Už druhý rok leží tento smrek na lesnej ceste  a doposiaľ sa nenašiel nik, komu by prekážal. Hoci sa zdá, že je to malá, lesná diaľnica, v skutočnosti po nej kráčajú iba ľudia a zver. Kiež by to takto zostalo na večnosť.

Vraj je fajn relax zájsť si do baru na drink, alebo do kaviarne na kávičku. Nič sa však nevyrovná tomu, keď si v lese roztiahnete celtu, vybalíte batoh a obslúžite sa do pohody. Je to síce bez obsluhy, ale stojí to za to.

Tohtoročná zima je akási teplá. Aj keď z času na čas pritiahne mráz, ešte stále netreba zo skrine vyťahovať na denné výlety najteplejšie veci. Často stačí len zimná teľňaška a na ňu pletený sveter.

Tri krásy pozdnej zimy. Lieska ktorá spí v tôni za kopcom. Lieska, ktorá sa na slnku prebúdza k životu. A nakoniec krásna, purpurová jelša, ktorú vždy prezradia maličké šišky z minulých rokov.

Tábor zastrčený kdesi na dobrom mieste v lese, to nie je iba zázemie pre oddych. Z času na čas treba aj nejaké to drevo nahotoviť a spraviť údržbu. Vtedy je fajn, ak batoh znesie väčší náklad ako len oblečenie. Presne ako táto Savotta Jääkäri M. Plná, ťažká a predsa pohodlná.

Kde nie je peň na bufet, kde chýba spadnutý strom, tam sa vždy dá troška improvizovať. Aj z batoha sa môže stať miesto na servírovanie ak je z neho čo vytiahnuť. Čo si doma nabalíš, to máš. V zime nič nenájdeš, iba ak hlivu na bukoch.

Nielen ľudia sú pohodlní a chodia lesom po cestičkách. Robí to aj zver. Kde človek spravil cestu, tam ju používa. Kde cesta chýba, vyšliape si vlastnú prť. Po prtiach zveri zasa chodíme my – ľudia.

Neviem, či som sa už niekedy stretol s tak ľahkým batohom, akým je Loap Alpiz Air 30. Povláčil som ho od začiatku zimy pri prechádzkach a pochodoch kade-tade, najväčšia výzva ho čaká v lete na horách. Je o tretinu ľahší ako ostatné batohy v tejto triede a predsa pohodlný.

Konzervy, ktoré nemajú lakované vnútro sa dnes už tak moc nevidia. Ak ste si už niekedy ohrievali jedlo na pevnom liehu alebo uhlíkoch, viete o čom je reč. Z kadiaľ je tento luxusný šalát? Z francúzskych 12-hodinových proviantných balíčkov R.I.E.

Olejovať, voskovať, olejovať, voskovať. O kožené topánky sa treba starať, vydržia však dlho. Nie je deň, aby sa nemuseli brodiť mokrým snehom, blatom, vodou alebo sa odierať o skaly. Moderné, technické látky by to asi nevydržali.

Keď je vonku tak škaredo, že by ani psa človek nevyhnal, dobrá atmosféra zavládne aj v dielničke. Tento vŕbový klát sa pomaly ale isto mení na misku. Ak ste nikdy nedržali v rukách duté dláto od Hultaforsu, vedzte že drží ostrie tak výborne ako ich nože.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár