakom a zopár nádob k tomu naviac? Pozrite si sadu GSI Outdoors Pinnacle Backpacker.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár