Sú to chvíle, ktoré vám nik nedokáže ponúknuť, ale ani vziať. Pribalíte si do batôžka svoju kávičkársku výbavu, vyberiete sa do prírody a užívate si čaro miesta a momentu plnými dúškami. S chuťou a arómou, akú má káva len vtedy, ak ju pijete v prírode.

Ak príde na pohodovú pauzu s kávičkou, ide o pôžitok ktorý možno vyladiť k dokonalosti. Tak ako baristi za pultom cibria svoje zručnosti, vy môžete ladiť svoje rituály tak, aby ste z nich mali najväčšiu potechu.

1. Urobte si pohodlie

Kávička v prírode – to nie je treska s rožkom v bufete na stojaka. Na každom mieste, ba v každom ročnom období môžete čosi spraviť pre to, aby ste sa cítili pohodlne.

Ak zámerne obídete turistické odpočívalo so stolom a lavicami, v improvizácii si nájdete útulné zákutie kdekoľvek.

V závetrí skál, pod mohutným stromom, na mäkkom machu alebo v tieni hustých krovín.

Ak máte v batohu podsedák, karimatku, veľkú šatku, deku, hamaku alebo čosi na prilepšenie, parádne zákutie vyčaríte kdekoľvek. Ba niekedy stačí len peň.

Ak to dokážete zladiť s pekným výhľadom, niet kaviarne ktorá by vám dokázala ponúknuť viac.

2. Jednoduché prípravy oslnia

V prírode si užijete bez starostí len tú kávičku, ktorú dokážete pripraviť doslova „na kolene“.

Všetko sa točí okolo prekvapkávania, filtrovania a zalievania – na mäkkej lesnej hrabanke, na hrboľatej zemi, na naklonenom pni či na lúčnom svahu. Neverte tomu, že si vybalíte Aeropress a bude vás poslúchať s rovnakou pokorou ako doma na stole či kuchynskej linke.

Pre začiatok možno skúsite DripIt inšpirovaný čajovými vrecúškami. Veľmi príjemne prekvapia kanvičkové vrecúška Grower´s Cup. Všetko sa však zmení, keď to začnete brať vážne a pribalíte do batoha niektorý z osvedčených systémov pre prípravu kávičky – french press, dripper – v odolnom, outdoorovom vyhotovení. Od tejto chvíle ste pánmi chutí a prípravy vy.

3. Vôňa čerstvého mletia

Určite to poznáte. Inak voňajú zrnká praženej kávy vo vrecúšku. Iná vôňa sa vyjaví pri ich mletí. A úplne iná vo chvíli, keď si kávičku zalejete a necháte ju lúhovať. Ak sa nechcete nechať obrať o tento sled vôní, je fajn ak sa pustíte do mletia kávičky vonku v prírode. Nemusíte sa báť toho, že je to drina.

Dobrý mlynček má veľké ložisko, keramické kamene s nastaviteľnou hrúbkou mletia a kapacitu pre jednu či dve poctivé porcie. Nemyslite si, že do prírody potrebujete kovové bremeno, pretože plastový mlynček to nevydrží. Je ich niekoľko osvedčených a ak siahnete po GSI Outdoors Java Mill, chybu nespravíte.

4. Ohrev bez starostí

Studnička, pleso, horská bystrina – pitnú vodu nájdete v našom kraji takmer v každom zákutí. Keď však začnete uvažovať o jej zohrievaní a varení, všetko sa vám bez skúsenosti môže javiť komplikované. Je varič na lieh dostatočný? Sú plynové kartuše bezpečné? A ako je to s drievkačmi na konáre, šišky a paličky?

Vyhoďte z hlavy všetky starosti a začnite úplne jednoducho. Postačí vám termoska, ktorú doma vypláchnete horúcou vodou a po pár minútach ju opäť vriacou vodou naplníte. I po niekoľkých hodinách bude voda stále tak horúca, aby ste si mohli kávičku zaliať.

Je vašim osobným garantom, že kávu nespálite len preto, že ste netrpezliví a nemáte chuť čakať, kým voda po zovretí troška ochladne.

5. Kávička na chuť

Vonku, na sviežom povetrí chutí všetko akosi inak. Rýchlo prídete na to, že kávička ktorú doma spoznáte po vôni a chuti aj so zaviazanými očami je pre vás v prírode tak troška novinkou. Vyjavia sa iné odtienky aróm a chutí, na ktoré ste zvyknutí z domova. Možno za to môžu oddýchnuté zmysly, možno je to tým čerstvým vzduchom a vôňou prírody.

Určite si nenechajte ujsť svetlo pražené kávy, ktoré pri jednoduchej príprave priam vyniknú. Budete prekvapení, čo všetko z nich dokážete dostať. Navyše, veľmi príjemne chutia i vtedy, ak sa pozabudnete pri kochaní prírodou a necháte si svoju šálku bez úmyslu vychladnúť. Našim favoritom je rad kávičiek White Bean z českej rodinnej pražiarne CoffeeSpot.

6. Hrnček formuje pocity

Drevená kuksa, smaltovaný plecháčik, turistický pohárik či fínska kupilka. Každá z týchto nádob vnáša do kávičkárskej pauzy svojskú atmosféru a je iba na vás, akým smerom sa pri výbere zariadiť.

Jedna vec je však istá. Ak si chcete vryť do pamäti príjemné pocity, naviažte ich aj na hrnček z ktorého pijete.

Budete prekvapení, ako zručne sa dokáže myseľ naladiť na túto rutinu i vo chvíli, keď s týmto hrnčekom kávy vybehnete iba za dom, do dvora či na terasu. Bez toho, aby ste museli spomienky spájať s výhľadom na nespútanú prírodu, či batoh z ktorého vyberáte výbavu, v podvedomí máte pocit že ste naozaj vonku.

7. Opakujte to znova a znova

Spravte si z nových do oddychových kávičkárskych posedení kolorit, ktorý vás bude vťahovať chvíľ znova a znova. Využite každú príležitosť, i keby to mala byť iba krátka prechádzka za humná. Aby ste si vychutnali dobrú kávičku v oddychovej nálade na sviežom vzduchu, na to nemusíte vystúpať na končiare Roháčov, alebo na vrcholy kopčekov Malej Fatry. Rovnaký pocit sa dá zažiť aj za humnami.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. To s tím pocitem je moc hezky napsané. Dělám to podobně s pečením něčeho na dřívkáči. Když není čas, zajedu kousek za město, opeču a je pohoda.

Pridaj komentár