Sú veci, ktoré si dokážu zachovať svoju tvár po celé storočia. Je v nich štedrá dávka úžitkovej hodnoty, štipka romantickej nostalgie a okolo nich kopa oddaných priaznivcov, ktorí sa držia návykov a dobrých skúseností svojich otcov a dedov.

Výnimkou nie sú ani vreckové nože – so šikovnou, tenkou čepieľkou, drevenou rúčkou a skromnosťou, ktorú možno vyčítať z každého detailu. Poznáte klasické portugalské nože? Zoznamujeme sa na potulkách krajom s modelom MAM Operario 2041/3-B-B.

nôž MAM Operario 2041/3-B-B

Ľahučký nôž do vrecka

Váži iba 35 gramov a keď ho spustíte do predného vrecka nohavíc, takmer ani necítite že vám v ňom pribudol kus dôležitej, každodennej výbavy. Nebyť širokej čepele, ktorá nápadne pretŕča cez kontúry rúčky, považovali by ste ho za nôž pre príležitostné použitie.

Pravý opak je však pravdou. Tento model sa viac ako po storočie pohojdáva v gazdovských, farmárskych, úradníckych a robotníckych vreckách, aby pomohol pri jedení, jednoduchých úlohách a nečakaných príležitostiach.

nôž MAM Operario 2041/3-B-B

Vyvŕtajte do rúčky dierku, prevlečte cez ňu povrázok a máte nôž v jeho klasickom, praktickom rozpoložení.

Vložte ho však do pekného koženého puzdra, zasuňte ho do vrecka spoločenského odevu a zrazu vyjaví svoj ukrytý pôvab. Stáva sa elegantnou klasikou, ktorú môžete smelo postaviť pred zraky ostatných všade tam, kde sa žiada čepieľka na krájanie.

nôž MAM Operario 2041/3-B-B

Precízne spracovanie

Pri tomto noži nemusíte nacvičovať „savojský úder“, ktorý dôverne pozná každý šikovný majiteľ Opinelu. Čepeľ noža nie je zovretá medzi dvomi drevenými plochami, ale na jednej strane sa hladko kĺže po kovovej planžete. Znamená to, že do otvárania musíte vložiť oveľa menej síl, ako by ste čakali.

Rukoväť je z bukového dreva, lakovaná na povrchu a nezdá sa, že by priveľmi reagovala na zmenu vlhkosti alebo vodu, ktorá dnu zatečie pri umývaní. Ak si privyknete na jej hranatý profil, 10-centimetrová dĺžka vám sadne do útlej i väčšej ruky bez pocitu nepohody. Pod ukazovákom cítite oblúčik planžetového zámku, neraz však preložíte prst i pred neho.

nôž MAM Operario 2041/3-B-B

Čap má podobu nitu, ktorý si môžete po rokoch používania priklepnúť, aby ste unavený nôž opäť dali do formy. Čelná časť rukoväte má kovovú objímku, takže bezpečnosť noža je naozaj bezchybná.

Planžetová poistka funguje dokonale, čepeľ pevne drží svoju pracovnú i uzavretú polohu. Zo začiatku vás môže troška zmiasť, že poistka sa tlačí pri otváraní do druhej strany, ako je zvykom. Prirýchlo sa vám do podvedomia vryje typický zvuk, ktorý sa ozýva pri manipulácii s poistkou. Drevená rukoväť, akoby sa zmenila na ozvučnicu perkusného nástroja.

nôž MAM Operario 2041/3-B-B

Čepeľ, ktorá sa vám zapáči

Je štíhla, s plochým výbrusom a malou fazetkou, ktorá vznikla vo fabrike pri ručnom brúsení. Môžete si byť istí tým, že od výroby reže ako žiletka. Vždy však na nej nájdete dostatok príležitostí na to, aby ste na jemnom kameni a koži s brúsnou pastou vytvorili dokonalý brit.

Materiálom je oceľ AISI 420 z nemeckej fabriky ThysennKrupp, ktorá je na objednávku tvrdená podľa vkusu výrobcu. Hoci samotná geometria čepele napovedá o tom, že ide o nožík s vysokou rezivosťou, my môžeme dodať že veľmi slušne dokáže držať ostrie.

nôž MAM Operario 2041/3-B-B

Minimálne tak dobre, ako INOX nože z ponuky Opinelu. Ak máte radi nože, ktoré nežiadajú veľa údržby, materiál sa vám bude páčiť.

Zvláštnosťou čepele je, že je svojim spôsobom asymetrická. Vysoký, plochý výbrus je uskutočnený iba na jednej strane čepele – druhá zostáva plochá, v nezmenenej podobe. Páči sa nám výborná brúsiteľnosť, pri tomto noži ani začiatočníci nebudú mať problémy s udržaním jeho kondičky.

nôž MAM Operario 2041/3-B-B

Farmársky „sheep foot“ tvar čepele nie je iba akýmsi výletom do starých časov. Ak používate nože na piknikoch a pri desiatovaní, rýchlo prídete na to, ako výborne slúži pri naberaní nátierok z konzervy či téglika a pri rozotieraní. Nie je tu hrot, ktorý by škrabal do plechu, a máte tu plochu, ktorou môžete rozotierať do sýtosti hoci aj džem, ktorého sa na krajec chleba hodne zmestí.

Čepeľ má dĺžku 8,8 centimetra a naplní svoje poslanie pri každodenných výzvach.

nôž MAM Operario 2041/3-B-B

Húževnatý nôž pre každý deň

Stavať ku klasickému nožu skratku EDC je tak trocha barbarstvo, pravdou však je že ide o nožík, ktorý je dostatočne húževnatý na to, aby ste sa do neho mohli pri rezaní oprieť. Bez potreby brúsenia ním otvoríte stovky balíkov a narežete peknú kopu kartónov.

Mocne sa ním môžete oprieť do úplne suchej salámy, ktorá má za sebou niekoľko mesiacov vetrania v špajze. A ak príde na ražeň pre opekanie, i ten si pripravíte. Pridajte k nožu povrázok, ceruzku, malý zápisník a máte vo vrecku to, čo by ste kedysi našli v nejednom z nich.

nôž MAM Operario 2041/3-B-B

Nečakajte však, že by ste sa mohli pustiť do nejakého páčenia, výkrutov alebo krkolomných akcií – to sú veci, do ktorých sa týmto nožom opriete iba v čase núdze. A ak príde na zranenia a prístup k otvorenej rane, vedzte že týmto nožom rozrežete nohavice bez toho, aby ste hrotom poškodili kožu vášho zverenca.

Od tohto noža môžete očakávať služby v prírode, dielni, v záhrade či stajni, ale aj v meste či kancelárii ak treba čosi krájať, párať alebo obrezávať. Je to nôž veľmi návykový, s výbornou manévrovateľnosťou a skvelou rezivosťou.

nôž MAM Operario 2041/3-B-B

MAM Operario 2041/3-B-B (7,60€) je klasický vreckový nožík s veľmi kvalitným vyhotovením, ktorý dokáže osloviť svojou všestrannosťou, vynikajúcou rezivosťou a pohodovou údržbou. Ak hľadáte ľahučký nožík do vrecka nohavíc, ktorý bude plniť drobné, každodenné výzvy, určite stojí za pováženie. Mohli by sme povedať že je to nožík desiatový, či piknikový. V skutočnosti však toho dokáže oveľa viac. Je to EDC nožík na potulky krajom, do mesta i na pracovisko, ktorý nepôsobí agresívne a má hladký, prívetivý vzhľad.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár