Pruhované tričko nemusí byť symbolom horúceho leta. Ak sa k bavlnenému úpletu pridá hrejivý vzduchový vankúš, s dlhými rukávmi môžete vyraziť do terénu i v chladivej zime. Dôležité je iba to, aby ste sa cítili ako v bavlnke.

Nie je v tom žiadna náhoda, že bavlnené teľňašky patria do výstroje viacerých zložiek ruskej armády. Aké to je, ak na seba vezmete zimné ruské námornícke tričko VMF, ktoré pochádza priamo z armádnych zásob? Je to oblečenie, na ktoré sa rýchlo privyká.

zimné námornícke tričko VMF , teľňaška,Tельняшка, telnyashka

Dve vrstvy úpletu

Nečakajte letné bavlnené tričko, ktoré sa začne naťahovať hneď ako ho oblečiete na seba. Úplet je pevný, akoby stále držal svoj tvar. Za všetko môže nie hrúbka priadze, ale spôsob tkania. Vonkajšia, lícna strana je tkaná mimoriadne husto.

Tak husto, že dokáže zastaviť chladný zimný vetrík. Ak patríte medzi tých, čo obľubujú pri zimných pochodoch štrikované svetre, určite sa vám bude páčiť ako dobre dokáže hustý úplet poryvy vetra zastaviť.

zimné námornícke tričko VMF , teľňaška,Tельняшка, telnyashka

Vnútorná strana, ktorá dáva tričku jeho hrúbku je nadýchaná tak, aby zadržala čo najviac vzduchu. Má podobu početných slučiek, ktoré sú naviazané na hlavný úplet. Akoby boli samostatnou vrstvou v dvojradovom tkaní. Z dvoch priadzí je lícna strana, z tretej rubová.

Tельняшка, telnyashka, teľňaška alebo nátelník?

Pri úplete s gramážou 300g/m2 môžeme bez obáv hovoriť o tom, že sa svojim charakterom blíži k mikine. Nie je nutné, aby ste si vyberali veľkosť priamo na telo. Vďaka voľnému, priamemu strihu bez zúženého drieku sa budete cítiť voľne a príjemne.

zimné námornícke tričko VMF , teľňaška,Tельняшка, telnyashka

Kým na chate a v pohodlí domova si tričko vychutnáte pri nosení priamo na tele, do terénu ho zaiste doplníte tak, aby ste jeho hrejivé vlastnosti využili na maximum. Páči sa nám, že nič vás neobmedzí v pohybe ani vtedy, ak máte postavu statného, urasteného medveďa.

Rukávy sú bez patentov s jednoduchým prešitím, rovnako je na tom aj spodná lemovka a výstrih na krk. Ten je mimoriadne široký a symetrický. Akoby ktosi vyrezal člnkový tvar, aby vás poplietol pri obliekaní. Bez hľadania značky po odstrihnutej visačke takmer ani neviete, ktorá strana patrí dopredu a ktorá vzad.

zimné námornícke tričko VMF , teľňaška,Tельняшка, telnyashka

Bavlna tak, ako ju poznáte

Pri prvom oblečení sa na chvíľu cítite, akoby ste na seba dali struhadlo. Slučky sú pevné, s výraznou štruktúrou a rebrovaním. Keď sa však na tele naparia, okamžite zmäknú a svoju jemnosť si už zachovajú naveky. Ak sa počítate medzi citlivky, vyperte si ho pred prvým oblečením.

Teľňaška má slušný objem aj keď ju po chladnej noci natiahnete na seba. Pár minút trvá kým všetku bavlnu nahrejete. Od tejto chvíle však už pracuje vo váš prospech. V štruktúre slučiek zachytáva zohriaty vzduch, ktorý len s neochotou preniká cez husté lícne tkanie. Máte pocit, akoby sa tričko stalo vašou súčasťou.

zimné námornícke tričko VMF , teľňaška,Tельняшка, telnyashka

Páči sa nám strih, ktorý berie do úvahy pobyt a výkony v teréne. Tričko krásne kryje chrbát a zápästia rúk. Nik tu nešetril na materiáli, nik vás neoberá o teplo práve tam, kde ho potrebujete najviac.

V prírode budete taktizovať

O tom, že bavlna sa na horách môže stať zabijakom vie azda každý. Ak navlhne alebo sa zmáča, stane sa z nej obrovský chladič, ktorý vás oberá o telesné teplo. Bavlna nemá chuť schnúť, oberá vás o teplo čoraz väčšmi.

Spoznáte to pri prudkom a energickom výstupe do kopcov, ak sa na čas zastavíte aby ste si oddýchli. Vo chvíli keď dáte z chrbta dolu batoh, pocítite ako z vás vlhký pruh na chrbte začne vysávať životnú energiu.

zimné námornícke tričko VMF , teľňaška,Tельняшка, telnyashka

Stačí však malá zmena. Ak si pod teľňašku oblečiete funkčný nátelník, vytvorí oddeľovaciu vrstvu. Úplet stratí kontakt s pokožkou a vzduchové medzery v slučkách začnú zázračne fungovať aj v kritickej situácii. Rýchlo sa naučíte správne posúdiť počasie a intenzitu vašich aktivít.

Druhou zradou sa na horách môže stať široký, vykrojený výstrih. Ak sa spoľahnete iba na tunel, multifunkčnú šatku či buffku, budú sa vám tisnúť tesne ku krku a pod nimi zostane nekrytá medzera. Tento kúsok musíte zakryť buď svetrom samotným, alebo funkčným nátelníkom so stojačikom.

zimné námornícke tričko VMF , teľňaška,Tельняшка, telnyashka

Celkovo však môžeme povedať, že hoci sme tento rok zatiaľ neprišli do chladnejšieho počasia ako -12 °C, nátelník, teľňaška a pletený akrylový sveter boli dostatočne hrejivým oblečením i pri zastávkach na našich potulkách.

Radšej bez práčky

Ak pozorne čítate na oblečení štítky, určite si všimnete upozornenie na ručné pranie. Teplota vody by nemala presiahnuť 40 °C. Či použijete jadrové mydlo, alebo prací prášok, to záleží iba na vás.

zimné námornícke tričko VMF , teľňaška,Tельняшка, telnyashka

Balvna nie je bielená a má prirodzený, žltkastý nádych. Priam, akoby sa myslelo na to, že sa z vás nemusí stáť profesionálna práčka, ktorá si poradí s každou škvrnou. Tričko stačí predmočiť vo vode s práškom, poriadne ho pretrepať a vypláchať.

Pri žmýkaní pomôže uterák – podobne ako pri odevoch z merina. Zabalíte do neho oblečenie ako do obálky, prebehnete váľkom na cesto a môže ísť na sušiak. Takéto šetrné tkanie nijako nezmení strih, ani vlastnosti vnútornej hrejivej vrstvy.

zimné námornícke tričko VMF , teľňaška,Tельняшка, telnyashka

Pod batohom sa oderie

Pevné a robustné tkanie nedokáže zmeniť vlastnosti bavlny a tak na silne namáhaných miestach rýchlo odhalíte plstenie a guľôčkovanie povchu. V krátkodobom horizonte sa však nezdá, že by to malo nejaký vplyv na trvácnosť. Len pri pohľade z blízka vidíte, že ide o oblečenie ktoré v teréne nešetríte. Pod batohom, popruhmi a na miestach odierania dostáva zabrať.

Je to typická vlastnosť všetkých prírodných materiálov, ktoré sa výrobcovia práve z tohto dôvodu snažia vylepšiť syntetickým vláknom. Tu sa výrobca drží čistej prírody a to sa dnes skutočne cení.

zimné námornícke tričko VMF , teľňaška,Tельняшка, telnyashka

Zimné ruské námornícke tričko VMF (20,00€) je fajn oblečením pre potulky krajom v zimnom období. Ak často kempujete, trávite čas s nízkou fyzickou aktivitou, dokáže vás udržať v príjemnom teple. Ľahko ho však zakomponujete do výstroje i pre aktívny a fyzicky náročný pohyb. Páči sa nám nielen štýl a voľný, ležérny strih, ale aj výborné krytie spodnej časti chrbta. Ak ste už dávno poškuľovali po takomto odievaní, smelo choďte do toho. 

zimné námornícke tričko VMF , teľňaška,Tельняшка, telnyashka

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

4 KOMENTÁROV

  1. Telnasku mam – sice len letnu verziu, ale po dobrych skusenostiach kupim aj zimnu verziu. telnaska je na dotyk prijemna, a pevna, zaroven nestoji tolko aby som ju nejako setril. vykroj na krku je dost hlboky, v lete to nevadi, ale telnasku pouzivam cely rok, takze shemag alebo nieco take je potrebne. na druhej strane v kombinacii so zimnou bundou gorka, sa v pohode da chodit pri -15 /lahsia tura/ bez toho aby som mal oblecenu dalsiu vrstvu.

  2. este jedna poznamka, zimna vdv telnaska by mala byt 100%bavlna/svetlomodre pruhy/, ale zimna telnaska z tmavomodrymi pruhmi by mala byt 50%bavlna a 50%vlna.

Pridaj komentár