Vraví sa, že batohy Savotta Jääkäri vychádzajú z modelu, ktorý na chrbtoch nosí fínska pohraničná stráž. Hoci to znie na papieri zaujímavo, až na chrbte človek zistí o čom to je. Sú ľahké, obratné v hustom poraste a sedia na chrbte akoby boli šité na mieru.

Ak chodíte veľa do prírody a nejde iba o turistiku, sveter je jednoducho jednička. Hoci sa zatrhne o kriaky a neraz ho i vietor prefúka, v ostatných prednostiach ho žiadne iné oblečenie nedobehne. Treba o tom hovoriť a treba o tom i písať. A tak vznikol článok o svetroch.

Pohoda na mäkkom machu, pohoda na chladnom snehu. Každý z nás by mal mať svoj malý pôžitkársky rituál, ktorý funguje vo všetkých ročných obdobiach a na každom mieste. Kávička, to nie je iba ranné nakopnutie. Je to príležitosť pre objavovanie nových a nových chutí.

Veľký a malý bráška na potulky prírodou? Vo švédskej More vždy vedeli ako spraviť nože, ktoré dokážu zaujať zálesákov, táborníkov a tulákov. Ak ešte stále nemáte v krvi skúsenosti s modelmi Eldris a Kansbol, budete si môcť o nich prečítať tu, u nás.

Vyladená zostava pre zimné spanie do – 15 °C? Podlážka z celtoviny, penová karimatka Acecamp, nafukovačka Yate Scout a spací vak Carinthia Defence 4. Ak k tomu pridáte závetrie prístrešku alebo najjednoduchší stan, určite sa v noci neprebudíte na nepohodu.

Chce to však aj pohodlné termoprádlo a k tomu ponožky, v ktorých prsty neomrznú. Ak ste ešte stále nenašli tie pravé, potom dajte na našu radu a obzrite sa po ponožkách Devold Nansen z pletenej ovčej vlny. Teplejšie už asi nenájdete.

Ferrocériová tyčinka z Číny, kúsok drievka a trocha predstavivosti a zručnosti. Ak sa chcete v škaredom dni zabaviť v dielni, pustite sa hoci aj do takéhoto malého projektu. Nemáte čo pokaziť a je z toho vždy úžitok.

Kto povedal, že všetky Kupilky sú rovnaké? Nech opúšťajú továreň naozaj navzájom podobné ako vajce vajcu, nič vás nezastaví v tom, aby ste si svoj zálesácky riad prispôsobili práve svojmu vkusu. Dajú sa vypaľovať, brúsiť, rezať – ako sa vám len zachce.

Čo majú spoločné čorizo, sušená krkovička, pancetta a prerastená slaninka? Netreba vám udiareň a nemusíte robiť ani zabíjačku aby ste si ich užívali na potulkách prírodou. Všetky si môžete v chladných mesiacoch roka pripraviť doma. Hoci aj v pivnici alebo na balkóne.

Praženicu, tú robí na ohnisku každý. Viete však že existuje podobné jedlo z panvičky, na ktoré vajíčka nepotrebujete? Ak ste nikdy nepočuli slovko Kolbulle, potom by ste mali vedieť že je to klasika na kempy, do táborov ale aj na pochody.

Holobriadkom vraj mlieko tečie po brade. Studený mráz, chladný vietor a dlhá brada stačia na to, aby vám príroda vymachlila podobnú ozdobu priamo na tvári. Nie námrazu, ale ozajstné kvapky, ako keď mrznú na potôčku vodopády.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár