Je ľahký ako pierko a predsa nemáte pocit, že výrobca šetril materiál na nesprávnom mieste. Naplníte batoh, nastavíte popruhy a keď sa vydáte na potulky krajom, cítite ako dobre vám sedí na chrbte – pri pohodovej vychádzke, ale i pri stúpaní do strmých hôr.

Ak príde na  ktorýkoľvek z batohov, je mimoriadne dôležité aby ste sa pod ním cítili príjemne. Inak sa každý kúsok nepohody s pribúdajúcimi kilometrami zdá byť neúnosný. Aký je hikingový batoh Loap Alpiz Air 30? Zoznamujeme sa s ním v teréne od začiatku zimy.

hikingový batoh Loap Alpiz Air 30

Ľahký ako pierko

Už pri prvom kontakte si všimnete, že batoh je mimoriadne ľahký. Vďaka svojmu šikovnému vyhotoveniu váži iba 830 gramov, čo je približne o tretinu menej ako je zvykom v tejto objemovej kategórii. Nečakajte však nejaké podfuky a úspory. Všetko je výsledkom výborného vyladenia.

Batoh má jednoduchý strih, ľahučký nosný systém a jednokomorové vyhotovenie bez podšívky a množstva oddelených priečinkov. Precízne šitá zostava kombinuje viacero druhov materiálov, ktoré črtajú charakter batoha.

hikingový batoh Loap Alpiz Air 30

Kde sa žiada nosnosť, tam je hrubá polyesterová tkanina so zosilnenou osnovou, kde treba odľahčiť, odvetrať alebo zvýšiť odolnosť voči vode, tam nájdete iné technické tkaniny. Všetky spoje sú vo vnútri prešité lemovkami, aby sa nič nepáralo a nezachytávalo.

Ani pri podrobnej obhliadke nemáme pocit, že by kdesi viseli voľné nite, alebo boli nedorobky v šití. Páči sa nám dôkladné spracovanie detailov, ktoré budí dôveru.

hikingový batoh Loap Alpiz Air 30

Drží svoj tvar

Chrbtová výstuha, tunelový strih a dobre tvarovaný vrchlík dávajú batohu tvar i vtedy, ak ho nenaplníte úplne na prasknutie. Nemusíte sa báť toho, že s polovičnou náplňou sa zmení na kus neforemnej batožiny ktorá sa vám bude cez škáry plniť za pochodu snehom. I poloprázdny batoh opriete o odpočívadlo bez toho, aby sa prevalil.

Rýchlo sme si privykli na šikovné ustrojovacie popruhy, ktoré sú šikmo vedené po stranách. Jediným nastavením plastových praciek ich dostanete do polohy, ktorá drží vrchlík v správnej polohe a súčasne formuje tvar batoha.

hikingový batoh Loap Alpiz Air 30

Tam, kde na iných batohoch nájdete dve sady samostatne nastaviteľných popruhov, tu máte všetko poriešené na jednom mieste.

Batoh má 30-litrovú komoru pre výstroj a vybavenie s vrchným prístupom. Znamená to, že určite využijete svoje zručnosti pri balení. Všetko musíte navrstviť do poschodí tak, aby ste sa k veciam podľa potreby dostali. Zatiahnete šnúru, zaistíte olivku a pod vrchlíkom batoha je všetko ihneď v bezpečí. Prípravu na pitný vak vo vnútri nehľadajte, určite však z času na čas využijete plochý priečinok na chrbtovej strane s pružným, gumkovým lemom.

hikingový batoh Loap Alpiz Air 30

Drobnosti vždy po ruke

Príručný, dobre chránený úložný priestor nájdete vo vrchlíku. Vymedzený je zipsom a dvojicou šití v stredovej časti, takže nečakajte veľa objemu naviac.

Dokážete sem uložiť veci, ktoré chcete mať neustále na dosah ruky – malú lekárničku, náhradné ponožky, lampičku, cestovné doklady a možno aj horalku ktorá vám dodá rýchlu energiu.

hikingový batoh Loap Alpiz Air 30

Dvojicu malých úložných vreciek nájdete aj na bedrovom páse. Sú vyhotovené zo sieťoviny, bez ochrany proti prenikajúcej vlhkosti. Uschováte si tam vreckový nožík, papierové vreckovky, krém proti slnku – drobnosti pre všedný deň, ktoré nosíte neustále v zálohe s batohom.

Dobrou správou je, že hoci ide o štíhly a obratný batoh na hory, výrobca nezabudol na postranné vrecká po oboch stranách hlavnej komory. Keďže sú z pružnej látky s gumičkovou lemovkou, neuberajú vás o žiadnu kapacitu. Fľaša s vodou, termoska či narýchlo odložená čiapka s nákrčníkom tu nájdu svoje miesto.

hikingový batoh Loap Alpiz Air 30

Pridajte k tomu závesný systém na turistické paličky, zopár daisy-chain očiek pre upevnenie drobnej výbavy naviac a máte jasnú predstavu o tom, aký náklad k batohu upevníte.

Výrobca udáva nosnosť na hranici 8 kilogramov, už sa nám v ňom však podarilo vyraziť do prírody bez poškodenia aj s väčším nákladom.

hikingový batoh Loap Alpiz Air 30

Sadne na každú postavu

Pri štíhlych batohoch so športovými kontúrami sa často stáva, že dobre sadnú iba na útlu postavu. V tomto prípade je však všetko inak. Popruhy sú rozmerané a ukotvené tak, že sa s batohom na chrbte budete cítiť dobre i vtedy, ak máte statnú, medvediu postavu.

Bez výhrad vám každý z nich sadne na správne miesto. A to aj hrudný popruh, ktorý firmy neraz osádzajú privysoko.

hikingový batoh Loap Alpiz Air 30

Plochá chrbtová výstuha dostáva svoje pohodlie vďaka trojici modulov z extrudovaného polystyrénu. Majú vrúbkovanie pre odvod pár, stredový kanálik pre odvetranie a prekrytie sieťovinou pre zaistenie trvácnosti. Čo je pre letné mesiace prichystané pre odvetranie, to v mrazivej zime funguje ako teplá, kontaktná vrstva. Vďaka tomu môžete tento batoh používať v štvorsezóne.

Popruhy majú štedrú dĺžku a nedá vám priveľa námahy nastrojiť ich k plnej ergonómii. Plecnice doladíte v dynamike balančnými popruhmi, bedrový pás vám pridá oporu pre odľahčenie a prsným popruhom ustrojíte plecnice tak, aby vám váha sadla príjemne na plecia.

hikingový batoh Loap Alpiz Air 30

Z doterajších zimných potuliek môžeme s istotou povedať, že ide o batoh ktorý sedí na chrbte mimoriadne pohodlne. Ba pod chvíľou sa zdá, akoby bol vybavený drôtovým nosným rámom, hoci tam žiadny nie je.

Sneh do vnútra neprenikne

Zimná sezóna nám pri zoznamovaní zatiaľ neodhalila ako dobre odolávajú útroby batoha voči rozmarom počasia.

hikingový batoh Loap Alpiz Air 30

Batoh od výroby nie je vybavený pláštenkou, ktorá by mu dodala extra vrstvu pre ochranu pred výdatnými búrkami. O tom, ako sa správa v ostatných ročných obdobiach pridáme svoje postrehy v priebehu ďalších mesiacov.

Pri hustých ranných hmlách a snežení v čase odmäku sme zatiaľ nemali problém s tým, že by nám vlhkosť prenikala do batoha. Technické tkaniny majú čiastočne vodoodpudivú úpravu, hrubšia polyesterová tkanina má jemný polyuretánový záter.  Batoh sa na ochranu pred vlhkosťou spolieha výberom materiálu, ale aj dobre sadnúcim prekrytím vrchlíka.

hikingový batoh Loap Alpiz Air 30

Na dva dni

Ak nepotrebujete riešiť kompletné nocovanie, do batoha sa dokážete zodpovedne pobaliť na dva dni. S jediným vrchným prístupom síce budete musieť na dno siahnuť s vyložením kompletnej výbavy, nič to však nemení na tom, že máte bremeno rozložené pri nosení tak, že vás priveľmi neunaví.

Páčilo by sa nám, ak by na popruhoch boli našité pružné pútka, do ktorých by bolo možné nepoužitú časť ich dĺžky ustrojiť. V štandardnej dodávke je všetko ustrojené obyčajnými gumičkami, je to riešenie na prepravu a vystavenie v predajni, nie na popravovanie v teréne.

hikingový batoh Loap Alpiz Air 30

Celkovo však máme z používania veľmi príjemné pocity a tešíme sa na zmenu ročných období, kedy sa budeme môcť naľahko vydať s novou zostavou výbavy v batohu. Ušetrená váha nám v lete zaiste padne k dobru pre zásobu vody naviac.

Hikingový batoh Loap Alpiz Air 30 (1279 Kč) je ľahučký batoh s kvalitným šitím, z ktorého budete mať na chrbte veľmi dobrý pocit. Dokonale sadne na všetky typy postáv, je vybavený ergonomickým nosným systémom a výrobca nezabudol ani na kotviace body pre drobnú výbavu naviac. Páči sa nám ako výber materiálov, tak celkové spracovanie s dôrazom na obratnosť, manévrovateľnosť a pohyb v náročnom, horskom teréne.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár