Je to 400 gramov kultúry, ktorými si môžete spríjemniť chvíle pri potulkách krajom. Usadíte sa na peknom mieste, vybalíte tábor a ak na vás sadne otupnosť a samota, vytiahnete z batoha útlu, kompaktnú škatuľku.

Netrvá dlho a z reproduktora sa ozve nedeľné matiné rádia Devín, poviedka z cyklu slovenských klasikov, alebo séria zálesáckych príbehov, ktoré vás naladia na správnu atmosféru. Zoznamujeme sa s mobilným audiosystémom Lamax Sentinel SE-1.

Lamax Sentinel SE-1

Kompaktný balíček do prírody

Ak si dokážete živo predstaviť 350-mililitrovú termosku, máte takmer úplne jasno o tom, čo vás pri balení čaká. Štíhly, kompaktný hranol audiosystému nevyžaduje žiadne vrecúško, ani prepravný obal. Kde je kúsok voľného miesta, tam do pohody zapadne.

Natisnete ho do vrchlíku batoha , zasuniete do bočného vrecka, ba potisne sa s ostatnou výbavou hoci aj v hlavnej komore. Nie je to žiadna citlivka, ale kus húževnatej výbavy do prírody. A ak príde na úskoky, systém môže visieť i na skobe priamo na molle väzbe batoha.

Lamax Sentinel SE-1

Ak hovoríme o tom, že ide o audiosystém do prírody, vedzte že ranný opar, vlhké lístie na zemi, rosa a ani prvé kvapky dažďa tomuto parťákovi neublížia.

Voda steká po gume a plaste nadol, mimo dosahu elektroniky. Zraniteľný je iba čelný panel s reproduktormi a zadná sada konektorov pod krytkou, takže žiadne potápanie v potoku, žiadne behanie v daždi.

Lamax Sentinel SE-1

20 hodín na jedno nabitie

K Sentinelu SE-1 nedostanete od výrobcu žiadnu nabíjačku. Musíte použiť tú, čo máte doma s USB koncovkou k mobilu, tabletu alebo inej elektronike. Nabíjanie zaberie približne 3 hodiny času, v teréne však môžete počítať s takmer 20 hodinovou výdržou.

Nikdy však neviete na čom ste. Nie je tu rad LEDiek, ktorý by vám prezradil aká je zostávajúca kapacita akumulátora. Jednoducho sa musíte riadiť pocitmi, alebo mať so sebou pre napájanie nejakú zálohu.

Lamax Sentinel SE-1

Páči sa nám, že počas nabíjania možno zariadenie používať bez obmedzení. Ak reproduktor pripojíte k solárnemu panelu alebo powerbanke, môžete sa venovať počúvaniu i počas nabíjania. Zabudovaný akumulátor má kapacitu 2200 mAh, takže nik tu nepočíta s tým, že by ste ho mohli použiť na dobíjanie iných periférií.

Zvuk, ktorý vtáčky neprehlušia

Veľmi príjemne nás prekvapil zvukový výkon zariadenia. Nie je to nepodarený hlasitý odposluch na mobile, ktorému chýba plnosť zvuku, dynamika a dosah v priestore. Nie je to ani zvuk multimediálneho notebooku. Všetko je inak.

Lamax Sentinel SE-1

Akoby ste mali so sebou mikrosystém, ktorým dokážete nazvučiť približne 10-metrový okruh svojho tábora. Zvuk vzniká prostredníctvom trojice reproduktorov, ktoré využívajú vnútorný objem zariadenia.

Zvuk sa nestráca vo vetre, daždi ani speve vtáčat, nie je však agresívny a neuniká do diaľky. Hovorené slovo rozumieť výborne, v tichej, komornej atmosfére lesa si vychutnáte aj koncert filharmonického orchestra. Na túlanie prírodou, na pikniky, ale i pre chvíle na chate, chalupe či terase za domom je to fajn.

Lamax Sentinel SE-1

Tlačidlové ovládanie, takmer naslepo

Posuvným prepínačom prebudíte zariadenie zo spánku a o pár sekúnd sa spustí prehrávanie v režime a nastaveniach, ktoré boli aktívne naposledy. Namiesto malého displeja, alebo informácií na mobile, všetko funguje v hlasovom režime.

Sentinel vám po anglicky povie ktorý režim prehrávania máte zvolený. Neprečíta vám však názov adresára s vašimi nahrávkami, neprezradí vám akú frekvenciu rádia ste si naladili. Všetko ide akosi naslepo, je to však bariéra ktorú možno prekonať.

Lamax Sentinel SE-1

Jediné čo je vždy v pohotovosti je LED svietidlo. Zapne sa po kliknutí na tlačidlo i vtedy, ak je páčka hlavného prepínača vo vypnutej polohe. V stane to padne vhod, rovnako aj pod prístreškom či pri grile.

Cez kábel i bez neho

Cez 3,5-milimetrový jack konektor pripojíte MP3 prehrávač, mobil, notebook, či čokoľvek iné. Ak sa chcete zbaviť kábla, potom využijete bezdrôtové rozhranie Bluetooth vo verzii 4.1 s dosahom približne 25 metrov. Párovanie je rýchle a intuitívne, spojením získate iba to, že nepotrebujete káblik.

Lamax Sentinel SE-1

K zariadeniu nepatrí žiadna obslužná aplikácia, všetko prebieha v úplnej jednoduchosti. Po spárovaní s mobilom predsa len získavate malý bonus naviac. Je to podpora telefonovania s hlasitým odposluchom a mikrofónom v zariadení. Sedíte pri ohníku a diskutujete s tými, čo nemohli ísť s vami.

Ak však chcete dosiahnuť maximálnu výdrž bez toho, aby sa batéria míňala na komunikáciu, káblik je istým a spoľahlivým riešením. Neznamená to však, že ho budete vždy potrebovať.

Lamax Sentinel SE-1

Rádio aj hudobné nahrávky

Sentinel SE-1 má zabudovaný FM tuner pre príjem analógového vysielania. Kliknete na tlačidlo a automat prebehne frekvenčné pásmo, aby pripravil predvoľby. Následne si už iba naslepo vyberáte stanicu po stanici, aby ste sa započúvali do živého vysielania.

Anténa nie je zabudovaná, pre príjem potrebujete pripojiť USB alebo jack káblik. A hoci aj oba ak je signál slabší. Takže ak zabudnete túto bižutériu doma, rádio počúvať nebudete. Citlivosť a selektivita tuneru je priemerná, takže záleží na mieste, kde sa chcete počúvaniu rádia venovať. Nespoliehajte sa vždy na to, že to pôjde, zákutia prírody sú narozdiel od miest nevyspytateľné.

Lamax Sentinel SE-1

Ak do slotu zasuniete pamäťovú kartu vo formáte MicroSD, audiosystém vám z neho prehrá i nahrávky v štandardnom MP3 a WMA formáte v aktuálnej škále rozšírení. Prehrávač je minimalistický, jednoduchý. Prechádza adresár za adresárom, aby v abecednom poradí prehral jednu nahrávku za druhou.

Nevyplatí sa vám robiť playlisty a veľké archívy, vždy si na kartu nahrajte iba to, čo chcete naozaj počúvať. Je to naozaj jednoduchý prehrávač, na úrovni staručkých vreckových prehrávačov bez displeja.

Lamax Sentinel SE-1

Outdoorová pohoda

Vraví sa, že do prírody sa chodí odpočívať. Mobil má zostať vypnutý len na núdzové volanie pomoci, hudobný prehrávač a slúchadlá majú zostať doma. Ak sa však počítate medzi tých, čo v prírode trávia mimoriadne veľa času, outdoorový audiosystém vám skutočne padne vhod.

Využijete ho nielen na potulkách krajom, ale aj v dielni, vo dvore, na terase či záhradnom domčeku. S rutinným návykom, s naučenými ťahmi.

Lamax Sentinel SE-1

Lamax Sentinel SE-1 (44,00€) je šikovný, outdoorový audiosystém, ktorý v kompaktnom a odolnom vyhotovení kombinuje funkcie FM prijímača, MP3 prehrávača, reproduktorov a núdzového svietidla. Očakávať môžete 20-hodinovú výdrž a veľmi dobrý zvuk, ktorý sa nestratí ani na rozľahlej lúke či v riedkom lese. Očakávajte jednoduché, priam sparťanské ovládanie, ale aj slušnú odolnosť voči vlhkosti a nárazom. Ak sa však strhne lejak, audiosystém patrí pekne do dry-sacku.

Lamax Sentinel SE-1

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár