Je to hra, pri ktorej sa deti učia zručnosti. Vezmete hárok papiera, poskladáte z neho improvizovaný pohárik a keď ho naplníte vodou, tešíte sa pri pohľade na to, ako dobre to váš výtvor zvláda. Je to nevšedné a po prvýkrát očarujúce.

Keď  však dospejete a do turistického batoha sa vám pripletie skladací hrnček s miskou, je to akoby ste sa vracali späť do detských čias. Tentokrát to však už nie je kratochvíľa, ale odolný riad, odľahčený na maximum. Zoznamujeme sa na potulkách krajom so švédskym riadom Wildo Fold-A-Cup a Wildo Fold-A-Cup Big.

Sobáš pre úžitok

Ak skladacie hrnčeky a misky od firmy Wildo nepoznáte, možno pri prvom kontakte neuhádnete čo máte pred sebou. Sada zakliesnená pevne do seba príliš neprezrádza, že ide o dve jedálenské nádoby. A ak áno, určite neuhádnete aký majú objem.

V ruke pocítite pružnosť materiálu, pod prstami zaregistrujete voskový finiš zamatového povrchu a keď obe časti vyslobodíte z pružného zakliesnenia, zdá sa vám akoby ste získali dve misky s útlym objemom a nevšedným výstupkom  vo vnútri.

Wildo Fold-A-Cup

Ak však zo zvedavosti za výstupok zatiahnete, ihneď v rukách formujete jednu nádobku po druhej. Vyhrniete rukáv, popravíte ho prstami do pracovnej podoby a ihneď vám je jasné, že ste objem každej z násob zdvojnásobili.

Materiál, ktorý znesie veľa

Rozobrať, zložiť, rozobrať, zložiť – koľkokrát je možné absolvovať túto premenu? Výrobca hovorí o desiatke tisícok ohybov, ktoré materiál na svojej stenčenej línii znesie bez únavy. Je pružný, odolný a hoci pri mrazoch troška tuhne, zachováva si svoju ohybnosť.

Wildo Fold-A-Cup Big

Termplasticky polyuretán (TPE) je kdesi na polceste medzi gumou a pevným plastom. Používajú ho pri výrobe zdravotníckych potrieb, napchajú do vás z neho hadičky na chirurgickej sále. Je bez BPA, pripravený pre horúce jedlá a nápoje.

Zaťažkávaciu skúšku už stihla urobiť švédska armáda. Práve jej príslušníci už desaťročia používajú rovnaké hrnčeky vo svojej jedálenskej súprave.

Objem do pohody

Ani po týždňoch a mesiacoch používania vás neprestane prekvapovať, koľko dokážete do pohárika a misky naložiť. Hrnček Fold-A-Cup má objem 250 mililitrov a padne vhod na čaj, kávu, ale i pitie vody zo studničky. Vezmete ho za rúčku, ponoríte do nápoja v kotlíku či varnici a máte z neho hoci aj improvizovanú naberačku. Nečakajte však žiadnu odmeriavaciu stupnicu, i tak by ste na ňu nevideli.

Miska Fold-A-Cup big má prekvapivých 600 mililitrov objemu a kým si to naozaj nevyskúšate, tak sa vám tomu nechce uveriť.

Wildo Fold-A-Cup Big

Naložíte do nej rovnako štedrú porciu ako do jednorazovej misky v jarmočnom stánku s gulášom, pripravíte v nej veľkú porciu instantného či expedičného jedla. A aby ste sa v tom objeme nestratili, vo vnútri je stupnica odkrokovaná po 100 mililitroch objemu.

Nalejete dnu horúcu vodu po rysku, vsypete dnu lyofilizované alebo instantné jedlo, prikryjete a o chvíľu sa môžete pustiť do jedenia.

Výborne zvládnutá ergonómia

Nebojte sa toho, že by nádoby po zahriatí zmäkli natoľko, že stratia svoj tvar. Zmena je nepatrná a vyladený dizajn myslí na mnohé detaily. Hneď pre začiatok by ste si mali všimnúť, že hrnček i miska sa smerom nahor zužujú. To nielen preto, aby ste z nich obsah nevyliali, ale aby vám neušiel ani vtedy, ak hrnček alebo misku položíte na nerovný povrch či nachýlenú skalu.

Rúčka s výstupkami sadne medzi palec a ukazovák, rovnako dobre sa zasekne aj medzi ukazovák a prostredník ak nádobu objímete prstami a dlaňou.

Wildo Fold-A-Cup Big

Môžete sa teda hriať, môžete zažívať podobné pocity ako pri drevenej kukse, takmer akoby sa počítalo so škandinávskymi tradíciami. Tú inšpiráciu veru nik nezaprie.

Nám a páči aj vrúbkovanie, ktoré sa nachádza pod rúčkami. Ak je nádoba príliš horúca, na tomto mieste vás pri opretí prstov nepopáli. Vzduchové medzierky a odstup fungujú ako izolácia proti popáleniu.

Wildo Fold-A-Cup Big

Vyčistené za minútku

Nenasiakavý povrch bez pórov nedá veľa práce pri čistení. V lete ho opláchnete a vytriete papierovou vreckovkou. V zime vám zasa veľmi pomôže sneh. A ak prídete domov a poviete si že je čas na sanitárny zásah, môžete svoj riad vložiť hoci aj do umývačky riadu ak ho uchytíte tak, aby sa pod tlakom vody neprevrátil naopak.

Narozdiel od ostatného riadu, po poskladaní vám tu vždy vznikne škára, v ktorej môže zostať vlhkosť, alebo do ktorej sa vám môže naberať prach, ihličie a neporiadok z batoha. Nespravíte chybu, ak si k zostave prihodíte textilné či fóliové vrecúško a po návrate všetko vybalíte a necháte doschnúť.

Hoci sa nám to nikdy nestalo, vieme si predstaviť ako vyrastie pleseň za lemom, kde zostali zvyšky sladeného čaju.

Privyknete takmer okamžite

Pohárik váži 25 gramov a jeho pôdorys je menší ako vaša dlaň. Miske odčítate na váhe 46 gramov a jej obvod je asi taký, ako keď spojíte palce a ukazováky oboch rúk, akoby ste misku objímali. Keď ich zakliesnite do seba, vznikne vám kompaktný balíček nie hrubší ako štyri centimetre.

Wildo Fold-A-Cup

Rýchlo prídete na to, že ak idete na horské štíty alebo dlhé pochody, dokážete vďaka nim ušetriť zopár gramov, ktoré vám padnú vhod. Poteší i to, že ich dokážete vtisnúť do hliníkovej kanvičky na varenie, alebo do niektorého z vašich varičov. Je to výbava, ktorá si sama nájde svoje miesto.

Hrnček Wildo Fold-A-Cup (3,16€) spolu s miskou Fold-A-Cup Big (4,58€) tvoria super ľahkú jedálenskú súpravu, ktorá znesie náročné potulky na horách, ale aj kempovanie v tábore pri ohnisku. Poslúžia pre lúhovanie a pitie nápojov, ale aj pre kompletnú prípravu lyofilizovaných a instantných jedál. Budete prekvapení nielen ich húževnatosťou, ale aj pohodovou hygienou pri údržbe. Bonusom je výber zo širokej škály farieb, takže si riad zladíte ku zvyšku výbavy.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár