Je to ideál všedného dňa. Ak sa vám kus prírody podarí pritiahnuť domov a ak si v domácnosti zapestujete návyky ktorým sa oddávate na potulkách, je to ako malý sen o pohodlí. Niekedy stačí naozaj málo – dobrá kávička, maslové sušienky a oblečenie z merina.

Nie hrúbka snehovej periny, ale teplota rozhodne o tom, či bude mať plynový varič dostatok výkonu na to, aby ste si v prírode aj čosi zohriali alebo navarili. Najlepšie je, ak mu nechýba rúrka pre ohrev tekutého paliva. Potom môžete kartušu otočiť i dolu hlavou.

Zima, to nie je ročné obdobie, ktoré prikazuje hrubé bundy s membránou ktorá ochráni pred nečasom. Ak je pekne, stačí vrstviť aj obyčajné veci – hrejivý nátelník, teľňašku a šemag. Čo viac vám treba do pohody?

Len drobné nehody vám dajú pocítiť ako ste pripravení na nečakané mrzutosti. Ak začne štrajkovať horák je fajn ak máte multináradie a svetlo aby ste ich dali dohromady. Poznáte Leatherman Signal a Fenix UC02?

Ak vás v škole učili, že listnaté stromy na jeseň tratia všetko lístie, vedzte je to pravda len tak napoly. Príroda si robí čo chce a aj na bukoch môžu zostať listy tak, ako sa to deje na hraboch a duboch.

Vystúpať z doliny aspoň kúsok nahor a pozrieť sa do diaľav. Mnohí to tak robíme cez víkendy, niektorí sa k tomu dostaneme takmer denne. Bez batohu by to nešlo, čo človek nespraví pre pohodlie ktoré si nosí so sebou.

Niektoré fľaše znášajú mráz lepšie ako iné. Hydrapack Stash je ako z gumy. Ak v nej zamrzne voda, natiahne sa. Ak všetko vypijete, zbalíte ju na štvrtinu objemu. Že má čosi za sebou nezistíte na jej opotrebovaní, ale len na patine ktorá sa zažrala do povrchu. Je takmer nezničiteľná.

Ak nemáš čas na veľké varenie, aj konzervy sú fajn. Obzvlášť ak máš dosť veľký hrniec a výkonný horák pod neho. Tieto fazuľové konzervy sú super, škoda že ich v našich obchodoch priveľmi nedržia.

Bez termosky ani na krok – v peknom počasí aj v nepohode. Nielenže to šetrí čas a dáva kus pohodlia navyše, ale aj s horúcou vodou sa neraz dajú robiť zázraky. Nie, nemáme na mysli sneženie na želanie, keď vriaca voda mrzne v povetrí.

Máli sa vám v zime, že nie sú huby na zber? Potom sa zariaďte po svojom. Vrecúška s hlivovým substrátom rodia naozaj výdatne, stačí ak si raz začas necháte z množiarne poslať domov nové.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár