Chladné povetrie, mrazivé snehové vločky ale aj zima, ktorá sa pri nocovaní zakráda cez vetrací otvor do spacáku – všetky majú čosi spoločné. Ak nemáte na hlave čiapku, ani v tom najteplejšom oblečení sa nebudete cítiť pohodlne.

Čiapka však musí zvládnuť viac ako len udržať hlavu v teple. Raz vás trápia nárazy vetra, inokedy zasa para ktorá pri prudkom stúpaní do kopca musí spod čiapky preč. Aká je pletená čiapka Zajo Jukka M Beanie? Zoznamujeme sa s ňou pri potulkách zimným krajom.

pletená čiapka Zajo Jukka M Beanie

Dobre utajená čelenka

Je to vec, ktorá vás upúta hneď pri prvom kontakte. Ak si nasadíte Jukku na hlavu, máte pocit akoby vám uši obopínala dobre sediaca, športová čelenka. Pružný úplet a plstená podšívka tvoria dokonalú bariéru proti chladnému vzduchu.

Keď vám jediná univerzálna veľkosť čiapky sadne, spodný lem dokonale kopíruje kontúry hlavy. Cítite jemný plyš izolačného materiálu Thermolite, pociťujete pružný stisk úpletu čiapky. Čiapka je v spodnej časti mimoriadne hrejivá a príjemná i na celodenné, aktívne nosenie.

 čiapka Zajo Jukka M Beanie

Ak patríte medzi tých, čo sa pri čiapkach najčastejšie sťažujú na uši, v tomto prípade budete mimoriadne spokojní. Trojvrstvová bariéra zastaví nielen chlad, ale aj poryvy vetra. Hoci ide o čiapku s vysokým podielom ovčej vlny, nemusíte sa báť ihlenia. Pokožka bude v kritických miestach v kontakte s pruhom syntetickej podšívky.

Dosť miesta aj na dlhé vlasy

Zajo Jukka nie je čiapka, ktorá by mala športový strih, ktorý tesne sedí na hlave. Namiesto toho ponúka priestranný objem, ktorý vám voľne, bez možnosti tvarovania spočinie na hlave. Pod čiapku vtesnáte nielen veľkú hlavu, ale aj bohatý porast vlasov.

čiapka Zajo Jukka M Beanie

Materiálom je zmesná priadza, ktorá rovnakým dielom kombinuje ovčiu vlnu s akrylom. Zo skúsenosti môžeme povedať, že ani pri hustom snežení nebudete mať hlavu v mokre. Vlákna sú nenasiakavé, topiaci sa sneh odteká po štruktúrovanom povrchu pozvoľne nadol i bez impregnácie.

Veľmi sa nám páči priedušnosť čiapky. Ak stúpate prudkým tempom v  teréne, všetky pary cez úplet unikajú preč. Čiapka je príjemne hrejivá i vo vysokých mrazoch, súčasne však svojim spôsobom vetrá, aby ste ju v nárazoch fyzickej aktivity nemuseli dávať z hlavy dolu.

 čiapka Zajo Jukka M Beanie

Pozor na vietor

Čiapka sa nám páči pri prechádzke v peknom počasí, pri zimnej turistike, ale aj pri kempovaní a nocovaní v zálesáckom tábore. Jej pohodovú hrejivosť narušia nepríjemné pocity iba vtedy, ak sa ocitnete na exponovanom mieste vo vetre.

Vietor úplet vo vrchnej časti preveje a ochladí hlavu. V tej chvíli prichádza čas na zmenu. Buď na hlavu natiahnete neprefúkateľnú kapucňu, alebo si čiapku zložíte z hlavy a vymeníte ju za vetruodolnú.

Žiadna čiapka nie je univerzálnym riešením pre všetky situácie. A práve to je dôvod, prečo v nejednom turistickom batohu nájdeme viac ako jedinú pokrývku hlavy.

 čiapka Zajo Jukka M Beanie

Preperiete ju v rukách

Na čiapke po čase spoznať, že ju aktívne používate. Na kritických miestach sa objavia žmolky rovnako, ako je tomu na iných čiapkach z ovčieho rúna. Pohľad na izolačnú podšívku vás však bude motivovať k praniu skôr, ako je to nevyhnutné.

Ak sa do údržby pustíte ručne v umývadle, počítať môžete s tým, že ide o rýchlu, nenáročnú rutinu. Napustíte vlažnú vodu s čistiacim prostriedkom, preperiete čiapku, vyplákate a na radiátore vyschne rýchlejšie ako by ste čakali.

Ovčia vlna a akryl schnú mimoriadne rýchlo, problém nerobí ani čelenková podšívka. Ak spodný lem pri praní napriamite, celé schnutie ešte väčšmi urýchlite.

 čiapka Zajo Jukka M Beanie

Pletená čiapka Zajo Jukka M Beanie (14,90€) nie je len kusom módy do turistického a športového šatníka, ale skutočne funkčným prvkom oblečenia. Očakávať môžete výbornú hrejivosť, dokonalé prekrytie uší, ako aj veľmi spoľahlivý odvod pár pri intenzívnom fyzickom nasadení. Vždy však musíte počítať s tým, že úplet neustojí poryvy vetra v otvorenej krajine, pre nečas sa vyplatí pribrať do zálohy čiapku s neprefúkateľnou vrstvou. A ak príde na kempovanie a spánok, v čiapke prespíte noc ako v perinke.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár