Mať nohy v suchu a hlavu v teple – to sú pravidlá pre zimný komfort bez ohľadu na to, či sa v slnečných lúčoch topí mokrý sneh, alebo chladný vietor zavieva prašan až za golier. Nech vrstvíte oblečenie s akoukoľvek stratégiou, čiapka je vždy korunou vašej výstroje.

Ak príde na čiapky, každá z nich je iná. V jednej sa dobre cítite pri aktívnom zimnom športe, iná vás príjemne hreje vo chvíľach pasívneho oddychu. Ak siahnete po tej nesprávnej, čakajú vás mrzutosti. Ako sa v tom vyznať? Zoznamujeme sa s trojicou čiapok zo sortimentu firmy Buff.

čiapky buff

Odhadnite, čo vás čaká

Ak máte niekoľko čiapok na výber, chvíľu potrvá kým sa s nimi zoznámite v teréne. Napcháte ich do vrchlíku batoha, kde svojim neveľkým objemom a váhou  neprekážajú. Vždy, keď máte pocit že čosi nie je k vašej vôli, meníte čiapku za čiapku, kým sa necítite príjemne.

V chladivom vetre hľadáte čiapku, ktorá dokonale prekryje uši a svojim hustým úpletom utlmí neznesiteľné fúkanie.

Wool Hat Buff Heavyweight Loose

Ak zrýchlite tempo a námahu, rýchlo hľadáte inú, cez ktorú uniká para čo najrýchlejšie z vašej hlavy preč. A ak slnko stratí na sile a cez každý švík oblečenia sa k vám začne tisnúť mráz, chcete aby čiapka hriala čo najväčšmi.

Ak to všetko spoznáte v teréne, neučíte sa robiť správne rozhodnutia už doma. Skontrolujete teplomer, vyhliadnete oknom von a keď vezmete do úvahy svoje plány, tušíte ktoré z čiapok idú s vami von a ktorá z nich zostane doma.

Microfiber & Polar Hat Buff

Wool Hat Buff Heavyweight Loose

Je mimoriadne mäkká, pohodlná a rýchlo sa zamilujete do spôsobu, akým vám sadne na hlavu. Akoby sa dokázala prispôsobiť okolitej klíme a vašej nálade. Raz s preloženým lemom ohrieva uši, inokedy si užívate jej vzdušnosť vďaka vysokému, voľnému strihu.

A ak príde na tuhý mráz či nocovanie v spacáku, stiahnete si ju tak nízko do čela a zátylku, ako žiadnu inú z čiapok.

Wool Hat Buff Heavyweight Loose

Materiálom je jemný a hustý úplet z česanej ovčej vlny, ktorý sa nesnaží šplhať do hrúbky a objemu. Hrejivosť tejto čiapky pochádza z jej dvojvrstvového vyhotovenia. Hoci je príjemne teplá a dokáže vytvoriť štít proti chladivému počasiu, na dotyk predsa len pôsobí ľahko a jemne. Jemnejšie, ako by ste čakali. Páči sa nám, ako dobre odoláva počasiu, keď sa vločky mokrého snehu okamžite rozpúšťajú na oblečení. Nezmáča sa a jej hrejivosť neklesá.

Ak však zrýchlite tempo a začnete stúpať strmou stráňou nahor, okamžite narazíte na jej limity.

Wool Hat Buff Heavyweight Loose

Para akoby sa hromadila vo vašich vlasoch a nechcela uniknúť preč. Skladáte striedavo čiapku z hlavy a späť na hlavu, aby ste to vyrovnali. Keď sa pokožka naparí a zvýši svoju citlivosť, pocítite aj jemné ihlenie merina, hoci patrí medzi tie najjemnejšie.

Veľkou prednosťou je, že o údržbu sa priveľmi starať nemusíte. Ovčia vlna si rozumie s ľudským telom a nezapácha po prepotení ako syntetické materiály. Vďaka tomu sa nemusíte obávať toho, že ak vyhrniete lem pre lepší ohrev uší, že spod čiapky vykukne tmavý, obnosený pruh.

Wool Hat Buff Heavyweight Loose

Wool Hat Buff Heavyweight Loose (28,96€) je výborná čiapka nielen do najchladnejších dní, ale aj do prechodných období jari a jesene, ak utlmíte svoju fyzickú aktivitu. Oceníte ju pri ľahkých potulkách poza humná, pri kempovaní v táboroch, ale aj pri ostatných, pohodových aktivitách v teréne. Nikdy nemáte pocit že je malá, vždy vám s ľahkosťou obopne hlavu.

Wool Hat Buff Heavyweight Loose

Thermal Hat Buff

Stáva sa to často. Chvíľu sa kocháte pomalým krokom krásami prírody, pod chvíľou zasa prekonávate náročnú časť terénu, pri ktorej sa i zapotíte. Táto čiapka to plne berie na vedomie a nečaká sa od vás, že ju budete v problémových úsekoch skladať z hlavy.

V špičke nahromadená para odchádza preč a vy sa cítite pri takejto premenlivej činnosti stále v teple.

Thermal Hat Buff

Vyrobená je z hrubého materiálu Polartec Thermal Pro, ktorý má na lícovej strane podobu úpletu, kým na rubovej strane pôsobí dojmom rozčesaného filcu. Vďaka tomu čiapka výborne drží svoj tvar a zachováva si svoju hrejivosť.

Prekvapilo nás, aká je pri svojej hrúbke ľahká. Akoby medzi tenučkými vláknami materiálu bolo uväznené obrovské množstvo vzduchu.

Thermal Hat Buff

Čiapka má guľatý, balónový strih, ktorý sa vďaka spodnému lemu zužuje. Znamená to, že vám sadne na hlavu s príjemným, mäkkým objatím, pri ktorom cítite že využívate celý vnútorný objem naplno. Ak príde vietor, môže sa stať že sa dostane dnu.

Nie však cez úplet, ale vinou slabšieho krytia uší. Popri nich prichádza chladný vzduch dnu a cítite ako sa chlad z líc derie cez uši nahor. Ak by bola čiapka o čosi hlbšia, určite by to pomohlo vec napraviť.

Thermal Hat Buff

Thermal Hat Buff (28,95€) je výborná čiapka na turistiku a lyžovanie, obzvlášť v chladnejšom, mrazivom počasí. Záleží však iba na tom ako vám sadne, či s ňou budete úplne spokojní aj vo veternom počasí. Ak máte dlhšie vlasy alebo vyššiu hlavu, môže byť o málo plytšia ako ste ochotní pripustiť. Syntetický materiál však dokáže výborne prepustiť nárazové prebytky pary, aby ste zostali v pohode.

Thermal Hat Buff

Microfiber & Polar Hat Buff

Ak v chladnom počasí nahodíte rezké tempo, rýchlo pocítite ako sa z vás valí para. Zatiahnete za zips na bunde, a možno na slnku zhodíte i jednu z vrstiev oblečenia nadol. To všetko preto, aby ste sa cítili dobre.

S touto čiapkou nemusíte riešiť, či vám z hlavy stúpa para ako z komína, alebo vám pod chvíľou stečie nejaký ten kropaj potu po spánkoch.

Microfiber & Polar Hat Buff

Dvojvrstvové, priedušné vyhotovenie odvádza pary preč a vy ste i pri fyzickej záťaži neprestajne chránení proti chladu a jemným poryvom vetra. Vo vnútri čiapky je mäkučký, zamatový, polárny flys, vonkajšia strana je formovaná mikrovláknom. Čiapka je mimoriadne pružná a dokonale kopíruje kontúry hlavy.

Páči sa nám výborné krytie uší a kompresný lem, ktorý nedovolí aby chladný vzduch prenikal dnu.

Microfiber & Polar Hat Buff

Výrobca avizuje i antibakteriálne vyhotovenie, ktoré potláča rozvoj baktérií a vznik zápachu. Z doterajších skúseností to môžeme potvrdiť, hoci musíme pridať že ide o čiapku, na ktorej najrýchlejšie zbadáte prvé náznaky únavy.

Na mikrovlákne sa v spodnej časti čiapky vytvoria žmolky, ktoré dávajú poznať akou intenzitou čiapku používate. Nič to však nemení na vlastnostiach čiapky, únava sa stráca vo vzore.

Microfiber & Polar Hat Buff

Microfiber & Polar Hat Buff (24,95€) je tenká, dvojvrstvová čiapka do chladného počasia, ktorú oceníte obzvlášť vo chvíľach trvalej, fyzickej aktivity. Výborne odvádza pary a pot, stále zostáva rovnomerne hrejivá. Páči sa nám jej priliehavé, pružné vyhotovenie, ako aj dokonalé krytie uší i v silnejšom vetre. Táto čiapka sa vám bude páčiť pri výstupoch i rekreačnom behu v zimnej krajine.

Microfiber & Polar Hat Buff

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár