Založiť oheň za každú cenu z toho, čo je v batohu a naokolo. To je zručnosť, ktorú by mal neustále zdokonaľovať každý zálesák. Nik z nás netuší, kde môže zakysnúť bez pomoci a práve ohnisko môže byť zdrojom tepla, jedla a morálky ktorá pozdvihne náladu.

Keď po horami napadne sneh, ktorým sa dá brodiť po členky i po kolená, je to vychádzka ktorá má atmosféru. Celá krajina je úplne iná ako po zvyšok roka. Neraz sa podarí dostať i do takých zákutí, ktoré sú po zvyšok roka nedostupné.

Mnohí sa pýtajú načo sú dobré varné systémy, keď stoja oveľa viac ako plynové horáky a riad. Často sa to spozná vo vetre, mraze ale i v snehu. Ak má varič bajonetový zámok, dá sa v ňom navariť voda i v ruke. Plameň horí, pretože horák je upevnený k nádobe. Poznáte Jetboil MiniMo?

Sú jedlá ktoré v mraze nemožno vydolovať z obalu, sú však aj také ktoré sú pripravené na maximálne mrazy. Mnohí poznajú tradičné MRE balíčky, málokto však videl ich zimnú verziu. Ak ste cez týždeň nezachytili zápisky k MRE Cold Weather, nazrite čo vás v nich čaká.

Neexistuje fotoaparát, ktorý by dokázal zachytiť atmosféru zimných dní pod mrakom. Hoci sa na obrázkoch zdá byť všetko mdlé a ospalé, všetko je inak. Ak vás vetrík štípe mrazom a počujete z diaľky pískanie vtáčat, akoby ste boli súčasťou diaľok.

Trvácne salámy, slaniny a mäsá do batoha v obchode priveľmi nekúpite. Čo si nespravíte sami, to nemáte. Možno ste o tom veľa neuvažovali, ale podstatou trvácnosti nie je údenie, ale sušenie. Dym dodá len chuť naviac. Hoci len časti z toho, čo si doma sušíte v špajze.

Nielen návleky sú v zime super pomocníkom pre potulky krajom, ale aj turistické paličky so zimnými košíkmi. Čosi som tento týždeň znivočil, mal by som sa poobzerať po trvácnejšej výbave.

Už som v expedičných balíčkoch s jedlami videl všeličo, ale štvrtinky lyofilizovaných pomarančov som držal v hrsti po prvýkrát. Stále je pre mňa prekvapením, akú vernú a intenzívnu chuť si ovocie z Lyofood-u dokáže zachovať.

Najčerstvejšia a najvoňavejšia kávička je tá, ktorú si nameliete od svojho pražiara na sviežom povetrí. Nie je tajomstvom, že mojou srdcovkou sú svetlo pražené kávy z radu White Bean z českej rodinnej pražiarne CoffeeSpot.

Ďalekohľadom vždy vidno i to, čo oči nemajú silu spozorovať. Niekedy ma baví pozorovať líšku pri love na myši, inokedy zo zvedavosti prehľadávam neznámy terén pred sebou. I najmenší ďalekohľad je lepší ako nič, tie lepšie však odhalia aj drobné detaily.

Ľadové výtvory na potokoch bez žblnkotu vody tratia atmosféru, je to však divadlo ktoré po zvyšok roka nevidno. Voda vytvára čudesné tvary nielen v korytách, ale aj pri studničkách.

Ak radi kempujete a trávite čas v prírode nielen športom, potom je každé tradičné remeslo naozajstným koníčkom nielen vonku, ale aj doma. Hultafors robí prima sekerky a dláta na rezbárske kratochvíle a ja im každým dňom viac a viac prichádzam na chuť.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár