Sú to nádoby, od ktorých očakávate pribrzdenie času. Ak termosku naplníte horúcim čajom alebo chladeným, čerstvým mäsom, očakávate že po hodinách túlania krajinou ich z termosky vytiahnete v super kondičke.

Žiadna termoska však nedokáže zázraky a ak zanedbáte údržbu alebo poľavíte na zdravom rozume, čakajú vás drobné mrzutosti a nepríjemnosti. Čo všetko by ste mali o termoskách vedieť?

1. Veľká termoska drží teplo dlhšie

Kilový peceň chleba vychladne v pekárni na rošte pomalšie ako ľahučký rožok. Rovnaké je to s termoskami. Čím väčší je ich vnútorný objem, tým väčšiu výdrž majú pri zachovávaní tepla či chladu vo svojich útrobách. Preto 350-mililitrová termoska nikdy pri pohľade na hodinky nepredstihne vo výdrži litrovú.

To všetko však platí iba vtedy, ak je termoska plná. Čím viac z nej upijete alebo ujete, tým väčšmi skracujete tepelnú výdrž. Ak chcete najlepšiu taktiku na zachovanie horúceho nápoja alebo jedla, držte sa pravidla – najprv striedmo a nakoniec plnými dúškami.

Je veľký rozdiel v tom, či termosku naplníte čajom alebo makovými rezancami. Čím vyššiu hmotnosť  objem má, tým viac tepla je v ňom uloženého. Znamená to, že zemiaky, ryžu a cestoviny vždy utopte omáčkou.

2. Široké hrdlo otvorí cestu k potravinám

Termoska, to nie je iba nádoba na horúci čaj, kávu alebo kakao s kvapkou rumu. Ak jej dal výrobca nízky a široký formát s veľkým hrdlom, použijete ju na potraviny ako ten najlepší obedár. V lete do nej príde zmrzlina, treska v majonéze alebo surové mäso na guláš či grilovačku. Vtedy od nej očakávate funkciu chladničky.

Inokedy do nej zasa naložíte horúce hotové jedlo, aby ste si vychutnali na túre obed v jeho plnej, neimprovizovanej kvalite. Kto však chodí na pochody a výpravy, kde je nútený improvizovať, ten už dávno prišiel na to, že takáto termoska pomáha aj pri varení. Namiesto toho, aby ste míňali palivo ku svojmu variču, využívate izolačné vlastnosti termosky.

Práca pri varení sa tak rovnomerne rozdelí medzi termosku a varič. Čím nepriaznivejšie počasie vonku je, tým väčší to dáva zmysel.

3. Chybnú termosku odhalíte testom

Nalejte do termosky horúcu vodu, zavrite ju a po niekoľkých minútach na ňu siahnite rukou. Ak je teplá či horúca, znamená to že teplo uniká von namiesto toho, aby sa udržalo vo vnútri. Takáto termoska má výrobnú chybu a treba ju reklamovať.

Každá oceľová termoska ukrýva pod spodným krytom tajomstvo. Je ním krátka rúrka, cez ktorú vo fabrike odsali vzduch medzi vnútornou nádobou a vonkajším plášťom.

Ak pri jej uzavretí prišlo ku chybe, termoska neizoluje – stala sa z nej iba dvojvrstvová nádoba.

Chybné kusy má vo výrobe odhaliť výstupná kontrola, ak sa tak nestalo, môže sa vám dostať do rúk chybná termoska aj od úspešného, populárneho výrobcu.

4. Zátka zradí, keď to najmenej čakáte

Korkový štupeľ dnes už v termoske nenájdete. Klasická skrutkovacia zátka je však tým najspoľahlivejším zatváraním, aké existuje. Ak má po bokoch žliabky, dokážete z termosky nalievať nápoje do pohárikov i bez toho, aby ste museli celú zátku vytiahnuť von.

Všetky systémy s klikacími tlačidlami, páčkami či otočnými mechanizmami v sebe ukrývajú zradu. Spoliehajú sa pri tesnení nie na vonkajší závit, ale na viac alebo menej komplikovaný, vnútorný mechanizmu. Ak čosi praskne, alebo prestane tesniť, termoska odmieta službu. Stáva sa to zvyčajne v teréne a vy hľadáte kus igelitovej fólie, aby ste ňou problém vyriešili.

Preto je zvykom pridávať k lepšie vybaveným termoskám viacero zátok na výber. Jednoducho siahnete pri pikniku po komforte a pri výprave po istote. Voľba výberu je fajn, a to aj vtedy ak ide o voliteľné príslušenstvo za príplatok.

5. Niekedy dostanete výbavu naviac

Každá termoska je dvojplášťovou nádobou so zátkou a ak ide o termosku pre nápoje, zvyčajne k nej patrí aj pohárik, ktorý slúži ako kryt zátky. Výrobcovia sa však snažia termosky vylepšovať a tak neraz pridávajú drobnosti.

termoska Esbit VF500ML

Esbit ale aj Stanley dávajú do nápojových termosiek dva poháriky – jeden vložený do druhého. Znamená to, že s jedinou termoskou obslúžite v plnej hygiene dvoch ľudí bez toho, aby ste potrebovali riad naviac.

Podobné je to s termoskami na jedlo. Ak majú okrem zátky jedálenskú nádobu, máte výbavu na to, aby ste sa s jedlom dokázali podeliť. Niekedy pod takouto nádobou nájdete aj skladaciu lyžičku, aby ste nemuseli riešiť riad samostatne.

6. Nezabudnite čistiť a vetrať

Najhoršia vec, ktorá vás pri balení batoha môže pri termoske zastihnúť je zápach. Ak cítite kov, pleseň alebo divnú arómu, nič z toho vám nepridá na radosti pri plnení horúceho čaju, kakaa, držkového gulášu alebo zemiakov s omáčkou. Naučte sa termosku správne umývať a vetrať.

termoska Esbit FJ750SP-GO

Pri umývaní po každom použití vyberte zo žliabkov silikónové tesnenie, pod ktoré zatečie omáčka z jedla. Termosku vyumývajte kuchynským čistiacim prostriedkom, nechajte ju stiecť a odvetrať. Potom ju pekne poskladajte a otvorenú odložte do skrinky.

Samostatnú pozornosť venujte zátke. Niektoré treba rozoberať, iné majú dekompresný ventil alebo inú zradu, v ktorej zostávajú zvyšky nápoja alebo pokrmov. Aj keď pijete čaj, vo vnútri zátky zostávajú hromadiace sa nánosy.

Ako sa zbaviť nánosu čaju a kávy? Vezmite sprej Cif Nerez/Inox, nastriekajte ho do termosky a povlak ide hubkou okamžite dole. Bez škrabania a drhnutia. Na odstránenie starých zápachov zasa pomôže výplach sódou. Vodný kameň v termoske nie je štandardom, ak sa vám však spraví povlak, kyselina citrónová s horúcou vodou to vyriešia.

7. Návlek dáva zmysel po celý rok

Vezmete starú podkolienku, odstrihnete z nej tunel na dĺžku termosky a máte ochranný obal, ktorý vás  sprevádza všetkými ročnými obdobiami.

Hneď na začiatok si všimnete že termoska v batohu neklepe, nehrká a neškrabe sa tak ako bez obalu. Škoda že na to výrobcovia nemyslia a nepridávajú takúto výbavu ku každej z nich.

Či sa ochranný obal viac alebo menej prejaví na vylepšení izolačných vlastností, to záleží na tom aký materiál použijete. Hrubá nadýchaná syntetika alebo vlna bude určite lepšia ako tenký úplet z bavlny. Nečakajte však nejaké zázraky naviac, prínos nie je až taký že by dával zmysel. Ak však z batoha termosku vytiahnete von, máte ochranný štít voči jej ochladzovaniu vetrom.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár